BK MLADÁ BOLESLAV

Bruslaři se i navzdory zpřísněným opatřením představí v Plzni

23. 9. 2020
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Začátek nové extraligové sezony připomíná pořádný blázinec. Opatření se mění, zápasy se přesouvají a objevují se další nakažení. Kvůli zhoršení situace v České republice se smí hromadné akce ve vnitřních prostorech konat jen za přítomnosti 1000 účastníků. Kluby se ale na čtvrtečním mimořádném jednání APK dohodly na pokračování rozjeté soutěže. Pokud nepřijde další změna, což je v této době reálně možné, mladoboleslavští hokejisté v pátek 25. září nastoupí k utkání třetího kola na ledě Plzně. Bruslaři v minulém ročníku přehráli Západočechy třikrát ze čtyř případů, plánované čtvrtfinále play-off mezi oběma soupeři se neuskutečnilo. Navážou svěřenci trenérů Rulíka a Patery na vítězství proti Českým Budějovicím? Začátek utkání je naplánován na 17:30.

Noví pomocníci pro Gulaše i Frodla

V souvislosti s Plzní se během minulého ročníku skloňovalo především jedno jméno. Milan Gulaš si počínal fantasticky a opět potvrdil, že je aktuálně nejlepším hráčem Tipsport extraligy. Nastřádal nejvíce branek (35) i asistencí (41), potřetí v řadě ovládl tabulku produktivity a v historických tabulkách kanadského bodování základní části samostatné české soutěže se zařadil na třetí místo za Martina Růžičku a Richarda Krále. Plzeň, především jeho zásluhou, zakončila sezonu na pátém místě. V horní polovině tabulky by se Západočeši měli pohybovat také v ročníku 2020/21. Dokázali totiž udržet hlavní opory, další výkonnostní posun by navíc měla udělat celá řada nadějných mladíků, kterým trenér Ladislav Čihák dopřává hodně prostoru na ledě.

Nicméně, základem úspěchu opět bude osvědčená spolupráce Gulaše s Tomášem Mertlem, k nimž skvěle zapadl Matyáš Kantner. Plzeň ale chce rozprostřít produktivitu i do dalších formací. Po roční odmlce přivedla zpět Davida Stacha, na Hané si vedení klubu vyhlédlo Pavla Musila. „Pamatuji si ho už z lajny z Mladé Boleslavi, když hrál s Lencem a Hykou. Už tam prokazoval potenciál a po výměně do Olomouce bodově explodoval. Věříme, že pro nás bude přínosem,“ uvedl sportovní manažer Tomáš Vlasák. Dokud se nerozjedou zámořské juniorské soutěže, může v dresu s indiánem na hrudi nastupovat také útočník reprezentační dvacítky Martin Lang. O místo v sestavě se popere i Filip Suchý, který má za sebou povedenou sezonu v druholigovém Chomutově.

Plzeňské barvy budou nově hájit ještě dva další Piráti. Dominiku Frodlovi, neochvějné brankářské jedničce, by měl trochu ulevit talentovaný Dominik Pavlát. Zajímavý potenciál vidí Západočeši ve švédském obránci Viktoru Langovi. „Dominik k nám přichází v roli nejlepšího gólmana Chance ligy v uplynulé sezoně. Šanci určitě dostane. Věříme, že ještě poroste. Viktor je typický švédský bek. I s přihlédnutím na jeho výšku (192 centimetrů, pozn. red.) dobře bruslí. Navíc hraje silně pozičně a může být vidět i do ofenzivy," prohlásil Tomáš Vlasák.

Bod na zápas pro šestnáctiletý zázrak

Škodovka má v obraně velice slušnou konkurenci. Po nepovedeném angažmá ve Vítkovicích se vrátil David Kvasnička a z nedalekých Karlových Varů dorazil Matěj Stříteský, o kterého měli indiáni zájem už loni. V obou dosavadních utkáních nové sezony se navíc skvělými výkony uvedl teprve šestnáctiletý zadák David Jiříček. Proti Spartě zaznamenal první extraligovou asistenci, o dva dny později skóroval na ledě Pardubic. „Je obrovskou motivací, když vidíte, že Plzeň dává šanci mladým hráčům. Z kluků, jako je Milan Gulaš, jsem na začátku měl opravdu velký respekt. Ale na ledě všechno postupně spadne. Musím pořád makat a poučit se z toho, co mi radí trenér," nechal se slyšet jeden z největších talentů českého hokeje.

I díky jeho příspěvku mají Západočeši, kterým konec přípravy zkomplikovala přítomnost koronaviru v klubu, po dvou kolech čtyři body. Nejprve před vlastními fanoušky zvládli přestřelku se Spartou, kterou porazili 5:3. Dobře rozehraný měla Plzeň i zápas proti Dynamu, ale nakonec se musela smířit pouze s bodem za prohru 2:3 po prodloužení. „Naše hra bez puku byla relativně slušná, tam klukům nebudu nic vyčítat, snažili se dohrávat. Horší byla hra s pukem – neměli jsme moc šancí, v předfinální fázi jsme selhávali," zhodnotil výkon svého mužstva proti Pardubicím Ladislav Čihák.

Sestavy z posledního kola

HC Škoda Plzeň: Frodl – Budík, Čerešňák, Lang, Stříteský, Vráblík, Jiříček, Kaňák – Kantner, Mertl (A), Gulaš (C) – Malát, Musil, Rob – Pour, Kracík, Suchý – Straka (A), Kodýtek, Eberle

BK Mladá Boleslav: Růžička – Hrbas, Ševc (C), Dlapa, Pláněk (A), Bernad, Fillman, Šidlík – Lunter, Zohorna, Šťastný – Alderson, Zbořil (A), Jääskeläinen – Flynn, Cienciala, Kousal – Strnad, Bičevskis, Stránský

Statistiky

LOGSPEED CZ Aréna | 25. 9. 2020 17:30

HC Škoda Plzeň 3. kolo BK Mladá Boleslav
4. místo, 4 body umístění 5. místo, 3 body
7:6 skóre 7:5
5:3 (Sparta) nejvyšší výhra 5:2 (České Budějovice)
2:3 (Pardubice) nejvyšší prohra 2:3 (Karlovy Vary)
0 utkání bez vstřeleného gólu 0
0 utkání bez inkasovaných gólů 0
22,22 % využití přesilových her 8,33 %
2 góly v přesilových hrách 1
100 % ubráněná oslabení 75 %
1 góly v oslabeních 0
Jaroslav Kracík, Tomáš Mertl,
David Jiříček, Petr Kodýtek,
všichni 2 body
nejproduktivnější hráč Radim Zohorna, 4 body
Tomáš Mertl, 2 branky nejlepší střelec David Šťastný, 2 branky
9 hráčů, 1 asistence nejlepší nahrávač Radim Zohorna, 3 asistence
Roman Vráblík, +3 nejlepší hráč v +/- Radim Zohorna, David Šťastný,
Mário Lunter, všichni +3
Pavel Musil, -4 nejhorší hráč v +/- David Cienciala,
Pavel Kousal, oba -2
Jakub Pour, 8 minut nejtrestanější hráč Radim Zohorna, 8 minut
Roman Vráblík, 9 bodů Radegast index Mário Lunter, 5 bodů
Dominik Frodl 91,67 % úspěšnost brankářů Jan Růžička 89,47 %
Gašper Krošelj 80 %
Dominik Frodl 2,98 průměr inkasovaných gólů na zápas Jan Růžička 2,00
Gašper Krošelj 3,05