BK MLADÁ BOLESLAV

Týmovost musí být na prvním místě, má do budoucna jasno trenér Kýhos

28. 3. 2018
Autor: Vojtěch Tůma, Jitka Čechová
M l. B o l. – Zklamání z průběhu základní části v posledních týdnech vystřídala spíše úleva z klidné záchrany, z celkového pohledu ale nemůže být uplynulý ročník naší nejvyšší hokejové soutěže hodnocen pozitivně. „Mužstvo ukazovalo v zápasech dvě tváře, do play-off se nám nepovedlo postoupit právě kvůli častým výkyvům,“ jmenuje jednu z hlavních příčin neúspěchu Vladimír Kýhos, který mladoboleslavské hokejisty povede i v příští sezoně. Přečtěte si rozhovor, v němž trenér Bruslařů kromě tradičního hodnocení komentuje situaci mezi klubem a fanoušky, nastiňuje možné změny v kádru a prozrazuje plány pro letní přípravu.

Pane trenére, řekněme, že to největší zklamání z nepovedené sezony už opadlo. Jak ji s mírným odstupem hodnotíte?

Samozřejmě, že sezonu nelze hodnotit pozitivně, z mnoha důvodů nebyla jednoduchá. Jako jeden z nich bych jmenoval neustále početnou marodku, hodně zraněných hráčů tu bylo už v listopadu, kdy jsem do Boleslavi přišel, a musím říct, že s tímto problémem jsme se potýkali až do konce. Když to teď už mohu zhodnotit v klidu a s odstupem, tak mužstvo v zápasech ukazovalo dvě tváře. Bylo to jako den a noc. Jednou jsme zahráli fantasticky, podařilo se nám porazit soupeře ze špičky tabulky a v dalším utkání byl výkon diametrálně odlišný. Právě kvůli těmto výkyvům se nám, podle mě, nepovedlo postoupit do play-off, nebyli jsme schopni udělat nějakou delší sérii výher.

K týmu jste dorazil až během rozběhnuté sezony. Stanovil jste si sám nějaké cíle?

Mým cílem bylo dovést mužstvo do play-off, což se nepovedlo, takže spokojený určitě nejsem. Přišel jsem do Boleslavi s určitým plánem, ale vždy záleží na hráčích, jak jej dokážou přenést na led a jak každou změnu, která přijde, přijmou a pochopí, co po nich daný trenér chce, protože každý z nich má o hokeji trochu jiné představy. Trochu zklamaný jsem byl z toho, že v kabině nepanovala potřebná soudržnost, bez níž prostě nemůžete být úspěšní. Když kluci nebojují jeden za druhého, ale každý hledí sám na sebe, výkony zkrátka nemohou být optimální. Na tom musíme do příští sezony výrazně zapracovat, týmovost musí být na prvním místě.

Mluvil jste o dvojí tváři týmu. Hned mě napadá jedno z rozhodujících utkání s Olomoucí, kde přišel ve třetí třetině neuvěřitelný kolaps …

Máte pravdu, to byl opravdu učebnicový příklad. Za stavu 3:0 přišly dvě chyby gólmana, soupeř se dostal zpět do hry a střídačka oněměla. Najednou bylo vidět, že si kluci úplně přestali věřit a začali se bát o výsledek. Stalo se nám to několikrát, ale zrovna proti Olomouci jsme se totálně sesypali, přitom i za stavu 3:2 se dalo utkání v klidu dohrát. Bohužel, dopadlo to tak, jak to dopadlo, ale i to se v hokeji někdy stává.

Zase na druhou stranu můžeme říci, že na začátku play-out se mužstvo přeci jen zvedlo …

Určitě. Když to vezmu zpětně, tak musím říct, že nám velice pomohlo soustředění ve Vrchlabí, kde kluci opravdu makali. Myslím si, že poté z nich byla i cítit daleko větší lehkost a radost z hokeje, ale zase nás trápil stejný problém, nedokázali jsme to předvést v každém zápase. Důležitý byl i dobrý vstup do play-out, doma proti Jihlavě jsme si počínali skvěle a pak už bylo vidět, že z kluků všechen ten tlak trochu spadl.

Na pozici hlavního trenéra budete pokračovat i v příštím ročníku. Budete tým obměňovat, nebo se spíše snažit nějak pracovat s tím stávajícím?

Důležité je, že ke konci sezony kluci poznali hokej, který po nich chci, aby hráli. Podle mě je to chytlo a viděli, že nějaký úspěch to určitě může přinést. Samozřejmě, co se týká kádru, tak k nějakým změnám určitě dojde. Uvidíme, jak se vše vyvine.

Jaké jsou vaše nejbližší plány? Kdy se mužstvo znovu sejde?

Teď nás čeká volno. Myslím si, že zasloužené, protože kluci jsou v podstatě každý den celých osm měsíců na ledě, hrají zápasy a cestují po republice. Je potřeba, aby si jak fyzicky, tak i psychicky odpočinuli. Máme tu pár hráčů, kteří by nejraději trénovali pořád, ale budu na ně apelovat, aby se alespoň dva týdny věnovali odpočinku. Znovu začínáme 2. května, máme nachystaný devítitýdenní blok přípravy, pátý týden bude spíše odpočinkový. Plán je takový, že bychom měli jet na vodu, poslední týden v červnu nás pak čeká závěrečné soustředění ve Špindlerově Mlýně.

Jedním z velkých témat této sezony byla i frustrace fanoušků, která asi nešla úplně přehlédnout. Jak jste to v kabině vnímali?

Samozřejmě, fanoušci mají právo být nespokojení. V posledních letech to funguje tak, že svou frustraci dávají najevo všemi možnými způsoby, ale nikdy se mi nestalo, že by na hráče zanevřeli a přestali chodit na zápasy. Přijde mi, že to je taková móda poslední doby. Pravý fanoušek mužstva tohle nedělá. Za svým týmem by měl stát, jak se říká, v dobách dobrých i zlých, podporovat ho za jakékoliv situaci, cítit s ním výhry i prohry. Neznám hráče, který by šel do zápasu s tím, že nechce vyhrát. Podle mě je to stejné jako v životě, jeden den se daří, ten další třeba ne, takhle to mají všichni. Takže si nemyslím, že by se kluci vůči fanouškům chovali špatně.

Teď spíše pozitivní věc, Jakub Orsava byl nominován na přípravný kemp národního týmu před mistrovstvím světa. Co na to říkáte?

Opravdu? Já jsem o víkendu nominaci četl a právě mě hodně zklamalo, že v ní Kuba nefiguroval, takže jsem moc rád, že se dočkal dodatečné pozvánky. Velká gratulace. Určitě je to po zásluze, Kuba byl v této sezoně jednoznačně naším nejlepším hráčem. Doufám, že si stejnou formu přenese i do reprezentace.

Na závěr bych se ještě vrátil k plánovaným změnám v kádru pro příští sezonu. Dá se už teď říci, které posty budete řešit nejvíce?

Určitě budeme muset řešit post brankáře, protože končí Brandon Maxwell. Honza Růžička je nadějný a talentovaný gólman s velmi dobrou výkonností. Podle mě může být extraligovou jedničkou, takže k němu budeme hledat kvalitního náhradníka.

Děkujeme za rozhovor.