BK MLADÁ BOLESLAV

TOP 10 památných momentů sezóny 2020/2021 aneb poslední ohlédnutí

28. 4. 2021
Autor: Adéla Kvapilová
M l. B o l. – Nový extraligový ročník už pomalu ale jistě klepe na vrátka, a tak se ještě naposledy pojďme ohlédnout za tím, který nám právě dává své poslední sbohem. A že sezóna 2020/2021 byla nevídaná a specifická a v každém ohledu nezapomenutelná! Týmy se střídaly po karanténách, v říjnu kvůli nepříznivé situaci dokonce došlo na přerušení ligy. Nicméně i přes různé nástrahy už žádné další potíže nenastaly, ročník byl řádně dokončen a Bruslaři se v něm rozhodně neměli za co stydět. Pojďte si s námi připomenout, jaké zajímavé momenty a kuriozity přinesla letošní sezóna právě jim. A co utkvělo v paměti vám?

Historicky nejúspěšnější sezona

Loňská sezóna skončila těsně před vypuknutím vyřazovacích bojů. Mladá Boleslav se tenkrát po základní části umístila na čtvrtém místě a pomýšlela hodně vysoko. Bohužel z důvodu pandemie byl vrchol sezóny zrušen. Bruslaři si ale dobré výkony přenesli i do letošní sezóny, a dokonce přepsali některé historické milníky. V základní části nasbírali 97 bodů, za což získali třetí příčku – nejlepší umístění klubu po základní části postoupili přímo do čtvrtfinále, kde vyzvali HC Dynamo Pardubice, přes které prošli do další fáze soutěže. Semifinále s favorizovaným Třincem nabídlo vypjaté souboje, avšak sedmý a zároveň poslední souboj dopadl lépe pro Oceláře. Jelikož ve druhé semifinálové sérii zvítězil Liberec, přišli Bruslaři v celkovém součtu o bronzové medaile a skončili na nepopulárním čtvrtém místě. „Řekl bych, že jsme odehráli dobrou sezónu a nemáme se za co stydět. Předváděli jsme pěkný hokej, na který se dalo dívat,“ hodnotil podařený ročník kapitán Martin Ševc.

Nejrychlejší možné čtvrtfinále a nejdelší semifinále

Mladá Boleslav díky povedené základní části postoupila přímo do čtvrtfinále, kde se střetla s pardubickým Dynamem. Nejkratší možný čas určil další osud Bruslařů – čtyři duely (2:0, 5:0, 4:2, 5:3) stačily na postup do další fáze . Jelikož i zbylá čtvrtfinálová utkání proběhla bleskově, jednalo se o nejkratší možnou sérii v historii play off. Opačná situace se odehrála v semifinále, kde o obou finalistech rozhodoval až poslední možný souboj. Bruslaři v sedmém zápase podlehli Třinci 0:3 a skončili své tažení před branami finále. Ještě si to v sobě nějaký čas poneseme, ale myslím si, že si ze série můžeme vzít hodně pozitiv. Ačkoliv byl Třinec médii a lidmi, kteří hokej sledují, považován za favorita, my jsme se mu vyrovnali a v některých částech série jsme byli lepší. Třinec byl šťastnější, ale myslím si, že se nemáme za co stydět. Podali jsme solidní týmový výkon a máme se od čeho odrazit do dalších let," komentoval s odstupem času semifinále gólman Jan Růžička.

Absolutní (ne)úspěšnost

Bruslaři v základní části zaznamenali proti třem extraligovým celkům pouze výhry. Ve všech čtyřech duelech porazili jihočeský Motor, Olomouc a – tak trochu paradoxně – třinecké Oceláře. Naopak soupeř, proti kterému se mladoboleslavské družině vůbec nedařilo, byl celek z Vítkovic.

David Šťastný tahounem týmu?

Boleslavský útočník zažil (zatím) životní sezónu. Začínal ve formaci s Radimem Zohornou a jejich souhra byla takříkajíc jedna báseň. Oba forvardi sbírali body ostošest a bylo vidět, že si na ledě opravdu notují. Po odchodu Zohorny do zámoří se do první lajny hledal nový hráč. Boleslavský tahoun ale i nadále nepřestával bodovat. V 50 zápasech základní části nasbíral 52 bodů za 26 gólů a 26 asistencí, čímž překonal rekord Pavola Skalického z uplynulého ročníku. Stal se tak historicky nejproduktivnějším a nejúspěšnějším střelcem Mladé Boleslavi v základní části Tipsport extraligy. Navíc se v celkovém součtu se svým bodovým ziskem za základní část umístil na šestém místě.

Nájezdová loterie pro Bruslaře

Nájezdy – dovednostní disciplína, která rozhoduje vyrovnaná utkání. Bruslařský klub v letošním ročníku dovedl zápas do penaltového rozstřelu hned šestkrát, z toho pětkrát slavil vítězství a stal se tak v tomto oboru nejlepší v lize. Ve dvou případech rozhodl Oscar Flynn (zápasy s karlovarskou Energií a s Pardubicemi), který mimo jiné obhájil prvenství v extraligové dovednostní soutěži, v dalších dvou David Bernad (s Třincem a Plzní) a jedno rozhodnutí mače pomocí loterie má na kontě Pavel Kousal.

