BK MLADÁ BOLESLAV

Jan Růžička: Když se daří, je jedno, kdo je v brance. Ale nebudu lhát, chytat jsem chtěl

30. 9. 2019
Autor: Vojtěch Tůma, foto: Milan Podpěra
P l z e ň – Už před začátkem sezony se z tábora Bruslařů znovu ozývala pochvalná slova na adresu obou brankářů. Gašper Krošelj chytal v úvodních pěti kolech výborně, spoluhráči se o něj mohli opřít. Jan Růžička si musel na šanci šanci počkat trochu déle, v podstatě ale pouze navázal na svého slovinského kolegu. V Plzni zlikvidoval šestatřicet střeleckých pokusů soupeře a na konci třetí třetiny se dokonce málem zapsal mezi střelce. Jak dvaadvacetiletý gólman zhodnotil svou premiéru v tomto extraligovém ročníku?

Honzo, pro vás to byl první start v této sezoně. Parádní zápas, co říkáte?

Určitě, máme tři body, což je nejdůležitější. Přiznám se, že čekání na příležitost pro mě bylo trochu dlouhé, měl jsem to v hlavě, takže jsem rád, že to mám úspěšně za sebou. Všichni jdeme za společným cílem, takže je jedno, jestli v brance stojím já nebo Gašper, ale nebudu lhát, chytat jsem chtěl.

Kdy jste se dozvěděl, že proti Plzni nastoupíte?

Trenéři mi to oznámili už v úterý, utkání jsem si chtěl především užít.

Co rozhodlo o výhře Bruslařů?

Konečně jsme dali první gól v přesilovce, což nás samozřejmě těší. Sice se jednalo o trochu náhodnou trefu, ale na to se nikdo neptá. Myslím si, že klíčová byla naše hra v oslabení, která jsme výborně odbránili. Klukům patří velký dík, zblokovali spoustu střel. Podle mě si zaslouženě odvážíme tři body.

Ve druhé třetině jste měl spoustu práce, domácí během ní vystřelili hned devatenáctkrát. Byla to pro vás krizová pasáž utkání?

Ano, hlavně na konci druhé třetiny nás Plzeň zatlačila a měla několik šancí. Naštěstí je neproměnili, několikrát mě trefili, a neodskočili nám tak na vyšší gólový rozdíl. Stav 1:1 jsme v kabině brali, pro mě to určitě byla nejtěžší část utkání.

U jediné inkasované branky se zdálo, že jste ztratil puk z dohledu. Co se tam přesně stalo?

Byla tam střela od modré čáry, přede mnou výborně stál Tomáš Mertl, který puk tečoval. Já ho úplně ztratil, jen jsem zaregistroval, že se všichni přesouvají na pravou stranu, kde stál osamocený Milan Gulaš, který už jen trefil prázdnou branku.

V poslední minutě jste se dokonce odhodlal ke střele na prázdnou branku …

Vedli jsme o dva góly, moc času už do konce zápasu nezbývalo. Snažím se hodně hrát s hokejkou, často vyjíždím pro puky, takže jsem si věřil. Chyběl asi metr a půl, tak třeba někdy příště. (směje se)

Boleslavští fanoušci sice dorazili až v průběhu první třetiny, ale během zápasu byli hodně slyšet. Co říkáte jejich podpoře?

Máte pravdu, byli slyšet. Fandili parádně, přijeli v hojném počtu, čehož si určitě vážíme, protože do Plzně to nemají úplně nejblíže. Doufám, že jsme jim udělali radost a zpříjemnili zpáteční cestu.

Děkujeme za rozhovor.