BK MLADÁ BOLESLAV

Cesta nového sportovního ředitele přinese do tří let úspěch, věří Daniel Marek

12. 6. 2019
Autor: Vojtěch Drbohlav


M l. B o l. – Náměstek boleslavského primátora Daniel Marek (STAN), který je zároveň členem představenstva BK Mladá Boleslav, se domnívá, že klub – zejména co se týká práce s dětmi a mládeží – aktuálně nastupuje na úplně novou cestu, a těší se na výsledky, které to přinese. V rozhovoru pro klubový web zároveň hodnotí uplynulou sezónu a popisuje změny v kádru jak na sportovních, tak na manažerských pozicích. Prozradil také, že město ve spolupráci s firmou Aufeer Design pracuje na plánech výrazné rekonstrukce zimního stadionu, kterou si zdejší ŠKOENERGO Aréna rozhodně zaslouží.

Minulá sezóna byla po všech stránkách náročná a v jejím průběhu došlo k řadě změn. Jak ji nyní zpětně vidíte vy?

Je fakt, že to byla po všech stránkách turbulentní sezóna, nicméně její finále nám udělalo radost. Kabina se hodně uklidnila a vyzařovala z ní ona pověstná chemie, která musí být v každém týmu, aby fungoval. Nejlepším tahem sezóny bylo určitě angažování nových trenérů. Je škoda, že už u nás Miloslav Hořava nebude dál pokračovat v trenérské roli, na druhou stranu jsem přesvědčen, že Radim Rulík i Pavel Patera ukázali nesporné kvality a budou jeho důstojnými následovníky.

Otevřeme teď poněkud ožehavé téma: Mladá Boleslav už mnoho let nevyhrála v Liberci. Jak to vnímáte po té uplynulé sezóně? Boleslav Liberec v sérii sice porazila, což se možná ani nečekalo, bylo to ale na boleslavském ledě.

Nám se v Liberci nedaří mnoho let, a to i navzdory tomu, že se hráčský kádr na obou stranách výrazně obměnil, nicméně si nemyslím, že by šlo vyloženě o nějaké prokletí. Je samozřejmě možné, že na některé hráče to psychicky působí víc a mají to v hlavě, zkrátka znají statistiky. Já ale doufám, že se všechno obrací k lepšímu, což jasně ukázaly i zápasy letošního play off. Přesvědčili jsme se, že můžeme hrát i s nejlepšími týmy a dokážeme jim být plnohodnotnými soupeři. Kluci jsou opět o něco zkušenější a věřím, že nadcházející sezóna bude úplně jiná, a i z toho Liberce budeme vozit body.

Během sezóny došlo i na změnu na postu sportovního manažera, vedení sportovní části klubu se ujal Radim Vrbata. Jak se díváte na změny, které to přineslo?

Začnu tím, že k tomuto kroku vedla poměrně dlouhá a klikatá cesta. Jsem v představenstvu hokejového klubu už od roku 2011, takže jsem zažil všechny zdejší úspěchy i neúspěchy. Radima Vrbatu znám od mala, jsme totiž stejně staří a dokonce jsme spolu hráli v jednom týmu, já jsem tehdy chytal a on byl skvělý útočník. V kontaktu jsme byli i v době, kdy hrál v NHL, poslední roky jsme spolu hokej řešili velmi často, dokázal mi totiž nabídnout pohled z většího odstupu. Když ale ohlásil konec aktivní kariéry, chtěl si nechat čas na rozmyšlenou a rozhodnout se, kudy se bude ubírat dál. Ve vedení klubu jsme nicméně vlastně od počátku sezóny spěli k rozhodnutí, že musíme nastavit nový směr, protože nám pořád ještě něco chybí k tomu, abychom mohli patřit mezi republikovou špičku. Shodli jsme se na tom, že pro náš hokej bude dobré angažovat skutečného profesionála, a Radim byl jasná volba, a to nejen s ohledem na jeho neuvěřitelnou pracovitost a svědomitost. Líbila se nám jeho vize, jak posunout boleslavský hokej, jakkoliv byla neobvyklá. Radim totiž usiloval o výrazné propojení áčka s mládeží, a kladl si to jako podmínku svého působení zde. Společně jsme nad jeho koncepcí strávili spousty hodin, a jsem velice rád, že jsme se nakonec dohodli. Myslím si, že už první měsíce jeho práce ukazují řadu pozitivních změn. Věřím, že cesta, na kterou se klub díky tomu vydal, přinese ovoce, i když to bude až za pár let.

Když mluvíme o Radimu Vrbatovi, neplánuje se opět stát spolumajitelem klubu?

Myslím si, že v tuto chvíli to vůbec není na pořadu dne. Teď jsou role nás všech v klubu jasně dané. Radim si především vyžádal posily a my jsme mu umožnili, aby si kolem sebe vybral kvalitní lidi. Věřím, že zvolil dobře. Například Petr Haken má velké zkušenosti jak s trénováním reprezentační mládeže, tak s extraligou, stejně tak velmi zkušený je Vašek Nedorost…. Nechali jsme v tom Radimovi volnou ruku a až čas ukáže, jak si to všechno sedne. Jsem přesvědčen, že kluci jsou hodně naladění na stejné vlně a mají podobné názory na hokej.

