BK MLADÁ BOLESLAV

Kdo táhne produktivitu Bruslařů?

4. 11. 2019
Autor: Vojtěch Drbohlav


M l. B o l. – V první části soutěže se Mladé Boleslavi podařilo nasbírat 32 bodů, což Bruslaře řadí na 4. místo extraligové tabulky. Jedná se o dosud nevídaný jev, Bruslařský klub v této sezóně prožil nejlepší vstup do extraligové sezony v historii. Výraznou měrou se na tom podílelo duo Skalický-Zbořil. Zatímco Pavol Skalický loni za 51 zápasů skóroval dohromady devětkrát, letos měl na svém kontě 9 branek již 1. listopadu. Oba hráči hrají v jedné útočné formaci se zkušeným kapitánem Michalem Vondrkou, jenž si spolupráci se dvěma ještě nedávno juniorskými hráči pochvaluje.

Jak už bylo řečeno, loni Pavol Skalický za celou základní část nasbíral 9 gólů, ale v úvodu letošní sezóny mohl právě čtyřiadvacetiletý mladík, který pochází ze Spišské Nové Vsi, upoutat oko diváků mnohokrát. Zařídil totiž spoustu gólů: stejný počet branek, kolik vstřelil za celou loňskou sezónu, měl na svém kontě už 1. listopadu. Společně se svými kolegy Michalem Vondrkou a Adamem Zbořilem se výraznou měrou podíleli na vítězství v Brně. U všech třech gólů bylo pouze duo Skalický-Zbořil, které hokejisty brněnské Komety doslova vynulovalo.

Triumf Bruslařů v Brně byl o to pikantnější pohledem útočníka Adama Zbořila, odchovance Komety, který přestoupil do středočeského týmu z Nových Zámků a dosud nikdy nepůsobil v žádném jiném českém klubu než právě v Brně. "Když mě dali do takové lajny, hokej si užívám," nechal se hned po zápase s Brnem slyšet čtyřiadvacetiletý Zbořil. "Myslím, že jsme si docela sedli. Už jsme odehráli víc dobrých zápasů. Je to super, dáme si rychle puky. Já se snažím dělat v lajně pro ně tu černou práci a oni to umí zužitkovat," řekl v rozhovoru pro sobotní Boleslavskou třetinu Adam Zbořil (3+8).

Na Pavlu Skalickém, nejproduktivnějším hráči Bruslařského klubu a čtvrtém nejproduktivnějším hráči celé Tipsport extraligy, je znát skromnost. To, že se mu daří, připisuje zejména tomu, že jsou Bruslaři úspěšní jako celý tým. "Je hlavně důležité, že vyhráváme jako tým. Pokud se daří týmu, pak se daří i jednotlivcům. Jsem rád, že mi to jde, ale není to jen o tom. Musíme hlavně sbírat bod po bodu, zápas od zápasu a držet se nahoře. Ostatní přijde," řekl pro klubový web Pavol Skalický (9+10).

Souhru si pochvaluje také zkušený kapitán Michal Vondrka (6+2), jedno z křídel Zbořilovy první formace. "Je to super. Klukům se daří. Mně to úplně extra od začátku sezóny nejde, ale teď se to možná už trochu lepší. To je ale každý rok stejné. Kluci mi pomáhají. Myslím si, že ta souhra je výborná, mě to baví a doufám, že to bude pokračovat," řekl sedmatřicetiletý Vondrka.

A co říká na možná nečekaně produktivní formaci hlavní trenér týmu Radim Rulík? Ten si pochvaluje zejména efektivitu první formace. "Zaplaťbánbůh, že máme jednu lajnu, která je efektivní a dává branky. Potřebovali bychom ale, aby se to prostřídalo a měli jsme produktivní i další lajny pro případ, kdyby se tahle třeba neprosadila. Tam si myslím, že máme velké rezervy," říká pro klubový web zkušený trenér, který v roce 2015 vybojoval s Litvínovem extraligový titul.

Na ledě na sebe několikrát už upozornila čtvrtá formace ještě o něco mladších hráčů, a sice Flynn-Najman-Kousal. Právě tito hráči dokáží někdy potrápit i ty nejzkušenější hráče v dresu soupeře, a to zejména svou rychlou souhrou. "Udělali obrovský progres oproti loňsku, doufáme, že to tak bude pokračovat. Třeba sobotní zápas proti Liberci jim zrovna nevyšel, ale to se prostě stane. Ne každý zápas to úplně všechno jde. Ale když to řeknu celkově, tak udělali opravdu posun a dali nějaké branky, takže mužstvu hodně pomohli," hodnotí nejmladší boleslavskou formaci přísně, ale přesto s dávkou pochvaly Radim Rulík.

Hlavní trenér se dívá na první část sezóny pozitivně, přesto je podle něj ještě co zlepšovat. "Kdyby mi někdo řekl, že do přestávky budeme tam, kde jsme, asi bych to bral všemi deseti, ale teď je třeba, abychom všichni, včetně nás trenérů a hráčů, nekoukali na tabulku, ale pracovali na výkonu, protože ta liga je vyrovnaná tak, že může porazit každý každého. A v momentě, kdy někdo na chvilku z ostražitosti a pracovitosti povolí, tak je hned trestán," dodává Radim Rulík.

Při pohledu na statistiky Bruslařů je znát také forma brankáře Gašpera Krošelja, který se stal po nepříjemném zranění Jana Růžičky gólmanskou jedničkou Mladé Boleslavi. Právě Krošelj vychytal pro tým první čisté konto v této sezoně v pátek na ledě Komety Brno, kde Středočeši vyhráli 3:0. Ve 13 zápasech si slovinský brankář připsal úspěšnost zákroků 92,86 %.

Z obránců je na tom nejlépe ve statistice +- Martin Ševc (+7), který je ale zároveň se 24 trestnými minutami druhým nejtrestanějším Bruslařem hned po Lukáši Žejdlovi. Naopak nejdisciplinovanějším Bruslařem je kanadský obránce Mitchell Fillman, jenž během 16 odehraných zápasů neseděl ještě ani jednou na trestné lavici.

BK Mladá Boleslav působí s dvouletou odmlkou strávenou v 1. lize v tuzemské extralize od sezóny 2008/2009, zatím nikdy ale nezaznamenal natolik úspěšný vstup do sezóny.

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav