BK MLADÁ BOLESLAV

Marek Schwarz: Byl jsem nervózní, ale moc jsem si to užil

8. 3. 2021
Autor: Adéla Kvapilová, foto: Jan Beneš
P r a h a – I přes okleštěnou sestavu dokázala Mladá Boleslav porazit v posledním zápase základní části Spartu. Stalo se tak poprvé od 14. listopadu 2018, kdy Bruslaři naposledy vyhráli na domácím ledě Pražanů. Utkání hodnotil jeden z klíčových mužů, gólman Marek Schwarz, jenž popsal i to, jak vnímá jeho pozici v týmu.

Marku, proti Spartě jste naposledy v O2 Aréně vyhráli v listopadu 2018, tímto zápasem jste ukončili nepříznivou sérii. Jak to vnímáte?

Fakt? Tak to jsem vůbec nevěděl, to je pro mě novinka. (smích) Je to určitě příjemné.

Do tohoto utkání nastoupila spousta mladých hráčů, kteří si odškrtli debut v extralize. Myslel jste si, že by to mohlo takhle dobře dopadnout?

Já jsem doufal. Byl to pro mě první zápas tuhle sezónu, takže jsem byl lehce nervózní. Říkal jsem si, aby to dopadlo. Jsem moc rád, že jsme vyhráli.

Jak jste sám zmínil, pro vás to byl první extraligový zápas v letošní sezóně. Jste rád, že to vyšlo zrovna proti Spartě, ve které jste strávil pár let?

Přesně tak. Já jsem na Spartě začínal. Je to takové pěkné…. Je možné, že to byl můj poslední zápas. Moc jsem si ho užil, moc mě to bavilo, byla to pro mě paráda. Vzpomněl jsem si, jak jsem tady seděl, když jsme se Spartou hráli finále proti Slavii.

Je ten výsledek pro vás za odměnu?

Nešlo už vůbec o nic, takže i proto jsem dostal šanci. Kdyby aspoň o něco šlo, tak by šel chytat Růža (Jan Růžička, pozn. redakce). Jsem opravdu moc rád, že jsem mohl chytat aspoň jeden zápas.

Kdy jste se dozvěděl, že nastoupíte do zápasu?

Tuším, že to bylo v pátek. Měl jsem dost času se s tím srovnat.

Jak jste na to reagoval?

Měl jsem radost, že si zachytám. (smích) Trošku jsem se vrátil do juniorského věku, taková to byla radost.

Jaká byla reakce spoluhráčů? Podpořili vás?

Super! Cítil jsem od nich obrovskou podporu, což mi hodně pomohlo. Pro mě to bylo o tom, abych si zápas užil.

Jak vnímáte vaši pozici v týmu?

Já jsem s tím do Boleslavi šel, že budou chytat kluci a že kdyby se něco stalo, zajistím je. Občas je to náročné, ale zvládnul jsem to. Kluci byli skvělí, celou sezonu se mi s nimi skvěle pracovalo a doufám, že bude ještě dál. Pro mě zajímavá sezóna, zažil jsem to z jiné strany, naučilo mě to něco nového.

Jaká bude vaše role nyní? Budete připravený jako „trojka“ na vyřazovací boje?

Myslím si, že takhle by to mělo být. Gašpi (Gašper Krošelj, pozn. redakce) by měl být do play-off zdravý. Budu připravený, kdyby se něco náhodou stalo.

Během sezóny jste se přesouval i do Ústí nad Labem. Je pro vás těžké udržet se v pohodě?

V Ústí jsem odehrál asi osm zápasů, takže toho cestování nebylo tolik. Spíš mě mrzí, že jsem tam neodchytal víc zápasů, ale nedá se svítit. Takhle to prostě dopadlo. Jak už jsem říkal, pro mě je tahle sezóna o nových zkušenostech a učení se nových věcí.

Co říkáte na prázdné ochozy? Pokud nebudu počítat zápasy v Ústí, tak to byl pro vás „první“ zápas bez fanoušků…

Je to strašně divné. Upřímně se mi to moc nelíbí. Myslím si, že aspoň pár lidí by tady mohlo být, aby se to oživilo. Je to za mě velká škoda.

V základní části jste skončili na třetí pozici, což podle nového formátu znamená, že vám soupeře ve čtvrtfinále určí předkolo. Řešili jste v kabině, proti komu byste chtěli a naopak nechtěli hrát?

Ne, to nemá cenu vůbec rozebírat. To si pak někoho vyberete a ten vás porazí. Myslím si, že to nemá cenu takhle na někoho ukazovat. Kdo na nás přijde, toho bereme. (smích)

Děkujeme za rozhovor.

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav