BK MLADÁ BOLESLAV

Sérii čtyř venkovních zápasů zakončí Boleslav v Hradci Králové

9. 1. 2020
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Také z třetího utkání této sezony proti Spartě vyšli mladoboleslavští hokejisté se ziskem jednoho bodu. Skalpu lídra extraligové tabulky byli tentokráte velmi blízko, v závěru třetího dějství ale neudrželi těsné vedení a nakonec padli po samostatných nájezdech, které nezvládli už počtvrté v řadě. Před sobotním návratem do domácího prostředí zbývá svěřencům Radima Rulíka a Pavla Patery odehrát ještě jeden venkovní duel, v pátek 10. ledna se Středočeši představí na ledě Hradce Králové. Mountfield doposud střídal lepší období s těmi slabšími, momentálně se ale veze na třízápasové vlně bez porážky a v úterý navíc udělal první krok směrem k nečekanému úspěchu v Champions Hockey League. V ČPP Aréně padne úvodní vhazování v 18:00.

Mountfield má na dosah finále Ligy mistrů

Hokejisté Hradce Králové si v konkurenci týmů z celé Evropy počíná suverénně nejlépe ze všech českých účastníků letošního ročníku této soutěže. V říjnu oslavili historicky první postup ze základní skupiny CHL, v play-off si pak dokázali poradit s německým Manhheimem a švýcarským Zugem. Velmi dobře mají Východočeši rozehrané také semifinále, v úterý totiž překvapili na ledě švédského Djurgardenu a díky dobrému defenzivnímu výkonu, který opět podpořil skvělý brankář Marek Mazanec, zvítězili 3:1. „Na začátku nás Mazi výborně podržel, ale po vyrovnání už jsme se trochu rozjeli, uklidnili se a bylo to lepší. Za vítězství jsme hrozně rádi, máme teď výbornou pozici před domácím zápasem,“ prohlásil bezprostředně po zápase obránce Richard Nedomlel, jeden z úspěšných střelců. Zatímco na mezinárodním poli si Mountfield počíná překvapivě dobře, na tom domácím zůstává stále trochu za očekáváním.

Svěřenci Vladimíra Růžičky a Tomáše Martince se drží na devátém místě, elitní šestka, kterou momentálně uzavírají třinečtí Oceláři, je jim vzdálena na sedm bodů. Vedení klubu už v průběhu sezony několikrát avizovalo, že se nebojí výrazněji sáhnout do hráčského kádru, především v případě útočných řad. Ofenziva Hradce totiž lehce pokulhává, méně branek nastříleli pouze hokejisté Vítkovic, Olomouce a posledních Pardubic. Ke změnám opravdu došlo, během druhého prosincového týdne bylo předčasně ukončeno hostování Tomáše Vincoura, který se vrátil zpět do Brna. Krátce před Štědrým dnem Východočeši poslali do Komety také Daniela Rákose, výměnou za něhož získali Jakuba Lva. „Vzhledem k naší snaze získat kvalitního centra je pro nás příchod Kuby dobrou zprávou a věříme, že i posílením našeho kádru. Očekáváme od něho výrazný příspěvek ve zlepšení naší produktivity a zároveň zlepšení fyzické hry, které se nebojí," řekl generální manažer klubu Aleš Kmoníček.

Zvýšit konkurenci na postu středního útočníka plánovali Královéhradečtí už dlouho, i proto s příchodem roku 2020 ještě sáhli po možnosti hostování Lukáše Žejdla. „Lukáše znám velmi dobře z působení ve Slavii, kde jsme spolu hráli. Vláďa Růžička ho navíc trénoval, takže o něm víme de facto všechny potřebné informace. Je to velmi dobrý bruslař, který je silný na puku. Z centrů, kteří byli momentálně na trhu k dispozici, je podle nás nejlepší volba," prohlásil sportovní manažer Jaroslav Bednář. Kmenový hráč Mladé Boleslavi se v dresu svého nového týmu ještě nepředstavil, Mountfield se ale i bez jeho příspěvku začíná zvedat. Zatímco před Vánoci prohráli Východočeši čtyřikrát v řadě, po jejich skončení jsou zatím tři kola neporaženi. Nejprve s přehledem zvládli derby na ledě Pardubic, před domácími fanoušky pak poměrem 5:2 rozstříleli pražskou Spartu a v doposud posledním duelu uspěli také v samostatných nájezdech proti brněnské Kometě. Dokážou Bruslaři jejich sérii ukončit?

Sestavy z posledního kola

Mountfield HK: Mazanec – Cibulskis, Šalda, F. Pavlík (A), Nedomlel, Rosandič, Čáp – Chalupa, Cingel, Smoleňák (C) – Perret, Koukal, Jergl – Klíma, Lev, R. Pavlík – Paulovič, Dragoun, Pilař

BK Mladá Boleslav: Krošelj – Ševc (A), Kurka, Dlapa, Pláněk, Hrbas, Fillman, Hrdinka – Skalický, Zbořil, Klepiš (C) – Zohorna, Jeglič, Šťastný – Lunter, Bičevskis, Stránský – Flynn, Najman, Kousal

Statistiky

ČPP Aréna | 10. 1. 2020 18:00

Mountfield HK 35. kolo BK Mladá Boleslav
9. místo, 47 bodů umístění 5. místo, 55 bodů
81:83 skóre 95:81
6:2 (Litvínov) nejvyšší výhra 7:3 (Vítkovice)
0:4 (Třinec) nejvyšší prohra 0:4 (Zlín)
5 utkání bez vstřeleného gólu 5
4 utkání bez inkasovaných gólů 3
15,08 % využití přesilových her 16,22 %
19 góly v přesilových hrách 18
78,76 % ubráněná oslabení 85,25 %
1 góly v oslabeních 3
Radek Smoleňák, 23 bodů nejproduktivnější hráč Pavol Skalický, 31 bodů
Radek Smoleňák, 12 braneknejlepší střelec Pavol Skalický, 13 branek
Radek Smoleňák,
Rudolf Červený, 11 asistencí
nejlepší nahrávač Pavol Skalický, 18 asistencí
Richard Nedomlel,
Lukáš Cingel, oba +9
nejlepší hráč v +/- Pavol Skalický, +22
Michael Gaspar, -7 nejhorší hráč v +/- Jakub Klepiš, -3
Richard Nedomlel, 76 minut nejtrestanější hráč Martin Ševc, 36 minut
Richard Nedomlel, 100 bodů Radegast index Pavol Skalický, 81 bodů
Marek Mazanec 91,28 %
Štěpán Lukeš 82,93
úspěšnost brankářů Jan Růžička 95,73 %
Gašper Krošelj 92,37 %
Radek Haas 88,73 %
Marek Mazanec 2,19
Štěpán Lukeš 4,00
průměr inkasovaných gólů na zápas Jan Růžička 1,35
Gašper Krošelj 2,13
Radek Haas 4,17