Mládí vpřed aneb Vojtěch Polák druhým nejmladším hráčem ligy

Únor 2021, marodka týmu a povolání Oscara Flynna do reprezentace – faktory, které rozhodly o premiéře teprve šestnáctiletého Vojtěcha Poláka v nejvyšší české soutěži. Boleslavský dorostenec si svůj debut odbyl v dohrávce 10. kola proti Litvínovu a stal se tak (nakonec druhým) nejmladším hráčem letošního ročníku Tipsport extraligy. „Moc jsem si to užil. Je to pro mě neskutečný pocit, že jsem v šestnácti letech dostal takovou šanci. Vážím si toho,“ oplýval radostí Polák, pro kterého to bylo naskočení do zápasu po čtyřech měsících, neboť mládežnické soutěže dostaly v polovině října stopku. Na soupisce boleslavského áčka se objevil ještě v 52. kole proti Spartě. O jeho prvenství v kategorii nejmladší hráč hrající extraligu ho připravil o měsíc mladší Filip Krajčík, jenž v posledních třech duelech základní části nastoupil za karlovarskou Energii.

Kromě zmiňovaného útočníka Poláka si extraligovou premiéru v tomto ročníku odškrtl i sedmnáctiletý David Moravec, který se stal nejvýraznějším mladíkem v boleslavském kádru. Odehrál 18 zápasů v nejvyšší české soutěži a zasáhl i do pěti vyřazovacích bojů. Šikovného beka jste mohli vídat po boku Martina Pláňka, který si ho, jak sám Moravec přiznal, vzal „pod svá křídla“. Pro Mladou Boleslav je to hlavně příslib do budoucna. V anketě Nováček sezony 2020/2021 obsadil šesté místo a nyní společně s Gabrielem Szturcem a Oliverem Šatným hájí barvy národního týmu na světovém šampionátu osmnáctek.

Je kletba liberecké arény zlomena?

Když se řekne Homecredit aréna, jistě každý fanoušek Mladé Boleslavi zpozorní. Kromě toho, že zde sídlí liberečtí Bílí Tygři, byl tento stadion po dlouhá léta pro Bruslaře doslova zakletý. Nadvláda domácích Tygrů trvala až do 30. prosince 2020, kdy se mladoboleslavskému celku na zdejším ledě podařilo zvítězit 2:0. Stalo se tak poprvé od 18. listopadu 2010. Zda se kletbu v Podještědí opravdu podařilo prolomit, na to si ovšem musíme počkat do další sezóny.

Gólové posvícení proti Energii

Gólové hody z 24. listopadu 2020 přepsaly milník v novodobé klubové historii. Předpokládalo se, že úterní dohrávka 14. kola s karlovarskou Energií bude velmi vyrovnaná. Po restartu soutěže se Karlovy Vary posouvaly tabulkou výš a výš a staly se postrachem ligy. Opak byl ale nakonec pravdou. Bruslaři po porážce s Vítkovicemi byli nejspíš hodně při chuti a už po úvodní dvacetiminutovce vedli 5:0. Druhé dějství bylo gólově nejchudší, přesto přineslo další tři branky. Málokdo by čekal, že gólová smršť se spustí v závěrečné periodě. Mladoboleslavští v ní dokázali navýšit na 11:2, nicméně Západočeši v posledních pěti minutách hrozivý stav kosmeticky upravili na konečných 11:4. V novodobých dějinách klubu byly podobné výsledky k vidění 18. února 2013, kdy Bruslaři doma porazili Most 8:0, nebo 23. ledna 2008 po vítězství 8:1 nad Hradcem Králové či stejný výsledek 6. února 2008 proti Kadani.

Obránce či útočník? David Bernad zastane obojí

Když dojdou útočníci, nastává čas pro Davida Bernada. Boleslavský zadák se do role forvarda během sezóny dostal hned dvakrát. Poprvé to bylo v zápase s Vítkovicemi, kdy dokonce nahlédl do první lajny, podruhé v posledním utkání základní části proti Spartě. „Jestli se něco podobného stane, tak ta role na mě nejspíš padne. Nebudu se tomu bránit. Když budu týmu prospěšný, tak klidně klukům přinesu i pití. Hlavně ať se vyhrává a daří se,“ nechal se slyšet bek Bruslařů.

Dvě branky Kousala v oslabení

Kuriozita, která se jen tak nevidí. Občas se stane, že přesilová hra se pro tým hrající s hráčem navíc stane nevýhodou, ale aby padly během této pasáže dvě branky a ještě od jednoho hráče? Přesně taková situace nastala během šestého semifinále proti Třinci. Nejprve dostal Pavel Kousal výborně nabito od Ondřeje Najmana, ve druhém případě ujížděl na opuštěnou třineckou svatyni, při svém úniku byl faulován, a tak sudí rozhodli o technickém gólu. Stal se tak třetím hráčem v extraligové historii, jenž v utkání play off vstřelil dva góly v oslabení.

Který moment utkvěl v paměti vám? Co byste ještě doplnili?



Zobrazit příspěvek na Instagramu
Příspěvek sdílený BK Mladá Boleslav (@bkmladaboleslav)
×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav