BK MLADÁ BOLESLAV

Barvy Bruslařského klubu oblékne obránce Marek Hrbas

21. 8. 2019
Autor: Klub

M l. B o l. – Do BK Mladá Boleslav přichází k 21. srpnu šestadvacetiletý obránce Marek Hrbas, který do města automobilů míří z ruského týmu KHL Amur Chabarovsk. Na svůj věk zkušený odchovanec Plzně se k týmu připojí už na čtvrteční trénink.

„Jsme rádi, že se nám podařilo s Markem domluvit na spolupráci,“ pochvaluje si sportovní ředitel Bruslařů Radim Vrbata. „Je to další kvalitní bek, který rozšíří naše obranné řady. Má zkušenosti ze zámoří, extraligy, Ruska i národního týmu, přitom se dá říct, že je pořád velice mladý s velkým potenciálem,“ dodává.

Profil

Jeden z největších defenzivních talentů českého hokeje se narodil v roce 1993 v Plzni. Tam také strávil žákovská a mládežnická léta, se západočeským klubem se rozloučil až v sezoně 2009/2010. Stihl odehrát osm zápasů za juniorku a dva za starší dorost, následně se odebral do zámoří. Ročník dohrál ve Fargo Force, týmu hrajícím USHL (United States Hockey League), zároveň si připsal další starty za reprezentační sedmnáctku, ve které působil už předchozí sezonu.

Následující tři ročníky odehrál Hrbas ve WHL (Western Hockey League). Po sezoně v Edmonton Oil Kings působil dva roky v Kamloops Blazers, v obou týmech odehrál porci více než 60 zápasů v základní části. Pravidelně se zároveň účastnil reprezentačních akcí výběrů do 18 a do 20 let, na MS osmnáctek v Německu v roce 2011 dokonce tým vedl jako kapitán. Nechyběl jako opora zadních řad ani na posledních dvou juniorských šampionátech v kanadských městech Calgary a Edmontonu a v ruské Ufě.

Před sezonou 2013/2014 se vrátil zpátky do Česka, kde podepsal smlouvu se Spartou. Za tu naskočil do patnácti zápasů v základní části a dvou v play-off. Připsal si také premiérovou extraligovou trefu, a to na začátku prosince na ledě Pardubic. Zároveň vypomáhal prvoligovým Litoměřicím, za které odehrál 45 duelů. V následující sezoně už v A týmu odehrál 28 zápasů, v devíti vypomohl v rámci hostování i Vítkovicím.

Třetí sezonu v dresu Sparty odehrál spolehlivý obránce téměř celou. V základní části chyběl jen ve dvou zápasech a svými výkony si řekl o pozvánku do reprezentace, kde si v rámci EHT připsal první dva starty v prvním týmu. I on měl velký podíl na zisku stříbrných medailí. Ročník 2016/2017 sice zahájil opět v pražském celku, po devíti utkáních se ale stěhoval na druhou stranu republiky – do Vítkovic, s nimiž v témže sezoně nakoukl i do play-off. V Ostravě zůstal i pro následující ročník, který byl doposud jeho nejúspěšnějším, v 54 zápasech si připsal 9 gólů a 14 asistencí. V sezoně 2018/2019 se po 22 utkáních stěhoval do KHL, kde si ho vyhlédl ruský Amur Chabarovsk. Zde odehrál 25 duelů, jednou se trefil a dvakrát asistoval. „Na Rusko si nemůžu stěžovat. Podmínky, tréninky, haly i cestování, všechno bylo super a na úrovni,“ říká. Teď už se ale těší, co přinese štace s názvem BK Mladá Boleslav.

Statistiky

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav