BK MLADÁ BOLESLAV

Mým přáním je atraktivní hokej, který přiláká fanoušky, říká Jan Tůma

30. 8. 2019
Autor: Jitka Čechová

M l. B o l. – Extraligová sezona se kvapem blíží, první zápas na Bruslaře čeká přesně za dva týdny. A tak jsme pro vás připravili rozhovor s generálním manažerem Mgr. Janem Tůmou. Řeč byla samozřejmě o týmu, sportovním úseku, ale především o novinkách a organizačních věcech, které vás, fanoušky, budou nepochybně zajímat:

Dovolím si začít rozhovor trochu jinak, než možná bývá zvykem. Tak nějak ze široka. V klubu jste teď v červenci načal svůj devátý rok na pozici generálního manažera. Jak moc se Bruslaři změnili?

To už jsem tu tak dlouho? (smích) To bych vůbec neřekl. Samozřejmě, že jsme se jako klub změnili a troufnu si říct, že ušli i velký kus cesty. Hokej jako takový je strašně dynamický sport, který se velice rychle vyvíjí, stejně jako marketingová nebo třeba finanční stránka toho všeho. Musíme se snažit držet krok. Myslím, že za ty roky jsme si prožili pár úspěchů i neúspěchů, že se neustále někam posouváme a narážíme na nové a nové věci, které se musíme naučit řešit.

Ještě jeden pohled zpátky, i když tentokrát už ne tak daleký. Jak budete vzpomínat na uplynulou sezonu? Jako na zklamání?

Sezona vrcholí tím, že se buď perete o play-off nebo se perete o udržení. Takže když to vezmeme z tohohle úhlu pohledu, skončili jsme na té lepší straně mince. Krom toho si myslím, že jsme v play-off bavili solidním hokejem. Předkolo se Zlínem bylo napínavé do posledního zápasu a můj názor je ten, že jsme tak docela nezklamali ani s Libercem. Když pominu ty první dva zápasy, nabídli jsme velice dobrý sportovní zážitek. Spokojení ale nejsme. Vypadli jsme ve čtvrtfinále s Libercem. Ale že bych to nazval zklamáním, to určitě ne. Zvlášť po tom začátku. V loňské sezoně se stala spousta věcí, které nás zase někam posunuly, povedlo se nám nastoupit na novou sportovní cestu. Samozřejmě jestli ta cesta bude správná, ukáže až čas. Ale vždycky je to o práci a o nějakém chtění a obojího teď máme dostatek.

Liberec a ta rekordní negativní série, kterou s ním Boleslav má. Pro fanoušky už je to poměrně bolestivé téma. Máte to také tak?

Bolestivé téma určitě není ten správný termín. Já osobně mám derby moc rád, vztahy s Libercem na úrovni klubů jsou velice korektní, tam není prostor pro nějakou zášť. I hráči se navzájem hodně znají. Chápu, že fanouškům tomu velký náboj dodává skutečnost, že se nám tam – bohužel už lze použít slovo „tradičně“ – nedaří, ale já věřím, že se to změní. A pak to celé bude ještě napínavější a třaskavější.

Bruslaři se v minulosti už několikrát přesvědčili, že bez dobrých trenérů, kteří budou mít v kabině slovo, to nejde. Stojí teď klub v tomhle směru na začátku – snad – dobré cesty?

O tom jsme se skutečně už několikrát přesvědčili. Na druhou stranu já k tomu ještě vždycky dodávám, že je potřeba mít i tým s velkým T, který funguje jako celek a jako jeden muž si jde za svým. Ale je mi jasné, že se ptáte na Radima Rulíka a Pavla Pateru. Je to trenérská dvojice, která je do své práce neuvěřitelně zažraná, což je skvělé. A ještě skvělejší je, že hráči na jejich filozofii přistoupili a přijali ji za svou. To je podle mě dobrý začátek. Ale samozřejmě musíme počkat, co přinese realita, protože zápasy se rozhodují hlavně na ledě.

Co kabina jako celek? Co říkáte na současnou stavbu kádru?

Začnu stejně, jako jsem skončil u předchozí otázky – to se teprve ukáže. Ale jsme samozřejmě pozitivní. Co jsem mluvil s Radimem Vrbatou nebo třeba právě s trenéry, tak spokojenost zatím panuje. Co se týče nově příchozích, tak kluci dobře zapadli a byť je každý z nich na nějakém jiném horizontu kariéry, tak se pro úspěch týmu budou snažit udělat maximum. Stejně jako ostatní, nelze mluvit jen o nováčcích. Všichni vědí, o co se hraje, a že je čas zase něco dokázat.

Předchozí otázku pokládám pravidelně víceméně každému. U vás si ji ale můžu dovolit trochu „obohatit“ – jak těžké bývá dát dohromady sportovní přání s ekonomickou stránkou věci?

To je vždycky těžké. Sportovní úsek společně s trenéry chce mít tým co možná nejlepší. Samozřejmě to není vždycky úplně pravda, ale dost často to znamená, že tím pádem dražší a dražší. Ale všichni jsme tu, troufám si říct, uvědomělí a víme, co si můžeme dovolit. Věřím, že jsme to skloubili dobře.

Sportovní úsek se letos v létě celkem rozrostl. Jak moc se s každou touhle sportovní změnou mění i fungování samotného klubu?

Já nevím, jestli se dá říct, že to ovlivnilo chod klubu jako celku. Všichni víme, kde je naše místo, co máme na práci a fungujeme hodně dohromady. Kluci, kteří přišli, se hlavně věnují hokeji, takže by to mělo ovlivňovat sportovní část. Ale tam je sezona teprve před námi a teprve zjistíme, jestli bude všechno fungovat. Každopádně víme, co děláme a víme, co chceme. (úsměv)

Fanoušky čekají v sezoně 2019/2020 tři změny. Dvě jsou způsobeny novými pravidly extraligy, ta třetí rozhodnutím klubu. Začněme tou první, kterou je takzvaná coach challenge. Tohle pravidlo už několik let funguje v NHL a teď by mělo být zavedeno i tady v Čechách. Jedná se v podstatě o možnost trenérů odvolat se proti rozhodnutí rozhodčích a požádat o video. Co tahle změna podle vás znamená a co všechno pro ni musel klub udělat?

V první řadě je to poměrně velký zásah do video technologie, která je na zimním stadionu. Takže se patří poděkovat vlastníkovi stadionu za veškerou pomoc a nemalou investici. My jsme byli připraveni už minulý rok, byli jsme jeden z mála klubů, který ten systém mohl používat už loni. Bude to nepochybně velká novinka, kterou pocítí i diváci, protože v některých fázích to zápas určitě zpomalí. Já osobně si myslím, že to bude přinášet i chybná rozhodnutí hlavně ze strany týmů, ale je to pokrok a ten nezastavíte. Pokud na to budeme dobře připravení, může nám to v některých situacích i prospět. Ale uvidíme. Je to zatím velká neznámá pro celou extraligu.

Jak se na to těší sami trenéři? Máte nějaké ohlasy z jejich strany?

Trenéři se na to těší hodně. Celý ten systém jim nabídne mnohem víc informací ze hry, což sebou nese zkvalitnění záznamového procesu a následného zpracování výstupů z jednotlivých zápasů. Pokud jde o tu samotnou výzvu, o ten jeden konkrétní moment v utkání… (zamyslí se) Upřímně si myslím, že z toho logicky mají i trošku obavy. Bude to velký stres, v několika sekundách musíte udělat rozhodnutí, které může ovlivnit výsledek, výkon hráčů, vlastně celý zápas. Nebude to jednoduché. Ale věřím, že si s tím poradí, a že se to časem stane součástí taktiky.

Zmínil jste, že na to musí být připravený vlastně celý tým, nejen trenéři. Chápu to tedy správně, že to nebude rozhodnutí jen dvou trenérů?

Samozřejmě to nebude jen o nich dvou, to snad ani nejde. Trenéři budou v kontaktu s videokoučem, záznam budou mít okamžitě k dispozici taky na střídačce. I tak ale samozřejmě nikdy nemáte záruku, že situaci pak stejně vyhodnotí videorozhodčí a rozhodčí na ledě. (úsměv)

Druhá změna je asi nejmarkantnější a pro všechny extraligové kluby asi nejstrašidelnější – přímý sestup z extraligy. Co na to říkáte?

Můj názor je takový zdrženlivý. Myslím si, že ten systém, co teď fungoval několik let, byl divácky atraktivní. Soutěž měla náboj jak nahoře v play-off, tak pak dole v baráži. Diváky to zajímalo, bavilo, zimní stadiony ve městech, kde se baráž hrála, byly plné. Z tohohle pohledu úplně nadšený nejsem. Co to přinese – to podle mě v tuhle chvíli nikdo neví. Přímý sestup tady nebyl nějakých dvanáct let a i tehdy to, tuším, byla jenom jedna sezona na výjimku. Moje přání je jediné – aby se nás to žádným způsobem netýkalo. Věřím, že letošní systém soutěže bude po sezoně vyhodnocen a bude se zkoumat, jestli to bylo správné rozhodnutí nebo jestli se bude hledat nějaké lepší.