Pokud zůstaneme u mládeže, myslíte si, že Boleslav má na to, aby si hráče pro A tým skutečně sama vychovávala v dostatečné míře, nebo je nutné sahat do okolních velkých měst a klubů po již hotových hráčích?

Boleslav na to určitě má. S příchodem tandemu Vrbata-Haken k tomu určitě dojde. Už teď se první vlaštovky jasně ukazují. Asi nedokážeme vychovávat Mladoboleslaváky, aby jich bylo hodně a naskočili rovnou do A-týmu, ale věřím, že v průběhu té výchovy dokáží kluci vytipovat hráče napříč republikou, kterým potom nabídnou konkrétní mládežnický program.. V tuto chvíli je na stole asi čtyři nebo pět jmen hráčů, kteří jsou v mládežnických kategoriích a po dohodě s rodiči by mohli přijít do Boleslavi právě za naší koncepcí. Věřím, že z těchto hráčů za nějaké ty tři čtyři roky vyrostou hráči do A-týmu, možná i do Ameriky.

Co říkáte na současný poměrně mladý kádr, kde je věkový průměr 26 let?

Dívám se na to velmi pozitivně. V minulosti jsme udělali několik kroků, které se nám úplně nevyplatily, sahali jsme po jménech, hráčích, od kterých jsme očekávali hodně. Obvykle to byli navíc i dost drazí hráči, a ne vždy se to zúročilo. Radimu Vrbatovi jsme nechali volnou ruku, aby si tým poskládal podle svého, na druhou stranu musel v sestavě počítat s hráči, které máme a smlouva jim končí až na konci další sezóny. Konkrétní výsledky tak mohou přijít až tak za dva tři roky, až si tým přeskládá kompletně. Myslím si ale, že jsme sáhli po dobrých hráčích, za všechny jmenujme třeba Zohornu nebo Ciencialu, kteří zase náš kádr určitě posunou dál..

Pojďme tedy k nadcházející sezóně, co od ní čekáte?

Jsem s podobnými prohlášeními už trochu opatrnější, než po té úspěšné sezóně, kdy jsme poprvé skončili v semifinále, ale věřím, že s aktuálním týmem by play off mohlo klapnout. Nižší cíle bychom si dávat neměli. Play off je úplně jiná liga než základní část, což nám ukázaly i zápasy s Libercem, stát se může úplně cokoliv. Věřím, že kdybychom hráli s Třincem, tak ho dokážeme porazit, na něj totiž zrovna umíme hrát. Bylo by moc hezké, kdyby se nám podařilo dostat do semifinále… Ale nepředbíhejme.

Jak vlastně stíháte hokej sledovat? Najdete si čas na každý domácí zápas?

Navštěvuji pravidelně každý domácí zápas, na venkovní to bohužel z pracovních důvodů nestíhám, i když na ty v play off jsem samozřejmě vyrážel. Zápasy pokaždé prožíváme společně s majitelem Honzou Plachým a dalšími lidmi z klubu. U Honzy Plachého musím smeknout, protože bez něho by tady hokej na této úrovni nebyl. Je to velký srdcař a hokeji věnuje hodně času, ale také nemalé finanční prostředky.

Pojďme se dotknout ještě jednoho tématu, a tím je otázka zimního stadionu, který ne zcela vyhovuje současným standardům a nárokům Tipsport extraligy. V roce 2017 jste na tiskové konferenci říkal, že město nemá k dispozici dostatek peněz na nový stadion a chcete se vydat spíše cestou zkapacitnění současného stadionu, na což bude potřeba sehnat desítky milionů korun. Jak to tedy v současné době se ŠKOENERGO Arénou, která je v majetku města, vypadá?

Samozřejmě tohle téma řešíme a zabýváme se tím, není to ale určitě otázka této sezóny. Problém je jasný, je potřeba sehnat peníze. Bavíme se tu o nějakých minimálně 80 milionech, možná víc, a to už je pro rozpočet našeho města skutečně nemyslitelná částka. Jako člen představenstva, boleslavský patriot a bývalý hokejista bych si to strašně moc přál, na druhou stranu z pozice vedení města vnímám i spoustu jiných problémů, které musíme řešit. Musíme třeba pro Boleslaváky postavit parkovací domy, aby se zlepšila dopravní situace ve městě, opravit ulice, mosty a tak dále. Zimák je samozřejmě v pořadí, otázka jeho rekonstrukce skutečně nespí. Se studií, kterou v loňském roce připravil Aufeer Design, pracujeme. Na více polích se pokoušíme shánět peníze, protože v každém případě budeme muset využít vícezdrojové financování. Nechci nic slibovat, ale do obou hal zimáku dáváme každý rok peníze v řádech milionů korun. Teď se chystáme opravovat kabiny v malé hale, kde to v současné době není úplně ideální. Těmi postupnými kroky se v rámci možností snažíme, aby byl stadion pro hokejisty, krasobruslaře i návštěvníky příjemnější.

Děkujeme za rozhovor.

Mgr. Daniel Marek je od roku 2010 náměstkem mladoboleslavského primátora za TOP 09, později STAN. V roce 2011 se stal členem představenstva BK Mladá Boleslav, a. s., kde vlastní statutární město Mladá Boleslav menšinový podíl. V letech 2016-2017 také působil jako náměstek středočeské hejtmanky, v současnosti je opozičním zastupitelem Středočeského kraje.