BK MLADÁ BOLESLAV

Michal Vondrka: Boleslav je další projekt, na kterém se chci podílet

5. 5. 2018
Autor: Vojtěch Tůma, Jitka Čechová
M l. B o l. – K prvnímu květnovému dni se každoročně váže oznamování posil pro nadcházející sezonu. Mladoboleslavský tým doposud zveřejnil jména čtyř nových akvizic, tou největší bombou je bezpochyby příchod Michala Vondrky. „Hledali jsme osobnost, která by plnila roli zkušeného hráče. Jak fanoušci dobře vědí, Michal tohle splňuje na více než sto procent,“ prohlásil na adresu českobudějovického rodáka, jenž v únoru hájil národní barvy na olympijských hrách, sportovní manažer Jaromír Látal. Pětatřicetiletý útočník a nejlepší hokejista předminulého ročníku Tipsport extraligy se v rozhovoru pro náš web ohlédl za tříletým působením v Chomutově, nastínil průběh individuální letní přípravy a poodhalil plány, se kterými do města automobilů dorazil.

Michale, je pro vás přestup do Mladé Boleslavi novou výzvou?

Určitě. Když to tak řeknu, tak pro mě jako pro člověka se jedná o další projekt, na kterém se chci co největší měrou podílet. Budu se snažit, aby se nám podařilo naplnit očekávání klubu i fanoušků.

Poslední tři roky jste strávil v Chomutově. Jak na působení u Pirátu vzpomínáte?

Až na pár negativ, o kterých asi nemusím mluvit, to už každý ví, byly tři sezony v Chomutově úžasné. Měli jsme tam suprovou partu lidí, ať už se jednalo o trenéry či kustody. Všichni, kdo se pohybovali okolo chomutovského hokeje, dohromady tvořili jednu velkou rodinu.

Mluvil jste o novém projektu v Mladé Boleslavi. Co si pod tím slovem můžeme představit? Loňská sezona se tu příliš nepovedla, to samé lze vlastně říci i o počínání Pirátů…

Naším cílem bude posunout tým zase zpět do vyšších pater tabulky. A třeba také přijít na to, kde může být chyba, kvůli které se úplně nedařilo, protože minulou sezonu byla Boleslav podle jmen výborná, jedna z nejsilnějších v extralize. Já osobně jsem se hodně divil, že nakonec ani nepostoupila do play-off. Pokusím se tyhle problémy nějak rozklíčovat a ve spolupráci s ostatními staršími kluky to dát do kupy, aby tým zase šlapal.

Řešil jste svůj přestup do Mladé Boleslavi pouze s agentem, nebo třeba i s Jakubem Klepišem, se kterým se znáte ze společného působení na Slavii?

S Klépou jsme byli ve spojení už od minulého léta, kdy se zdálo, že odejdu s Chomutova a přestoupím sem, nakonec to ale z určitých důvodů nedopadlo. I během sezony jsme si ale čas od času napsali. V poslední době, kdy už to bylo aktuálnější, jsme si volali a párkrát se i sešli, takže jsem věděl, do čeho jdu.

Jak jste na ledě vnímal Mladou Boleslav jako soupeře?

Vždycky jsem ji vnímal jako silného soupeře, hráli tu zkušení kluci, třeba David Výborný nebo i další. Před minulou sezonou se sice kádr hodně obměnil, přišlo několik nových hráčů, ale tým na mě pořád působil kvalitním dojmem.

Během zápasu v play-out nám přišlo, že jste si to tu hodně prohlížel, koukal jste po ochozech. Už jste se na angažmá v Boleslavi připravoval?

(směje se) To úplně ne. Poslední zápasy minulé sezony bych celkově nechtěl moc hodnotit. Připadalo mi, že to s hokejem nemělo moc společného. Na druhou stranu jsem rád, že se nám tu s Chomutovem podařilo vyhrát, a zajistit si tak záchranu. Ale obhlížet jsem si to tu nemusel, už dříve jsem v Boleslavi hostoval ze Slavie a pár zápasů tady odehrál (čtyři utkání v sezoně 2004/05 – pozn. red.), takže zdejší prostředí trochu znám.

K Bruslařům přicházíte jako jeden z potencionálních lídrů mužstva, hodně se od vás bude očekávat. V kariéře už toho ale máte hodně za sebou, připouštíte si ten tlak vůbec?

Samozřejmě, že určitý tlak vnímám, ale už mi není sedmnáct, takže se s celou situací musím nějak popasovat. Budu se snažit ukázat, co ve mně je, ale spíše mi půjde o to, aby celý mančaft fungoval na sto procent a došel co nejdál. Vím, že se pořád dokola omílá, že parta je v týmových sportech nejdůležitější, ale opravdu to tak je.

Plánujete tedy plnit i úlohu jakéhosi tmeliče kolektivu nebo hráče, který bude kabinu řídit? Takovou roli zde měl třeba David Výborný, v poslední sezoně se ale spíše zdálo, že podobný lídr v týmu chybí …

Nad tím jsem popravdě ještě nepřemýšlel. Pokud to vztáhnu na působení v Chomutově, tak tam jsem byl jedním ze zkušenějších hráčů, který mužstvo vedl. Mladí kluci k nám měli respekt a všechno fungovalo, parta byla dobrá. Ale vůbec si nemyslím, že by to tu kluci měli nějak špatně zorganizované, takže se spíše budu snažit přispět svým dílem. Rozhodně to nebude tak, že sem dorazím a hned obrátím celou kabinu vzhůru nohama, to určitě ne.

Jak máte naplánovanou letní přípravu? Kdy se připojíte k týmu?

Já už nějakých osm let trénuji sám, s přípravou mi pomáhá bývalý desetibojař Petr Horn, který momentálně ještě učí na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Musím říct, že mi to s ním opravdu vyhovuje, mám ho rád i jako člověka. Oba víme, co nejvíce potřebuju. Přeci jen už mám svůj věk, takže tréninky nejsou nějak extrémně dlouhé, ale zároveň hodně efektivní. Čeká mě dlouhá příprava, začali jsme už tento týden a pracovat budeme až do začátku července, kdy by se mělo přejít na led.

Teď trochu na odlehčenou. S Jakubem Klepišem jste si hodně podobní, vypadáte jako dvojčata. Nezmění jeden z vás image, aby si vás fanoušci nepletli?

On je potetovanej, podle toho nás všichni poznají. (směje se) Ale pamatuju si, že když jsme spolu hráli na Slavii a Kuba ještě neměl tetování, tak občas docházelo k hodně vtipným situacím. Třeba když se vrátil z NHL, tak o něm v nějakých novinách vyšel článek s fotkou, na které jsem byl já. (směje se)

Ještě bych se vrátil k tématu role v týmu. Řešily se třeba po vašem příchodu nějaké změny na postu kapitána?

Já si myslím, že by kapitánské céčko mělo zůstat Honzovi Hanzlíkovi, který má také velké množství zkušeností a zná to tady mnohem lépe než já. Abych řekl pravdu, tak po roli kapitána nijak neprahnu. V Chomutově jsem ji sice měl a vyhovovalo mi to, ale podle mě by to nedělalo dobrotu, kdybych dostal céčko hned po svém příchodu. Takže nad tím vůbec nepřemýšlím.

Děkujeme za rozhovor.