BK MLADÁ BOLESLAV

Extraliga se vrací do Mladé Boleslavi, příjíždí České Budějovice

18. 9. 2020
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Ve statistice střel na branku svého soupeře předčili o více než polovinu (32:15, pozn. red.). Hokej se ale hraje na góly a těch dali mladoboleslavští hokejisté o jeden méně než Karlovy Vary. „První a třetí třetina byly pecka, tam jsme je mačkali, ale ve druhé třetině jsme trošku vypadli a bylo to znát. Musíme se z toho ponaučit," hodnotil výkon na západě Čech Radim Zohorna, jeden z úspěšných zakončovatelů. První domácí utkání této extraligové sezony odehrají Bruslaři v neděli 20. září, jejich soupeřem budou České Budějovice. Motor si návrat mezi elitu určitě představoval jinak, ve čtvrtek totiž musel skousnout vysokou porážku 1:5 od Hradce Králové. Podmínky ke vstupu na zápas si můžete přečíst zde, začínáme v 16:00.

Suverén Chance ligy ulovil brankářské eso

Kvůli nástupu koronaviru se nedohrál ani minulý ročník druhé nejvyšší soutěže. Postupujícím mezi tuzemskou hokejovou elitu se po dohodě klubů a svazu stal vítěz základní části. Protesty ostatních kvůli absenci play-off, kde se může stát cokoliv, se nekonaly. Soupeři Českých Budějovic sportovně uznali, že to, co předvedl Motor, si zaslouží ocenění a uznání. Historických 153 bodů a 269 nastřílených branek v 58 zápasech. Naprostá dominance. Jihočeši se mohli opřít především o teprve čtyřiadvacetiletého kapitána Pavla Pýchu, který vytvořil nový rekord Chance ligy v počtu kanadských bodů mezi obránci. 13 branek a 47 asistencí, to je opravdu solidní bilance.

„Má obrovský potenciál. Už jenom to, že nosí céčko v takhle raném věku, asi ukazuje, co si o něm my trenéři a mančaft myslíme. Jako o hráči a jako o člověku. To je strašně důležité," pochválil svého svěřence trenér Václav Prospal. Pýcha by měl být jedním z klíčových hráčů Motoru i v extralize, kam se Jihočeši vrací po dlouhých sedmi letech. Tým zůstal víceméně pohromadě, odchodů ani příchodů nebylo moc. Nejvíce si v Českých Budějovicích slibují od brankáře Marka Čiliaka. „Po telefonátech s trenérem Prospalem jsem dostal takový zvláštní pocit, že tento krok pro mě bude nejlepší. Chtěl jsem jít do klubu, kde bude na zimáku skvělá atmosféra a jihočeská metropole je tím moc dobře známá," uvedl dvojnásobný extraligový šampion, který v posledních sezonách zářil v Brně.

Čiliakovi měl původně krýt záda Jan Strmeň. Vedení klubu se ale domluvilo na podzimní spolupráci s Jiřím Paterou, který v extralize rozšířil skupinu talentovaných mladíků ze zámoří. Další posilou z nejvyšší soutěže se stal Miroslav Indrák. Pětadvacetiletý útočník po výborné sezoně 2017/18 v Plzni spíše stagnoval, na jaře mu výrazněji nepomohlo ani hostování ve Vítkovicích. V Motoru by ale měl být jedním z tahounů produktivity. Jinak České Budějovice lovily ve vodách Chance ligy. Ze Vsetína přišli obránce Ondřej Slováček a útočník Vít Jonák. V Litoměřicích si Jihočeši vyhlédli Daniela Voženílka, jenž zakončil minulou sezonu s 64 body v 57 utkáních.

Do sezony s deseti tréninky

Příprava Motoru na začátek sezony byla velmi hektická, téměř nic neproběhlo podle plánu. Kvůli pozitivně testovaným případům na covid-19 putovalo celé mužstvo během léta do karantény ne jednou, ale dvakrát. „Byl to obrovský zásah. Čtyři týdny určitě budou chybět, svým způsobem jdeme do extraligy s deseti tréninky. Ale to není výmluva, jen fakt. Taková je realita a my si s tím musíme poradit" řekl Václav Prospal. Českobudějovický patriot zároveň dodal, že nechce, aby jeho svěřenci v sezoně působili jako parta nezkušených zelenáčů: Nejdeme do ni s tím, že uvidíme, co nás tam čeká. Chceme vyhrát každý zápas. Pokusíme se udělat co nejlepší umístění. Play-off je obrovské lákadlo."

Jihočeši budou hrát v extralize pod novým názvem, s čímž souvisí jmenování nového generální partnera. „Jsme nesmírně rádi, že právě společnost Madeta, která byla u znovuzrození Motoru v roce 2013, ani v této těžké době neváhala navýšit příspěvek pro náš klub a bude naším generálním partnerem,“ nechal se slyšet prezident klubu Roman Turek. V prvním kole proti Hradci Králové sice České Budějovice zaplatily nováčkovskou daň, když už po čtyřech minutách prohrávaly o tři góly, ale předčasně je odsuzovat k boji o záchranu by mohla být chyba. Na celém týmu je vidět, že si věří, a přes tu úvodní lekci nám věří i trenéři, což je důležité. Po prvním kole nemůžeme nic zabalit, jdeme do toho dál s chutí,“ ujistil fanoušky centr Matouš Venkrbec.

Sestavy z posledního utkání

BK Mladá Boeleslav: Krošelj – Hrbas, Ševc (C), Dlapa, Pláněk (A), Bernad, Fillman, Šidlík – Lunter, Zohorna, Šťastný – Alderson, Zbořil (A), Jääskeläinen – Flynn, Najman, Kousal – Strnad, Bičevskis, Stránský

Madeta Motor České Budějovice: Čiliak – Slováček, Vydarený, Plášil, Pýcha (C), Pavel, Allen – Holec, Venkrbec, Christov – Doležal, Přikryl, Beránek – Voženílek, Prokeš, Jonák – Karabáček, Gilbert, Novák

Statistiky

ŠKOENERGO Aréna | 20. 9. 2020 16:00

BK Mladá Boleslav 2. kolo Madeta Motor České Budějovice
10. místo, 0 bodů umístění 14. místo, 0 bodů
2:3 skóre 1:5
- nejvyšší výhra -
2:3 (Karlovy Vary) nejvyšší prohra 1:5 (Hradec Králové)
0 utkání bez vstřeleného gólu 0
0 utkání bez inkasovaných gólů 0
0 % využití přesilových her 16,67 %
0 góly v přesilových hrách
1
57,14 % ubráněná oslabení 71,43 %
0 góly v oslabeních 0
Radim Zohorna, David Bernad,
Adam Zbořil, všichni 1 bod
nejproduktivnější hráč Karel Plášil, Martin Novák,
oba 1 bod
Radim Zohorna,
David Bernad, oba 1 branka
nejlepší střelec Karel Plášil, 1 branka
Adam Zbořil, 1 asistence nejlepší nahrávač Martin Novák, 1 asistence
10 hráčů, +1 nejlepší hráč v +/- 9 hráčů, 0
9 hráčů. 0 nejhorší hráč v +/- 6 hráčů, -2
Radim Zohorna,
Martin Ševc, oba 4 minuty
nejtrestanější hráč Roman Přikryl, 12 minut
Mitchell Fillmann,
Martin Pláněk, oba 2 body
Radegast index Niklas Pavel, 3 body
Gašper Krošelj 78,57 % úspěšnost brankářů Marek Čiliak 79,17 %
Gašper Krošelj 3,05 průměr inkasovaných gólů na zápas Marek Čiliak 5,00