Dá se nějak přiblížit, jaká byla reakce všech klubů? Protože na setkání Asociace profesionální klubů vám bylo nepochybně jasné, že jeden z vás už tam zkrátka a dobře za rok nebude…?

Většinou ta reakce byla odmítavá, protože to byl blesk z čistého nebe. Nejedná se o rozhodnutí extraligových klubů, byli jsme postaveni před hotovou věc.

Třetí změna se týká moderátorů, po letech v klubu skončil Doktor Buben a domácími zápasy budou nově střídavě provázet Petr Plintovič a Roman Klesa. Proč jste se rozhodli pro tento krok a co si od něj slibujete?

Začal bych Doktorem Bubnem. Patří mu velký dík za to, co tady odvedl, takže: Pavle, děkujeme! Osobně jsem mu děkoval už v době, kdy jsme se rozhodli ve spolupráci nepokračovat. Věřím, že na Boleslav nezanevře a přijede se na nás podívat. Pokud jde o nové moderátory, tak to jsou Boleslaváci a působení u nás vzali jako velkou osobní výzvu. Už teď v přípravě vidíme z jejich strany velkou snahu. Věřím, že to budou dobří průvodci našimi domácími zápasy. Nicméně buďme objektivní – alfou a omegou je hokej. Jejich práce bude mnohem snazší, když se bude dařit, než když se dařit nebude. To potom, aby se chudáci rozkrájeli. (úsměv)

Letos v létě se opět měnil Návštěvní řád ŠKOENERGO arény. Můžete to nějak přiblížit?

Museli jsme některé věci změnit s ohledem na změny řádů, které platí pro extraligu jako celek, ať už mluvíme o Herním řádu nebo o Licenčním řádu. Asi bych o tom nemluvil nějak do detailu, běžného fanouška se tyto změny nedotknou. Dotknou se problémových fanoušků. Těm bych doporučoval si nový řád prostudovat. Každopádně je na místě upozornit, že nyní již jsou monitorovány kamerovým systémem všechny sektory. Věřím, že i to přispěje k tomu, že se nebudou opakovat situace z loňské sezony, kdy jsme dostali několik pokut za vhazování předmětů na ledovou plochu.

Často na vás padá také dotaz ohledně FANSHOPU. Na co se fanoušci mohou v nadcházející sezoně těšit?

Myslím, že je toho dost, podle mých informací máme mít ve FANSHOPU až 30 novinek a inovací. Namátkou můžu jmenovat například sportovní boty v klubovém designu, na které si dokonce zájemci mohou nechat natisknout vlastní jméno. Podstatným způsobem rozšiřujeme sortiment pro malé děti, naskladnili jsme taky už několik let fanoušky žádané ponožky. Chystáme nové kolekce triček, kšiltovek a kulichů, a pokud vím, je tam i spousta drobností, jako jsou magnetky, tleskátka a tak dále.

Velkým tématem bylo zvlášť v loňské sezoně občerstvení při zápasech, na které si fanoušci poměrně dost stěžovali. Chystá se nějaké zlepšení?

Rozhodně očekáváme zlepšení. Po několika jednáních s provozovatelem stánků máme přislíbeno, že kvalita i výběr občerstvení by měly jít nahoru. Ruku v ruce s tím by se mělo zlepšit i prostředí. Já samozřejmě chápu – a věřím, že to chápou i návštěvníci – že náš zimní stadion má své limity. Jsem přesvědčený, že se vše skutečně zlepší, a že to všichni poznáme od prvního zápasu.

Tradiční otázka na závěr – až budou Bruslaři dobíhat na jaře do cílové rovinky, kde by to podle vás a nejlepších předpokladů mělo být?

Moje přání je hlavně hrát atraktivní hokej, který přiláká do našeho hlediště víc lidí, než kolik jsme jich dokázali nalákat loni. Že se o nás bude mluvit pozitivně, a že ty dobré věci budou chtít diváci vidět na vlastní oči, a že svou přítomností a nadšením budou dalším hnacím motorem pro kluky. Dalším mým přáním je samozřejmě umístění v tabulce. Jsem trochu pověrčivý, takže nebudu konkrétnější, ale myslím, že si všichni dokáží odvodit, o čem asi tak může být řeč. A v neposlední řadě bych se rád vyhnul jakýmkoliv kotrmelcům, se kterými míváme tendence někdy laborovat.

Děkujeme za rozhovor.

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav