BK MLADÁ BOLESLAV

Bruslaři v nedělní předehrávce hostí pražskou Spartu

26. 9. 2020
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Mladoboleslavští hokejisté se na začátku nové sezony dvakrát vydali na západ Čech. A oba výlety si byly hodně podobné. Bruslaři svého soupeře, před týdnem Karlovy Vary a v pátek Plzeň, vysoce přestříleli, ale nakonec se vraceli zpět s nepořízenou. Proti indiánům jim opět nevyšla druhá třetina, která předznamenala porážku 2:4. Další utkání čeká svěřence trenérů Rulíka a Patery v neděli 27. září, znovu po dvanácti dnech do ŠKOENERGO Arény v rámci předehrávky 26. kola dorazí Sparta. Pražané zatím mají za sebou dva duely s bilancí jedné výhry a jedné prohry. Úvodní vhazování bylo vzhledem k přítomnosti kamer České televize posunuto na 17:20.

Další přetahovaná s minimem branek?

Čtyři z posledních pěti soubojů nedělních soupeřů mají velice podobné znaky. Aktivní hokej z obou stran, málo gólů kvůli výborným brankářům, agresivita a, bohužel, vítězství Sparty. Bruslaři v minulé sezoně na celek z hlavního města ani jednou nevyzráli. Dvakrát padli po samostatných nájezdech (0:1, 2:3), jednou v prodloužení (1:2) a v závěru základní části schytali v O2 aréně debakl 2:6. Neporazitelnost Pražanů ve vzájemných zápasech se na konci letošní přípravy ještě protáhla. Svěřenci Miloslava Hořavy a Josefa Jandače totiž na boleslavském ledě po hubené výhře 1:0 po prodloužení úspěšně zvládli generálku na extraligový ročník. „Troufám si říct, že jsme byli celý zápas lepší. Bohužel jsme se trápili v koncovce," zhodnotil přípravné střetnutí útočník Jan Stránský.


Boleslavští hokejisté bojují se zakončením také v soutěžních zápasech. Karlovy Vary přestříleli 31:15 a Plzeň 35:19, ale v obou případech se zmohli jen na dvě trefy, které na vítězství nestačily. Přijde mi, že nejde o přímé ohrožení brankáře, ale spíše jen nahození. Nejsme důrazní v předbrankovém prostoru, na tom musíme hodně zapracovat, abychom byli úspěšní. Zápasy venku nám zatím moc nejdou, víme, že na tom musíme zapracovat. Doma jsme s Budějovicemi předvedli dobrý výkon, tak doufám, že se poučíme z chyb, které jsme udělali, a že to už bude jen lepší a lepší," řekl Ondřej Najman, který si v pátek připsal dvě asistence.

Sparta se rozloučila s Kvapilem

Pražané, stejně jako Bruslaři, vstoupili do sezony porážkou na západě Čech. Na plzeňském ledě sice po úvodní dějství vedli, ale ve zbývajícím průběhu duelu doplatili na vlastní nedisciplinovanost a prohráli 3:5. Naopak první utkání nové extraligové sezony před vlastními fanoušky dopadlo pro Spartu dobře. Výhru 3:0 řídil gólem a asistencí řízný bek Milan Jurčina, výborný výkon podal také Matěj Machovský. Vyvarovali jsme se chyb v obraně a vzájemně si pomohli. Od začátku zápasu jsem se cítil skvěle, v O2 aréně to mám moc rád a chytá se mi tady dobře. Bohužel, na skoro prázdné tribuny je smutný pohled," uvedl sparťanský gólman.

Na čele produktivity Pražanů se po dvou kolech drží Roman Horák a kapitán Michal Řepík. Oba měli vytvořit nejúdernější formaci celé soutěže s Markem Kvapilem, jenže ten už na Spartě nepůsobí. Podle informací českých médií snížilo vedení klubu hráčům platy o dvacet procent, na což pětatřicetiletý veterán jako jediný z kádru odmítl přistoupit. V hlavním městě tak zanechal výrazně menší stopu, než se očekávalo. Minulou sezonu totiž skoro celou promarodil a naskočil jen do čtyř zápasů. „Snažíme se to neřešit. Prostě se ta situace stala. Nemáme to postavené na jednom hráči. Chtěl bych jen říct, že nikdo není víc než tým. Nikdo!" okomentoval kauzu trenér Hořava.

Sestavy z posledního utkání

BK Mladá Boeleslav: Růžička – Klikorka, Ševc (C), Dlapa, Šidlík, Bernad, Fillman – Lunter, Zohorna, Šťastný – Cienciala, Zbořil (A), Jääskeläinen – Flynn, Najman, Kousal – Strnad, Bičevskis, Stránský – Teplý

HC Sparta Praha: Machovský – Němeček, Košťálek, Piskáček (A), Dvořák, Jurčina, Pavelka, Kalina – Tomášek, Horák, Řepík (C) – Rousek, Sukeľ, Dvořáček – Buchtele, Pech (A), Forman – Zikmund, Říčka, Kudrna

Statistiky

ŠKOENERGO Aréna | 27. 9. 2020 17:20 (ČT)

BK Mladá Boleslav 26. kolo HC Sparta Praha
7. místo, 3 body umístění 6. místo, 3 body
9:9 skóre 6:5
5:2 (České Budějovice) nejvyšší výhra 3:0 (Zlín)
2:4 (Plzeň) nejvyšší prohra 3:5 (Plzeň)
0 utkání bez vstřeleného gólu 0
0 utkání bez inkasovaných gólů 1
6,67 % využití přesilových her 14,29 %
1 góly v přesilových hrách
2
73,33 % ubráněná oslabení 77,78 %
0 góly v oslabeních 1
Radim Zohorna, 4 body nejproduktivnější hráč Roman Horák, 3 body
David Šťastný, 2 branky nejlepší střelec Roman Horák, 2 branky
Radim Zohorna, 3 asistence nejlepší nahrávač Michal Řepík, 2 asistence
Martin Ševc, Radim Zohorna,
Mário Lunter, všichni +3
nejlepší hráč v +/- Roman Horák, Michal Řepík,
oba +2
David Cienciala, -3 nejhorší hráč v +/- Lukáš Pech, -2
Radim Zohorna, 8 minut
nejtrestanější hráč Matúš Sukeľ, 4 minuty
Mário Lunter, 7 bodů Radegast index David Němeček,
Milan Jurčina, oba 7 bodů
Jan Růžička 84,21 %
Gašper Krošelj 80 %
úspěšnost brankářů Matěj Machovský 90,74 %
Jan Růžička 3,00
Gašper Krošelj 3,05
průměr inkasovaných gólů na zápas Matěj Machovský 2,54