BK MLADÁ BOLESLAV

V nedalekých Poděbradech vyzve Boleslav pražskou Spartu

28. 8. 2019
Autor: Vojtěch Tůma

M l. B o l. – O neporazitelnost v přípravě nepřišli mladoboleslavští hokejisté ani v domácím utkání s Karlovými Vary, které po trefách Skalického, Flynna a Najmana přehráli 3:1. Nový ročník Tipsport extraligy se rychle blíží, Středočechy před jeho začátkem čekají ještě dva duely proti Spartě. Pražané na nadcházející sezonu zbrojil ve velkém, souboje s nimi budou pro celek z města automobilů kvalitním zakončením přípravy. Svěřenci Uweho Kruppa doposud nastoupili k sedmi zápasům, přičemž do vítězného konce dotáhli čtyři z nich a naopak nestačili na ruské Soči, švýcarskou Ženevu a švédské HV 71. Poprvé se oba týmy potkají ve čtvrtek 29. srpna od 17:00, hrát se bude na zimním stadionu v Poděbradech.

Nový začátek pod novým vedením

Za uplynulými dvěma ročníky chtějí na Spartě udělat tlustou čáru, desátá místa jsou pro tak ambiciózní tým neakceptovatelným výsledkem. Během letní přestávky došlo u Pražanů k velkému množství změn téměř na všech frontách. Vše začalo v květnu, když od Petra Břízy odkoupila klub investiční skupina Kaprain vedená finančníkem Karlem Pražákem. Novou generální ředitelkou se stala Barbora Snopková Haberová, právnička a manažerka se zkušenostmi z nejužšího vedení České pošty a také členka kabinetu někdejšího středočeského hejtmana Davida Ratha. Pozici sportovního ředitele po Michalu Brošovi převzal Petr Ton. Bývalému skvělému kanonýrovi bude pomáhat Jaroslav Hlinka, historicky nejproduktivnější sparťan, jenž na jaře ukončil hráčskou kariéru.

„Do své funkce jdu s jediným cílem. Lidé by se v příštích sezonách neměli ptát, kterých šest týmů jde přímo do play off. Mělo by být jasné, že je to Sparta a pět dalších. Ve spolupráci s trenérem Kruppem musíme vybudovat silný kádr postavený na zkušených osobnostech a mladých talentovaných hráčích. Za každým úspěchem ale stojí především tvrdá práce. Jarda mi bude dobrým oponentem, na druhou stranu máme podobný pohled na směřování klubu a stejný cíl. Rozuměli jsme si na ledě a věřím, že se tato spolupráce přenese i do vedení sportovního úseku klubu,“ nechal se slyšet Ton.

Vítěz letních přestupů? Jednoznačně Sparta

I v minulých dvou letech disponovali Pražané na extraligové poměry nadstandardním kádrem, z různých důvodů ale skončili už v předkole play-off. Tentokráte by mělo být vše jinak, na papíře vypadá Sparta dost možná nejsilněji ze všech účastníků blížící se sezony, ale, jak se říká, rozhodne se až na ledě. Ještě před nástupem nového vedení získal celek z hlavního města tři útočníky. Z Chomutova přivedl zkušeného centra Vladimíra Růžičku mladšího, z Prostějova svého odchovance Davida Dvořáčka a z bratislavského Slovanu talentovaného Matúše Sukela, který na sebe upozornil pěti vstřelenými brankami na květnovém mistrovství světa. To ale zdaleka nebylo vše, hlavní hvězdy měly teprve dorazit.

Jedním z hlavních tahounů Sparty by se měl stát Michal Řepík. „Je to můj mateřský klub, láká mě zase hrát doma. Tým se určitě zkvalitnil, do vedení nastoupili noví lidé včetně Jardy Hlinky a Petra Tona, přišli další skvělé hráči. Na hodnocení je brzy, ale příští sezona může vypadat hodně zajímavě,“ odůvodnil svůj návrat třicetiletý útočník, jenž by mohl vytvořit opravdu úderné duo s Markem Kvapilem. „Když jsme se dozvěděli, že je tento hráč volný na trhu, začali jsme ihned jednat. Jsme strašně rádi, že jsme se dokázali domluvit na spolupráci s jedním z nejlepších hráčů minulé sezony. Od Marka si slibujeme nejen produktivitu, ale celkově ho vnímáme jako jednu z největších hvězd extraligy,“ prohlásil Petr Ton.

Na rozdíl od Řepíka s Kvapilem vedení klubu od Martina Dočekala, který po sedmi letech opustil brněnskou Kometu, očekává pomoc při defenzivních činnostech či hře v oslabení. A když přidáme ještě navrátilce ze zámoří Alberta Michnáče, dojdeme k tomu, že Pražané mají v útoku opravdu velkou konkurenci a před začátkem základní části někdo z hráčů ještě dost možná odejde. Naopak defenziva zůstala v téměř totožném složení. Rozšířil ji pouze reprezentant Adam Polášek, který naposledy oblékal dres Nižněkamsku, a vzhledem k tomu, že se během přípravy zranilo několik obránců, se Sparta na zatím krátkodobém šestitýdenním kontraktu dohodla s Markem Ďalogou.

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav