BK MLADÁ BOLESLAV

Daniel Marek: Žijeme ve složité době, o rekonstrukci stadionu budeme bojovat

16. 12. 2021
Autor: Jitka Čechová
M l. B o l. – Reprezentační přestávku jsme využili k jednomu méně tradičnímu rozhovoru – náměstek boleslavského primátora Daniel Marek (STAN), který je zároveň členem představenstva BK Mladá Boleslav, s námi hovořil o loňské i letošní sezoně, tribunách bez fanoušků a především rekonstrukci ŠKOENERGO Arény:

Dlouho jsme spolu nemluvili, pane Marku, a tak mi to nedá a zeptám se vás ještě i na loňskou sezonu. Dá se na ni dívat asi ze dvou úhlů pohledů – toho covidového, diváckého, a pak toho hokejového. Souhlasíte?

Asi ano, asi by si to zasloužilo tohle rozdělení. Z hokejového pohledu to byla sezona skvělá, ačkoliv samozřejmě dnes už se můžeme bavit jen ve stylu „kdyby“. Ale myslím si, že „kdybychom“ ten poslední semifinálový zápas s Třincem vyhráli, se vší vážností bychom se rvali i o ten titul. Tým na to měl herně i mentálně, a to vzdor tomu, že nepatřil mezi ty vyloženě nejdražší v rámci celé extraligy. Bohužel to nevyšlo, je to sport, byť to v nás hodně dlouho takříkajíc leželo. To už se přehoupnu i do hodnocení toho druhého pohledu – i kdyby to vyšlo, nemohli bychom slavit s lidmi a pro ty se přece tohle všechno dělá. Takže by to byl zároveň i jeden velký srdcebol. Protože ty prázdné tribuny loňské sezony – ty už nikdy nikdo nikomu nevrátí.

Co letošní sezona? Chodíte na hokej?

Na hokej se snažím chodit, jak jen to jde, i když už jsem pár zápasů vynechal. Obávám se, že i na mě tak trochu doléhá tahle divná doba – že je všechno jinak, než na co jsme byli naučení třeba před třemi lety. Takže letos jsem vynechal asi vůbec nejvíc zápasů za posledních několik let.

Jak se vám líbí letošní tým Bruslařů?

Myslím si, že tým je složený dobře. Radim Vrbata a Václav Nedorost jsou oba profíci, kterým jsme se i v rámci představenstva rozhodli plně důvěřovat. Svou práci podle mě odvádějí dobře. S představenstvem komunikují i třeba v rámci nějakých hráčských transferů, ačkoliv my se jim do toho snažíme spíše nemluvit. Co samozřejmě komunikujeme podstatně víc, je rozpočet na celý tým, který je potřeba nějakým způsobem dodržet. Stručně řečeno, kdyby si vybrali hodně až příliš drahých hráčů, tak to nebudeme umět zaplatit.

Současné výsledky ale bohužel až tak pozitivní nejsou, že?

Jsou takové hodně na houpačce. Start sezony byl hodně slušný, teď to asi malinko klesá. Na druhou stranu s rozpočtem, který na tým máme, jsme na tom podle mě dobře. Nemůžeme se srovnávat třeba s Třincem, který je na tom úplně jinak herně i finančně. Já ale věřím tomu, že ten tým je poskládaný dobře, a že až se vyhrabeme ze všech těch zranění, tak ještě něco předvedeme. O úspěchu a neúspěchu rozhoduje play off, takže teprve uvidíme, co v nás skutečně je. Každopádně si myslím, že klub reprezentuje město velmi dobře a dál i reprezentovat bude.

Loni fanoušci na tribunáchbýt nemohli, teď je jejich kapacita omezena na tisíc osob na stadionu, přesto ale ani tolik lidí mnohdy nepřijde. Čím to podle vás je?

V prvé řadě je potřeba říct, že to není jen hokej. Je to i fotbal, florbal, ale třeba taky kulturní akce, koncerty, divadlo. V létě jsme tady v Boleslavi pořádali několik akcí a jejich návštěvnost zdaleka nedosáhla našich očekávání. Můžeme se asi jen dohadovat, čím to je – někdo se bojí, že se nakazí, další není očkovaný. Pak jsem taky slyšel o tom, že spousta lidí si zkrátka a dobře našla jiné koníčky nebo se prostě naučili všechno sledovat doma na televizi či v počítači. Věřím, že se to vrátí všechno zpátky, ale bohužel jsem asi trochu pesimista – myslím, že úplně a se vším všudy už to nikdy stejné jako kdysi nebude. Anebo to bude trvat strašně dlouho. Možná i proto teď bude potřeba s fanoušky a diváky, jak v kultuře, tak ve sportu, pracovat víc. Nenechávat nic náhodě, víc je zapojovat a prostě jim jít takříkajíc naproti.

Ovlivnilo tohle všechno nějakým způsobem i vaši práci?

Určitě. Spousta věcí je jinak, než na co jsem byl zvyklý. Teď už to ale není jen covid, situace se rychle vyvíjí i s ohledem na energetiku. Momentálně nejsou na stole jen nějaké velké projekty, ale taky spousta menších, kterými chceme lidem trochu pomoct a ulevit. Věřím, že tuhle dobu přečkáme bez nějaké velké úhony, ale je potřeba říct, že současná situace není pro spoustu lidí vůbec jednoduchá.

Určitě tušíte, jakému tématu se stoprocentně nemůžeme vyhnout – zimní stadion a jeho rekonstrukce. Co se v téhle věci momentálně děje?

Na úvod bych rád řekl, že jsme dlouho zvažovali výstavbu haly úplně nové. Jednalo by se ale o extrémně náročný projekt, ke kterému bychom potřebovali i nějakého strategického partnera. Navíc se ozvala spousta hlasů, která volala po zachování toho našeho rodinného a útulného zimáku. Od výstavby se tedy upustilo a začala se řešit rekonstrukce současného stadionu. Objednali jsme si zhotovení Zaměření stávajícího stavu včetně digitalizace a Zaměření stavby. Ta studie bude zahrnovat textovou část, výkresovou část a vizualizaci už té konkrétní verze, na které je shoda, a chybět samozřejmě nebude ani rozpočet.

A ta konkrétní verze, na které je shoda, vypadá jak?

V prvé řadě se jedná o zkapacitnění hlavní haly. Obsahuje také kompletně nové vchody, které vycházejí z té původní vizualizace, kterou jsme představovali. Změny by se měly týkat i prostor pro partnery, restaurace, ubytovny pro mladé hráče i hotelu.

Jak to vypadá s finančními prostředky?

Pořád platí, že se musí jednat o nějakým způsobem vyvážený poměr mezi dotací a peněz z rozpočtu města. Rozpočet města by to sám o sobě neunesl, bavíme se tu o nějakých 150 milionech. Takže v tuhle chvíli čekáme na stanovisko od Národní sportovní agentury, kde teď aktuálně nejsou žádné peníze na nové projekty. Čekáme vlastně i na stanovisko Vlády, protože ta bude teprve rozhodovat, jakým způsobem bude Národní sportovní agentura dál fungovat – jestli sama o sobě nebo jestli půjde pod ministerstvo školství. Takže vlastně čekáme na to, z jakých dotačních titulů vůbec budeme mít případnou možnost čerpat.

Dá se mluvit o nějakém časovém horizontu?

Všechna ta dokumentace, o které jsme se bavili, by měla být hotová do poloviny příštího roku. Co se týče financí, tak tam nám nezbývá než sledovat situaci a podle toho reagovat. Při nejlepším možném scénáři jsme podle mě někdy v sezoně 2023/2024, protože posléze bude potřeba vypracovat ještě vyloženě projektovou dokumentaci a vysoutěžit firmu, která rekonstrukci provede. Jak už jsem naznačoval, bohužel nám nenahrává ani doba. Velkých investic bude teď určitě míň než víc, ale budeme se snažit dělat, co bude v našich silách. Musíme prostě bojovat.

Co byste fanouškům, jeho partnerům i Bruslařskému klubu samotnému popřál?

Určitě bych rád poděkoval za přízeň a veškerou podporu, v téhle složité době je potřeba si takových věcí cenit dvojnásob. A co bych popřál? Samozřejmě krásné a klidné Vánoce a co možná nejlepší rok 2022. A Bruslařům potom co nejúspěšnější finiš extraligové sezony 2021/2022.

Děkujeme za rozhovor.