BK MLADÁ BOLESLAV

Na odpočinek není prostor, čtvrtfinále začíná. Bruslaři se v sobotu postaví proti Hradci

18. 3. 2022
Autor: Vojtěch Drbohlav
M l. B o l. – Ve čtvrtek večer mladoboleslavští hokejisté dokonali postup z předkola, když vyřadili zpočátku favorizovanější Plzeň. Na oslavy a odpočinek však není čas, čtvrtfinále totiž začíná již v sobotu. Utkání v hradecké ČPP aréně začíná v sobotu od 19:00 (O2 TV Sport) a pokračuje druhým duelem v neděli od 16:00 (ČT Sport) na stejném místě.

O tom, že si Bruslaři zahrají po roce opět čtvrtfinále extraligového play off, se rozhodlo až v posledním možném utkání. To se odehrálo ve čtvrtek na ledě Plzně. Bruslařům se zde podařilo soupeři odskočit a k šedesáté minutě udržet těsnou výhru 3:2. Nyní však mají svěřenci trenérů Radima Rulíka a Petra Hakena pouhý jeden den na přípravu, než se vydají do nedalekého Hradce Králové.

Mladé Boleslavi se v předchozí sérii nevyhnula zranění, ale ani stopka od disciplinární komise, kterou dostal na jeden zápas Pavel Kousal. Bruslaři byli rádi zejména za formu Miloše Kelemena (5+0), který se s pěti góly stal dosavadním nejproduktivnějším hráčem Generali play off. Druhým nejproduktivnějším hráčem Středočechů je pak dlouholetý útočník Mladé Boleslavi Jakub Kotala (2+1). Po dvou gólech (2+0) ještě zaznamenali Matyáš Kantner a Jan Eberle, první ze dvou hráčů se však zranil, a tak není jasné, zda do série s Hradcem naskočí. Brankářskou jedničkou pro play off byl dosud Gašper Krošelj. Ten je dosud třetím nejlepším gólmanem extraligového play off s úspěšností 92,81 % a průměrným počtem inkasovaných branek na zápas 2,13.

Boleslav se postaví vítězi základní části

Na Bruslaře čeká velmi těžký soupeř, který v základní části vyhrál Tipsport extraligu a získal Prezidentský pohár. Nejproduktivnějším hráčem Východočechů byl v základní části Ahti Oksanen (25+23), o deset bodů za ním pak byl Aleš Jergl (14+24) a trojici nejproduktivnějších hráčů uzavřel Kevin Klíma (17+18). Na ledě se střídali dva brankáři. O něco více utkání odehrál Henry Kiviaho s úspěšností 92,26 % a průměrem inkasovaných branek 2,03. Štěpán Lukeš odchytal o pět duelů méně a jeho úspěšnost zákrok byla 91,92 % a průměrně inkasoval za zápas 2,12 gólů.

Mladá Boleslav v play off o něco vylepšila přesilovky, jejich využití měla třetí nejlepší ze všech týmů (14,29 %) Také oslabení měla lepší, dokázala se ubránit v 75 % případech. Ve využití přesilových her naopak v základní části Hradec příliš úspěšný nebyl, nacházel se na desátém místě, tedy jen tři pozice od Bruslařského klubu. Využil průměrně 18,5 % přesilovek a ubránil 84 % oslabení.

Vzájemné zápasy

S Hradcem se letos Mladé Boleslavi nedařilo, přesto v zápasech s ním body získala. Jednou to bylo za vítězství 4:3 po prodloužení a pak také a těsnou prohru 2:3 po samostatných nájezdech. V dalších dvou utkání Bruslaři prohráli 0:2 a 2:5.

Sestavy z poledního zápasu

Mountfield HK: F. Novotný – Nedomlel, Gaspar, Kalina, Pavlík, Šalda, McCormack – Smoleňák, Lev, Oksanen – Perret, Kevin Klíma, Jergl – Ščerbak, Lalancette, Kelly Klíma – Pilař, Cingel, Orsava – Miškář

BK Mladá Boleslav: Krošelj – Pavel Pýcha, Ševc (C), Jánošík, Pláněk (A), Lintuniemi, Fillman, D. Moravec – Grim, Kotala, D. Šťastný – O. Flynn, O. Najman, P. Kousal – Lunter, Fořt, Kelemen – Jan Eberle, Bičevskis, J. Stránský (A)