BK MLADÁ BOLESLAV

Generální manažer Jan Tůma: Jsme optimisté, z budoucnosti ale máme velký respekt

17. 4. 2020
Autor: Jitka Čechová
M l. B o l. – Rozhovor na toto téma ještě nikdy nedělal, ostatně pro všechny z nás je současná situace něčím naprosto novým, s čím je potřeba se poprat. Na následujících řádcích najdete interview s generálním manažerem Bruslařského klubu Mgr. Janem Tůmou – o proběhlé sezoně, o současné ekonomickém stavu klubu i zatím stále ještě hodně nejistých vyhlídkách do budoucna:

Když se za pár let řekne „extraligová sezona 2019/2020“ – co se vám vybaví jako první?

Obávám se, že hlavně to, že se nedohrála. To bude už asi vždycky první. Ale hned potom mi určitě naskočí i to další, a to už je všechno veskrze pozitivní. Naše výkony jako celku, až na dvě tři výjimky stabilně odehraná utkání, parta v kabině, konec základní části, kdy po dlouhé době stál na nohou celý stadion a klukům tleskal… O to víc mrzí, že se play-off nakonec nehrálo, ale bohužel se nedá nic dělat, situace je taková, jaká je. My můžeme říct, že se Boleslav zase hokejově probudila – to je to, co bychom si měli pamatovat všichni.

Asi jediná sezona srovnatelná s tou letošní byla sezona 2015/2016, tam tehdy Bruslaři došli až do semifinále. Myslíte, že tomu tak mohlo být i letos?

Odpovídat na tuhle otázku by byla čirá spekulace, je to otazník, který si už napořád poneseme v sobě. Nejsem si jistý, jestli to srovnání je úplně adekvátní, tehdy jsme spíš překvapili – možná i sami sebe. Tentokrát jsme spíš obhajovali předsezónní předpoklady. Letošní sezonu nepovažuji za náhodu ani štěstí. Byl to výsledek poctivé práce všech.

V čem byla největší síla Bruslařského klubu?

Za základ považuji neuvěřitelně kompaktní celek v kabině. Všichni hráči včetně realizačního týmu a trenérů vytvořili sami sobě skvělou atmosféru. Bylo vidět, že všichni chceme to samé – hrát skvělý hokej a užívat si ho a na všem, co jsme dělali, to bylo vidět. Čímž nechci říct, že by neexistovaly konflikty. Fanoušci by se možná až divili, jak se umíme pohádat. (úsměv) Ale všechno to byly hádky, které nás někam posunuly. Šlo o to, abychom dospěli k nějakému konečnému stanovisku, a proto jsou přirozeně potřeba různé názory. Takže ano, občas jsme bojovali, ale vždycky jsme to rychle překonali. A to je taky ku prospěchu věci.

Fanoušky asi bude zajímat, do kdy se klub připravoval na play-off, a jak velký byl nakonec ten šok, že se hrát nebude?

Fungovali jsme a připravovali jsme se do poslední chvíle. Ještě 12. března jsme měli s hráči meeting, kde jsme jim říkali, že soutěž je přerušená, ale že pro nás nic nekončí, že jedeme dál, a že chceme být připravení na play-off. Večer jsme jim pak už bohužel psali, že extraliga je zrušená, a že si v pondělí mají přijít pro věci. Byl to rozhodně nejrychlejší konec sezony, jaký jsem kdy zažil. S hráči jsme si víceméně jen individuálně řekli „čau“. Bylo to hodně netypické, ale nedá se nic dělat…

Chvíli byla ve hře varianta, že by se play-off odehrálo bez fanoušků. Jaké stanovisko k tomuhle zaujímala Mladá Boleslav?

Hrát bez fanoušků je vždycky špatná varianta. Kdyby k tomu tehdy došlo, tak bychom do toho šli, jsou televize, jsou internetové streamy, ale… (povzdech) Pro fanouška je to nekomfortní, neosobní, pro hráče taky. Ta atmosféra je hrozná. Mluvil jsem s šéfem olomouckého klubu, ti hráli bez diváků druhý zápas předkola, a ten mi říkal, že ještě nikdy nezažil něco tak strašného. Osobně by mi z toho asi bylo taky úzko, protože hokej je hlavně pro fanoušky.

Dokážete už nyní odhadnout – třeba i z nějakých jednání s partnery – jaký vliv bude mít současná situace na ekonomický stav klubu?

Obávám se, že vliv to mít bude, a ne zrovna malý. To, co se teď děje, bude mít dopad nejen na sport, ale vůbec na celou ekonomiku. Takže přiznávám, že do budoucna hledíme s obavami a velkým respektem. Na druhou stranu ale věřím, že nás v tom naši partneři nenechají, a že součástí života po pandemii bude i profesionální hokej.

Nejvyšší vedení klubu už rozhodlo o snížení hráčských, trenérských a také manažerských odměn v březnu a dubnu o polovinu. Jak se k tomu jednotliví lidé postavili? Je to něco, co bylo přijato automaticky, nebo jste museli vést nějaké diskuse?

Nechci říct, že jsem byl překvapený, protože jsme za jeden provaz táhli celou sezonu, spíš řeknu, že jsem byl nadšený. Neměl jsem jedinou negativní reakci. Myslím, že jsme to hráčům podali dobrou formou, všechno jsme to vyřídili velice rychle, de facto za jediný den. My jsme s tím na rozdíl od některých jiných klubů vyšli ven později, protože já jsem zastáncem toho, že co nemám černé na bílém, to nezveřejňuji, takže jsme chtěli mít nejprve všechno vyřízené i administrativně, ale byli jsme velice rychle domluvení vlastně okamžitě po ukončení sezony.

Jak to hráči primárně berou? Jako pomoc klubu nebo něco, čím zachraňují sami sebe?

To je asi otázka spíš na hráče, ale viděl bych to jako kombinaci obojího. Kluci vnímají, co se kolem děje, vidí lidi bez práce, vidí zavřené provozovny… My jim v současnosti garantujeme příjem, který je v možnostech klubu, a oni to respektují. Myslím, že přesně takhle by to teď mělo být postavené.

Některé kluby ve světě, ale i tady v Čechách, s některými svými hráči dokonce rozvázali smlouvy, aby ušetřili. Byla taková varianta na stole i v Mladé Boleslavi?

Ne. Ani na chvíli. Řešil jsem to s panem Plachým, potom s Radimem Vrbatou. Tohle je cesta, která nikoho z nás ani nenapadla. Tudy jsme jít nechtěli. Myslíme si, že to vůči hráčům není fér.

Můžou nějaká finanční omezení, ať už vůči hráčům nebo třeba taky nákladům na výstroj a výzbroj, přijít i v dalších měsících?

Obávám se, že tohle je něco, co v tuhle chvíli nikdo neví. A to nejen v hokejovém hnutí, ale ve všech profesionálních sportech. Čas běží, za pár dní nám začíná nová sezona, a my zatím netušíme, jakým způsobem budeme moct trénovat, protože nějaká přesnější pravidla ještě vydaná nejsou. Bavit se o tom, co bude v červenci, v srpnu, v září… Netuším. Trošku se toho bojím, ale jsem optimista a věřím, že soutěž začne tak, jak je naplánovaná.

Vláda by měla od příštího týdne uvolnit některá opatření a umožnit tréninky profesionálních sportovních týmů, pokud budou probíhat v menších skupinkách. Je to něco, co už řešíte s trenéry?

Příští týden ve středu máme s trenéry sezení, teprve se o různých variantách budeme bavit. Já mám samozřejmě nějaké informace z Českého svazu ledního hokeje, taky od lidí, kteří se profesionálním sportem zaobírají, a jak jsem řekl – žádná přesnější pravidla zatím neexistují. Chceme být připravení na příští sezonu, ale samozřejmě nechceme nic porušovat.

Mají momentálně hráči nějaké pokyny co dělat, jak se připravovat…?

Zhruba 18 hráčů je v každodenním kontaktu s naším kondičním trenérem Ondrou Ježkem, který jim připravuje individuální tréninkové plány a provádí konzultace. Patří za to Ondrovi velký dík stejně jako těm hráčům – jsou to prostě profíci. A navíc ukazují, že i v tomhle období jsme opravdu jeden tým.

Do jaké míry je ohrožený marketing klubu? Momentálně mě napadá už tradiční dětský den na začátku června…

Ten bohužel určitě nebude. Takové akce povoleny nebudou, a pokud mám správné informace, tak ani později v létě, takže zatím bohužel nemůžeme našim fanouškům ani nabídnout žádnou náhradu. Loni se nám na dětském dni vystřídalo patnáct stovek lidí, a to teď prostě opravdu není reálné. Je to škoda, byla to super akce pro děti a pro nás zase další způsob, jak trochu jinak potkat fanoušky. Ale nedá se nic dělat – buď až něco na podzim, anebo potom až příští rok.

Může být nějak ohrožena návštěvnost letních přípravných zápasů, potažmo začátku příštího extraligového ročníku?

O začátku příští sezony bych se asi zatím moc nebavil, to je daleko. I když informace, které mám z nejvyšších sportovních i vládních kruhů, hovoří o tom, že extraliga jako taková by měla odstartovat bez větších problémů. Přípravné zápasy bohužel moc růžově nevypadají. Plný zimák mít určitě nebudeme. Budeme doufat, aby byl povolený alespoň nějaký omezený počet lidí… Protože zatím prostě musíme počítat s tím, že omezení v té době ještě budou.

I Bruslařský klub se snaží pomáhat s šitím roušek. Kde všude už Bruslaři rozdávali?

Prakticky hned po zrušení play-off jsme věnovali zdejším švadlenkám naše trička z FANSHOPU, která jsme měli připravená právě pro nadstavbovou část. Roušky byly následně předány městským policistům. V druhé vlně jsme začali šít roušky s firmou, která se zabývá sportovním oblečením. Ty teď prodáváme našim fanouškům. Navíc jsme spustili akci, že za tři prodané roušky, další věnujeme. Jelikož je o ně obrovský zájem, za což fanouškům děkuji, už jsme byli u poskytovatele sociálních služeb, Centru 83, kde máme hodně příznivců, další roušky jsme věnovali státní policii a znovu i městské policii.

Letošní odluka od hokeje bude hodně dlouhá. Věříte, že fanoušci na Bruslaře nezapomenou?

Ta pauza bude extrémně dlouhá, ale vím, že fanoušci na nás určitě nezapomenou. Hokej jim určitě už teď chybí jako nám.

Děkujeme za rozhovor.

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav