BK MLADÁ BOLESLAV

Bruslaři mohou potvrdit sobě předkolo play off a Kladnu baráž

3. 3. 2022
Autor: Jitka Čechová
M l. B o l. – Poslední venkovní utkání letošní základní části čeká Bruslaře na ledě Chomutova, ovšem s Kladnem, které tam hraje coby na domácím poli. Jak napovídáme v titulku, tento zápas může o mnohém rozhodnout anebo zase naopak věci klidně zdramatizovat. Sledujte snažení boleslavských hokejistů v pátek 4. března od 18 hodin.

Bruslaři vykročili za světlem na konci tunelu

Středočeši se v úterý večer utkali se soupeřem, kterému měli co vracet. O několik dní dříve totiž podlehli Energii na jejím ledě 3:5 a náskok mezi oběma soky v tabulce se začal povážlivě zmenšovat. Ve ŠKOENERGO Aréně si ale Bruslaři vedli o poznání lépe a díky trefě Oscara Flynna čtyři minuty před uplynutím základní hrací doby upevnili své postavení na devátém místě tabulky. "Úvod utkání naznačil, jakou důležitost má střetnutí pro obě strany. Zápas stál oba týmy mnoho sil, nikdo nic nevypustil. Ceníme si toho, že jsme byli schopní se v půlce zápasu dostat zpět, otočili jsme z 0:1 na 2:1," hlásil po utkání trenér Petr Haken.

Bruslaři už nyní vědí, že lepší než devátí nebudou. A že budou tudíž předkolo play off začínat venku – tedy pokud se do něj dostanou, protože ještě pořád existuje určitá šance, že tomu tak být nemusí.

Napřímo nespadne, baráži se ale Kladno bude vyhýbat s obtížemi

Díky prohře Zlína na ledě Mladé Boleslavi dostali Kladenští stoprocentní jistotu, že na konci sezony nesestoupí do Chance ligy přímo. Nicméně aby se vyhnuli ošemetné baráži, musí stůj co stůj vyhrávat. A mít zatraceně velké štěstí. Na třinácté Karlovy Vary totiž momentálně Středočeši ztrácí sedm bodů a ve zbývajících třech kolech je ve hře ještě devět bodů. Takže to má Kladno složité, ale matematická naděje pořád žije. Stručně řečeno je to vlastně jednoduché – Rytíři musí Bruslaře porazit za tři body, aby dál živili naději na třinácté místo.

Kladno letos vsadilo na zahraniční hráče, kteří měli tým táhnout za záchranou. Některé tahy Jaromíru Jágrovi vyšly dokonale, jako například angažování Landona Bowa, který se stal jednoznačnou jedničkou kladenských, nebo kanadských obránců Wooda a Dotchina, kteří jsou nyní základními kameny defenzivy. Naopak příchody dalších cizinců se moc nepovedly, obránce Nilsen se po jedenácti utkáních poroučel do norské ligy a Kanaďan Ciampini do italského Bolzana. Ofenzivu kladenských řídí zkušený Tomáš Plekanec, který si drží průměr téměř jednoho bodu na zápas a s 53 kanadskými body je čtvrtým nejproduktivnějším hráčem extraligy. Největším překvapením kladenského týmu je zcela jistě třiadvacetiletý útočník Adam Kubík, který se naplno usadil v české nejvyšší soutěži a zatím má na svém kontě 22 branek.

Kladno má druhé nejhorší přesilovky v extralize, ale přítomnost Jágra nebo Plekance na ledě znamená nebezpečí v každé situaci. V početních nevýhodách jsou na tom kladenští o něco lépe a s úspěšností 77,62 % jsou čtvrtým nejhorším týmem.

Vzájemné zápasy

Vzájemná bilance letošních zápasů dvou středočeských celků hovoří pro Kladno. V prvním vzájemném duelu sice vyhráli Boleslavští 3:0, obě nadcházející utkání ale dopadla ve prospěch Rytířů – 2:1 a 1:0 po prodloužení.

Sestavy z posledního zápasu

HC Rytíři Kladno: Bow – Dotchin, Arzamascev, Wood, Ticháček, Baránek, Kehar, Suchánek – Hlava, Plekanec, Kubík – Pytlík, Zikmund, Melka – Jágr, Indrák, Beran – Donaghey, Kuťák, Babka

BK Mladá Boleslav: Krošelj – Pýcha, Ševc (C), Moravec, Pláněk (A), Jánošík, Lintuniemi, Fillman – Lunter, Kotala, Šťastný – Flynn, Najman, Eberle – Raška, Fořt, Kelemen – Grim, Bičevskis, Stránský (A)