BK MLADÁ BOLESLAV

Další soupeř ze spodku tabulky. Uspěje Boleslav v Pardubicích?

26. 10. 2019
Autor: Vojtěch Tůma


M l . B o l . - Páteční utkání proti Zlínu se mladoboleslavským hokejistům nepovedlo, svou roli asi sehrály i problémy s dopravou a hektický příjezd na Stadion Luďka Čajky. I přes všechny trable je třeba vyzdvihnout výkon brankáře Radka Haase, který ve své extraligové premiéře sice inkasoval čtyři branky, ale připsal si hned osmatřicet úspěšných zákroků. Nic se neděje, i takové večery přijdou, Středočeši potřebují nepovedenou cestu na Moravu co nejrychleji hodit za hlavu. S první čtvrtinou základní části mohou být spokojeni, třiadvacet získaných bodů je velice solidní počin. V neděli 27. října se Bruslaři před kamerami České televize představí v Pardubicích. První vzájemné střetnutí této sezony zvládli poměrem 4:1, a s Dynamem tak už pět zápasu neprohráli. Začátek je naplánován na 18:00.

Dynamo jako první sáhlo ke změně trenéra

Pardubice chtěly minulou sezonu hodit za hlavu a začít s čistým štítem, jenže problémy v táboře tradičního účastníka Tipsport extraligy stále přetrvávají. Hned od začátku základní části se spekulovalo o pozici zkušeného útočníka Tomáše Rolinka, který měl dle dostupných informací problémy s trenérem Ladislavem Lubinou. Tomu zlomily vaz neuspokojivé výsledky, načež se zdálo, že kapitán mistrů světa z roku 2010 se do sestavy vrátí, vše ale zůstalo při starém. „Trenér Lubina skončil, myslel jsem si, že se spousta věcí změní, že se dostanu do sestavy a budu zase bojovat za Dynamo. To se nestalo. V nedělním utkání proti Kladnu jsem nebyl v sestavě, v pondělí zase ne, byl jsem v páté lajně. Už jsem toho všeho měl dost, tak jsem požádal vedení, ať mi rozváže kontrakt,“ odůvodnil své rozhodnutí devětatřicetiletý veterán. Špatné světlo vrhalo na celou kauzu i počínání generálního ředitele Martina Sýkory, který na svém twitterovém účtu zveřejnil část soukromé konverzace s Rolinkem, což se v očích veřejnosti jevilo jako dost netradiční a také nezdvořilý krok.

Vedení se kromě této nepříjemnosti muselo zabývat obsazením postu hlavního kouče. V médiích se hodně mluvilo o angažování Vladimíra Růžičky staršího či Aloise Hadamczika, avšak volba nakonec padla na Radka Bělohlava, jenž v úvodu sezony pomáhal Lubinovi z pozice asistenta. Tým ho zná a já věřím, že jeho pozitivní vliv v kabině i na střídačce povede k celkovému zlepšení,” prohlásil na adresu nového trenéra, který bude mít k ruce Otakara Janeckého a Petra Čáslavu, Martin Sýkora. Nepovedený vstup se promítl také do podoby hráčského kádru, Dynamo se snažilo o okysličení mužstva. Po dvou letech v zámoří se do Pardubic vrátil odchovanec Matěj Blümel, z hostování v Třebíči byl stažen Denis Kusý a na měsíční výpomoc dorazil Jan Kloz. S jejich příchody se zvedla konkurence v útočných řadách, a čtveřici mladíků, jmenovitě Ondřeji Machalovi, Michalu Pochobradskému, Ondřeji Matýsovi a Michalu Machačovi, tak byly za účelem většího herního vytížení vyřízeny střídavé starty do prvoligové Jihlavy.

I přes celou řadu změn ale Východočeši stále nenaplňují předsezónní cíle, po úvodní čtvrtině jim totiž stále patří až třináctá pozice. Pokud jde o předváděnou hru, tak léčba Bělohlavem přinesla určité zlepšení. Pod jeho vedením působí hokejisté z města perníku a koňských dostihů, kteří v posledních šesti zápasech posbírali deset bodů, konkurenceschopněji, dle vyjádření nového kapitána Jana Koláře se i pročistil vzduch v kabině, kde panuje pozitivnější atmosféra. Před vlastními fanoušky si Pardubice vyšláply na silné soupeře, s prázdnou se z východu Čech vrátili oba finalisté uplynulého ročníku, tedy Liberec a Třinec. Cenný bod vybojovalo Dynamo na ledě rozjeté Sparty, páteční duel proti vedoucí Kometě už tak povedený nebyl. Co se individuálních statistik týče, nikdo z kádru nad ostatními nevyčnívá. Týmové produktivitě momentálně vévodí Radoslav Tybor (6+3), jen o bod méně doposud posbírali Jan Mandát s Robertem Kousalem, od něhož se ale určitě čekal výraznější příspěvek.

Sestavy z posledního utkání

HC Dynamo Pardubice: Kacetl (21. Štěpánek) – Holland, Eklund, Ivan, Kolář (C), Zdráhal, Mikuš (A) – Tybor, Kousal, Mandát (A) – Hovorka, Harju, Látal – Blümel, Kloz, Kusý – Matýs, Pochobradský, Machač – Kindl

BK Mladá Boleslav: Haas – Ševc (A), Kurka, Hrbas, Fillman, Dlapa, Pláněk, Klikorka – Skalický, Zbořil, Vondrka (C) – Pabiška, Cienciala, Klepiš – Zohorna, Musil, Stránský – Flynn, Najman, Kousal

Statistiky

enteria arena | 27. 10. 2019 18:00 (ČT)

HC Dynamo Pardubice 14. kolo BK Mladá Boleslav
13. místo, 13 bodů umístění 5. místo, 23 bodů
28:40 skóre 40:32
5:2 (Třinec) nejvyšší výhra 5:1 (Litvínov)
1:5 (Brno) nejvyšší prohra 0:4 (Zlín)
0 utkání bez vstřeleného gólu 2
0 utkání bez inkasovaných gólů 0
13,46 % využití přesilových her 15,22 %
7 góly v přesilových hrách 7
72,09 % ubráněná oslabení 86 %
1 góly v oslabeních 1
Radoslav Tybor, 9 bodů nejproduktivnější hráč Pavol Skalický, 12 bodů
Radoslav Tybor, 6 branek nejlepší střelec Pavol Skalický, 6 branek
Robert Kousal, 6 asistencí nejlepší nahrávač Pavol Skalický, Ondřej Najman,
oba 6 asistencí

Jan Zdráhal,
Juraj Mikuš, oba +3
nejlepší hráč v +/- Pavol Skalický, +9
Sébastien Piché,
Johan Harju, oba -8
nejhorší hráč v +/- David Šťastný, Pavel Musil,
Lukáš Pabiška, všichni -2
Rhett Holland, 16 minut nejtrestanější hráč Lukáš Žejdl, 27 minut
Jan Zdráhal, 42 bodů Radegast index Martin Pláněk, 36 bodů
Ondřej Kacetl 91,64 %
Jakub Štěpánek 85,15 %
úspěšnost brankářů Jan Růžička 95,73 %
Gašper Krošelj 91,47 %
Radek Haas 90,24
Ondřej Kacetl 2,66
Jakub Štěpánek 3,21
průměr inkasovaných gólů na zápas Jan Růžička 1,35
Gašper Krošelj 2,63
Radek Haas 4,00