BK MLADÁ BOLESLAV

Souboj s Pardubicemi: nejen duel o postup

18. 8. 2008
Autor: Michal Miškovský
M l. B o l. – Rozhodne se o vítězi skupiny C Tisport Hockey Cupu, gólman Martin Růžička se vrátí do míst, kde loni vybojoval postup do nejvyšší soutěže, trenér Jiří Šejba poprvé ve své trenérské kariéře povede tým proti tomu, v němž dlouhá léta působil. To vše platí o jednom utkání: BK Mladá Boleslav – HC Moeller Pardubice. Poslední vystoupení boleslavských hokejistů ve skupině letního poháru startuje ve Zlatopramen Aréně v úterý v 17:30.

Nebude to tedy obyčejný “přátelák“. Už jen díky tomu, že se v tomto klání rozhodne, který z těchto dvou týmů vyhraje skupinu C Tipsport Hockey Cupu a tím pádem si zajistí vstupenku do semifinále. Postupová matematika je jasná. Zatímco Východočeši potřebují nutně zvítězit, domácím stačí neprohrát v základní hrací době.

Další známý fakt, který zápas jistě okoření: gólman Martin Růžička loni prožil povedenou sezonu. Kde? Právě v Mladé Boleslavi. Jenže po ročním hostování ve středočeském klubu se musel vrátit do Pardubic, kde nyní bojuje o místo jedničky.

A zapomínat nesmíme ani na boleslavského kouče Jiřího Šejbu: ten si poprvé vyzkouší, jaké to je vést tým proti “svým“. Pardubický rodák odehrál za tým z města perníku jedenáct extraligových sezon a získal tam i dva tituly republikového mistra. Po skončení kariéry působil v Moelleru také jako trenér sportovního centra mládeže a loni se dokonce postavil na půl sezony také na lavičku “A“ týmu Pardubic.

V Pardubicích chtějí nechat zapomenout na loňskou neúspěšnou sezonu a s tím jsou spojené některé změny v kádru. Z Moelleru sice odešli na zahraniční angažmá Petr Sýkora (Davos) a Tomáš Rolinek (Magnitogorsk), ale vedení pardubického klubu získalo minimálně adekvátní náhrady. Právě z Magnitogorsku zamířil na východ Čech Martin Štrbák a také další dvě posily loni působily v Rusku: Petr Čáslava v Čerepovci a Aleš Píša v Nižném Novgorodu. Do Moelleru se navíc trochu překvapivě vrátil Tomáš Divíšek.

Východočeši zatím v přípravě odehráli šest zápasů. Všechny v rámci poháru či turnaje. Po třech duelech Tipsport Hockey Cupu (výhra 5:2 nad Hradcem Králové, prohra 1:2 v Liberci a vítězství 3:1 nad Spartou) se totiž Moeller přesunul do Bratislavy, kde se až do neděle účastnil Bifrost Cupu. Po výhře 2:1 nad Košicemi sice padl s Hamburgem 1:2 v prodloužení, přesto svěřenci Václava Sýkory proklouzli do finále, v němž porazili rakouský Graz 99ers 5:2.

Průběh duelu o postup do semifinále letního poháru sledujte v naší on-line reportáži.