BK MLADÁ BOLESLAV

Statistické okénko aneb jak si vedou Bruslaři řečí čísel?

9. 11. 2019
Autor: Vojtěch Tůma
M l. B o l. - Statistika nuda je, má však cenné údaje. Mladoboleslavští hokejisté mají za sebou v mnoha ohledech nejvydařenější vstup do sezony, z fungujícího kolektivu, který je základem úspěchu, vyčnívají i někteří jednotlivci. V čem všem dominuje překvapivý tahoun Pavol Skalický? Jak si Středočeši v porovnání s ostatními vedou v přesilových hrách a při oslabení? A na čem potřebují během reprezentační pauzy nejvíce zapracovat? V tomto článku se společně ohlédneme za dosavadním působením Bruslařům v tomto extraligovém ročníku a necháme promluvit čísla, která, jak je velmi dobře známo, nikdy nelžou.

Co stojí za povedeným začátkem sezony?

Svěřenci Radima Rulíka a Pavla Patery drží díky dvaatřiceti získaným bodů třetí místo v tabulce, náskok vedoucí Sparty je minimální. Během úvodních sedmnácti kol základní části Bruslaři tolik bodů nikdy neposbírali, tomuto počtu se nejvíce přiblížili v historicky nejúspěšnějším ročníku 2015/16, na jehož konci se mohli těšit z premiérové účasti v semifinále play-off. Ještě před startem této sezony se hráči, trenéři i představitelé vedení na tiskové konferenci shodli, že právě vydařený úvod patří mezi hlavní klubové cíle. Toto přání se zatím vyplňuje a oproti zkušenostem z předchozích let, kdy se mladoboleslavští hokejisté rozjížděli pomaleji, se jedná o velice příjemnou změnu.

Většinu bodů (21) vybojovali Středočeši na domácím ledě. Před vlastními fanoušky se jim daří nejlépe ze všech a čtyři vítězství z osmi zápasů na stadionech soupeřů, to také není špatná bilance. S příchodem obou zmíněných trenérů a Miloslava Hořavy zapracovalo mužstvo především na defenzivě, náznaky zlepšení v této činnosti se daly vypozorovat už v průběhu minulého ročníku. Aktuálně můžeme říct, že obrana patří k hlavním přednostem Bruslařů, šestatřicet inkasovaných branek z nich dělá nejlépe bránící tým celé extraligy. Toto tvrzení potvrzuje i fakt, že při hře v početní nevýhodě inkasovala Mladá Boleslav jen sedmkrát, vyšší procentuální podíl ubráněných oslabení mají pouze Brno a Litvínov.

Produktivitu vede Skalický, opět vyčnívají výborní brankáři

Ruku na srdce, kdo z vás čekal, že Středočechy bodově potáhne právě Pavol Skalický? Zatímco třeba Michal Vondrka s Jakubem Klepišem se, jak ostatně sami přiznali, dostávají do tempa pomaleji, slovenský útočník podává parádní výkony. Na svém kontě má už devět branek a deset asistencí, je čtvrtým nejproduktivnějším hráčem celé extraligy (lépe si vedou pouze Milan Gulaš, Michal Birner a Tomáš Rachůnek, pozn. red.) a zároveň nejčastěji bodujícím cizincem. Rodák z Gelnice se do statistik začal pravidelně zapisovat poté, co jej trenéři dali dohromady s kapitánem Vondrkou a Adamem Zbořilem. Tým tak našel elitní útok, celá trojice si vzájemnou spolupráci mimořádně pochvaluje.

Při trochu důkladnějším prozkoumání statistik z předchozích sezon zjistíme, že po sedmnácti utkáních na tom žádný z boleslavských hráčů nikdy nebyl tak dobře jako právě odchovanec Spišské Nové Vsi, jenž v tomto ohledu překonal třeba i pětinásobného mistra světa Davida Výborného či Tomáše Hyku. S šestnácti kladnými body Skalický zároveň vévodí ligové statistice +/-, dále jej zdobí více než třicetiprocentní úspěšnost střelby. Slovenský útočník prožívá jednoznačně nejlepší období své kariéry a je trochu zarážející, že jeho obrovský progres unikl vedení národního týmu našich východních sousedů při sestavování nominace na turnaj do německého Krefeldu.

Velké uznání si zaslouží také všichni tři brankáři. Radek Haas, ač se musel vypořádat s nepříjemnými okolnostmi, odchytal ve Zlíně fantastické utkání. Lepší čísla než bohužel znovu zraněný Jan Růžička má pouze plzeňský mladík Kristián Kolář, ovšem vzhledem k tomu, že odchytal jen jedenáct minut, nemůžeme brát jeho statistiky úplně vážně. Největší porci času mezi třemi tyčemi boleslavské svatyně strávil Gašper Krošelj, který si opět vede výtečně. Mezi gólmany s alespoň deseti odchytanými zápasy se může slovinský reprezentant pyšnit druhým nejnižším průměrem inkasovaných branek (2,11) a čtvrtou nejlepší úspěšností zákroků (92,86 %). Z méně nápadných hráčů musíme ocenit i práci obránce Ondřeje Dlapy, jenž doposud rozdal druhý nejvyšší počet hitů v celé soutěži (28).

Kde naopak Bruslaře tlačí bota?

Ano, většinu fanoušků okamžitě napadnou přesilovky. Jistě, Středočeši se v nich musí zlepšit, ale tak špatné to zase není. V porovnání s ostatními týmy disponují Bruslaři devátou nejlepší hrou v početní převaze (9 vstřelených gólů, úspěšnost 15 %). Jak tato čísla vylepšit? Častěji zaměstnávat brankáře soupeřů. Za šedesát minut při hře pěti proti čtyřem vyslali svěřenci trenérského dua Rulík – Patera nejméně pokusů ze všech, to samé platí i u zakončování ze slotu (území v útočném pásmu přímo před brankovištěm, rozprostírá se mezi oběma body pro vhazování a poloviční vzdáleností k modré čáře, pozn. red.). Boleslavští hokejisté už nejsou v tomto ohledu aktivní jako třeba pod vedením Františka Výborného, kdy pálili z každé pozice, méně střel v průměru na utkání vyšlou jen hráči Litvínova a Brna.

Asi nejvýraznější slabinou dosavadního působení Bruslařů v tomto extraligovém ročníku tak zůstávají vhazování, úspěšnost celého týmu se pohybuje hluboko pod padesáti procenty (47,01 %). Z hráčů, kteří od začátku sezony pravidelně nastupují na postu centra, tuto hranici převyšuje pouze Adam Zbořil (52,14 %). Nejslabší čísla naopak mají David Cienciala (41,94 %) s Ondřejem Najmanem (41,46 %). Nejlépe ze všech si vede na křídle hrající Jakub Klepiš (70,83 %), jenž se buly zúčastnil jen čtyřiadvacetkrát, ale hned sedmnáctkrát z něj odešel jako vítěz. Kdo ví, třeba se pětatřicetiletý veterán po skončení reprezentační přestávky objeví ve středu některého z boleslavských útoků.