BK MLADÁ BOLESLAV

Extraliga je zpět. Bruslaře hned na startu čeká derby s Libercem

14. 9. 2023
Autor: Tomáš Taybner
M l. B o l. – Před pár dny uběhlo půl roku od doby, kdy Bruslaři naposledy zápolili na ledě v rámci extraligy. Dlouhé čekání je ale u konce, protože nový ročník Tipsport extraligy je na spadnutí. Mladoboleslavští hokejisté v pátek 15. září vyrazí směr sever pod Ještěd, kde si na ně v Home Credit Aréně budou brousit zuby Bílí Tygři. První soutěžní derby sezony začíná v 18:00. Dorazte do Liberce podpořit zelenobílé barvy třeba s Boleslavskou smečkou, která pořádá výjezd.

Generálka přinesla gólové hody, Bruslaři by se od ní rádi odrazili

Je pravdou, že Bruslaři v generálce přivítali "pouze" tým z Chance ligy. Slavia však v přípravě dokázala sehrát vyrovnané zápasy s Kladnem a padla vlastně jen v duelech s Litoměřicemi. V Mladé Boleslavi ale hosty z hlavního města čekal krátký proces, který svým gólem ve třetí minutě započal Tomáš Šmerha. Ještě před polovinou úvodního dějství vedli domácí borci 4:0, ve zbytku utkání svůj náskok už jen navyšovali. Kromě střelců, kteří si ve čtvrtek 7. září zvedli sebevědomí, ve zkoušce uspěl také Filip Novotný. Mladoboleslavský brankář sice nepotřeboval větší množství zásahů, několik ožehavých příležitostí hostů však dokázal zlikvidovat a čisté konto si sebrat nenechal. Na tiskové konferenci po utkání zaznělo, že i utkání s prvoligistou Bruslařům hodně dalo. Některé gólové situace by Středočechům v extralize asi branku nepřinesly, přesto bylo pro psychiku domácích důležité, že se jim podařilo síť rozvlnit, protože jak říká kapitán Jan Stránský, všechno je to o hlavě. "Jsem rád za poslední zápas přípravy, kde jsme se rozstříleli. Ačkoliv to bylo proti týmu z první ligy, pro psychiku to bylo dobré."

187

tolik dnů uběhlo od posledního utkání loňské sezony

Gólová radost Středočechů při zápase se Slavií
foto: Jan Pavlíček

Také Liberec v generálce uspěl, Tygři navíc představili last-minute posilu

Severočeši se po dvou utkáních s Bruslaři přesunuli do Švýcarska, kde se v rámci turnaje Coupe des Bains postavili třem týmům ze švýcarské National League. Ačkoliv Tygři nevyhráli ani jeden ze tří zápasů, určitě jim střetnutí s Fribourgem, Ambri-Piottou a Lausanne mnohé dala. Minimálně se Liberečtí hráči dokázali adaptovat na vyšší rychlostí stupeň, který následně ukázali pražské Spartě. S tou se modrobílí utkali v pátek 8. září a byla to vskutku povedená generálka. Svěřenci Filipa Pešána po prvním dějství vedli již 3:0, ve druhé navýšil Jan Šír, aby ve třetí přidal pátý úder Michal Bulíř. Sparta už se zmohla jen na snížení při oslabení, ale to bylo od domácích všechno. Po úspěšné generálce Tygři ještě zveřejnili dvě změny v kádru: perspektivní Slovák Rayen Petrovický uspěl na zkoušce ve Vsetíně, kde bude minimálně pro tuto chvíli hostovat. Soupisku ale ještě před startem soutěže doplnil útočník Jayce Hawryluk. Kanadský forvard má zkušenosti z NHL, kde oblékal dresy Floridy, Ottawy a naposledy Vancouveru. Své si sedmadvacetiletý hráč odehrál také v AHL, kde dokázal být produktivní.

Jayce Hawryluk: "Jsem zvědavý. Samozřejmě jsem tu nikdy nehrál, takže to pro mě bude obrovská zkušenost. Ale slyšel jsem na extraligu jenom dobré a to od ní taky očekávám. Budu hrát hokej, jak nejlépe umím a uvidím, co se stane."
Jayce Hawryluk na tréninku Liberce
foto: Bílí Tygři Liberec
×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav