BK MLADÁ BOLESLAV

Exotický nádech dodá přípravě duel s kazašskou Karagandou

15. 8. 2018
Autor: Vojtěch Tůma
M l. B o l. – Souboj se Slovanem Bratislava sice opět nenabídl žádné brankové hody, ovšem i tak si diváci přišli na své a přihlíželi zajímavému utkání s ve městě automobilů dosud neviděným soupeřem. Po šedesáti minutách bylo skóre nerozhodné 1:1, rozhodnout tak musely až samostatné nájezdy, v nichž Orlům zajistil vítězství Matúš Sukel. Na odpočinek mají Bruslaři jen jeden den, ve čtvrtek 16. srpna je totiž čeká střetnutí s exotickým soupeřem z Kazachstánu – do ŠKOENERGO Arény zavítá Saryarka Karaganda, účastník druhé nejvyšší ruské soutěže. Začínáme v 17:30.

Karaganda už šestým rokem působí v ruské VHL

Saryarka Karaganda je poměrně mladým klubem, byla totiž založena až v roce 2006. Pár let to trvalo, od sezony 2009/10 ale začala patřit k tomu nejlepšímu, co kazašská nejvyšší soutěž nabízela. Právě na konci již zmíněného ročníku, během něhož s přehledem ovládla základní část, se Saryarka mohla radovat ze zisku titulu. Špatně si hokejisté Karagandy nevedli ani v nadcházejících dvou sezonách, a i když na překvapivé prvenství už navázat nedokázali, dvě bronzová umístění se rovněž dají považovat za solidní úspěch. V roce 2012 se vedení klubu rozhodlo pro změnu soutěže a celek ze čtvrtého největšího kazašského města začal nově působit ve VHL, jakési ruské a eurasijské obdobě zámořské AHL.

Také do ní Saryarka, která momentálně působí jako farma Avangardu Omsk, vlétla jako uragán, když hned ve své první sezoně skončila těsně pod vrcholem, o rok později už ale nenašla konkurenci. Od té doby Karaganda dvakrát vypadla v semifinále a jednou ve čtvrtfinále, pokaždé si vylámala zuby na týmu Toros Neftěkamsk, na jaře tohoto roku se pak s play-off loučila už mezi šestnácti nejlepšími, když poměrem 3:4 na zápasy podlehla Metallurgu Novokuzněck. Kádr černo-žlutých se převážně skládá z ruských a kazašských hráčů, nově jej doplnil slovenský útočník Marek Tvrdoň, který naposledy působil v Žilině, během své dosavadní kariéry ale prošel i juniorskými soutěžemi v zámoří.

Právě pětadvacetiletý rodák z Nitry se stal jediným přesným střelce Karagandy v úterním utkání proti Plzni, které Západočeši i díky třem vstřeleným brankám v rozmezí sedmasedmdesáti vteřin zvládli poměrem 5:2. „Soupeř sice hraje druhou ruskou ligu, ale disponuje spoustou kvalitních hráčů, na které se třeba v KHL kvůli cizincům nedostane. Bruslařsky i takticky se jedná o velmi kvalitní tým,“ pochválil kazašský tým asistent trenéra Jiří Hanzlík. Proti Saryarce, která se v příštím týdnu střetne ještě s Kladnem, Hradcem Králové a Chomutovem, tak mladoboleslavské hokejisty nečeká nic jednoduchého.

Sestava Karagandy v utkání s Plzní

Vay (30. Bojarkin) – Djukov, Ložkin, Antonovskij (A), Šikun, Ivanov, Bulatov, Volobujev, Ibrajbekov – Michajlov, Tvrdoň, Sokolov, Rjašentsev, Rajsov, Beljajev (C), Zjazov, Valickij, Želnerovskij, Sarvarov, Boriševič, Lomako (A)