BK MLADÁ BOLESLAV

Juniorská soutěž odstartuje už 1. září v novém kabátu

31. 7. 2024
Autor: Klub, foto: Ronald Hansel
M l. B o l. – Už se zdálo, že juniorská DHL extraliga bude vypadat stejně jako v uplynulém roce. Tomu nasvědčoval i fakt, že v dubnu svaz rozeslal klubům vyrozumění o zachování stávajícího formátu. Vše se ale změnilo po červnových volbách a nově zvolený výkonný výbor formát soutěže pozměnil. Finální podoba juniorské extraligy spatřila světlo světa ve středu 24. července, kluby o byly o novinkách informovány o den později. Nejedná se o závratné změny v systému, nicméně s ohledem na vyjádření jednotlivých trenérů k loňském formátu se jedná o změny z kategorie pozitivních.

Základní část

Měnit se bude především formát základní části, která se původně měla hrát odděleně na dvě skupiny - Východ a Západ. K tomu nakonec nedojde a po jednoleté odmlce se tak všechny kluby opět mohou těšit na celorepublikový formát. Hlavní část bude obsahovat 30 kol, přičemž každý s každým odehraje jedno utkání venku a jedno doma. Oproti původnímu plánu se navýší počet plánovaných zápasů (o dva) a vrátí se tradiční dvojzápasové tripy. Bruslaři budou jako vždy tvořit dvojici s Libercem, každý víkend tak budou čelit stejným soupeřům jako jejich rival, akorát v opačném pořadí.

Nadstavba

Drobnými úpravami si prošla i nadstavbová fáze. Po odehrání 30 kol se tabulka rozdělí na dvě poloviny. První osmička si zahraje ve skupině "O pořadí v play-off", týmy na 9.-16. místě budou pokračovat ve skupině "O účast v play-off". Mnohé trenéry i příznivce dozajista potěší fakt, že nahrané body z dlouhodobé části týmům zůstanou. V uvozovkách se proto nebude začínat znovu od nuly, což je vzhledem k třicetizápasové základní části fér. Obě skupiny se budou hrát tříkolovým systémem (21 utkání) a v jejich rozlosování bude hrát roli rovněž postavení týmů po základní části. Čtyři lépe postavené týmy z obou skupin totiž mají oproti hůře postaveným výhodu jednoho domácího utkání.

Předkolo a skupina O udržení

Po odehrání nadstavby přijde třetí část soutěže. První čtyřka skupiny "O pořadí v play-off" po skončení nadstavby postoupí rovnou do čtvrtfinále, týmy na 5.-8. místě bude čekat předkolo/osmifinále hrané na tři vítězná utkání. V něm se utkají s čtveřicí nejlépe postavených týmů z horší nadstavbové skupiny "O účast v play-off". Ve skupině O udržení se utkají poslední čtyři týmy horší nadstavbové skupiny a to dvoukolovým systémem (6 zápasů), přičemž poslední tým po této fázi přímo sestoupí do Ligy juniorů.

Play-off

A nakonec velké finále – vyřazovací souboje. Jejich podoba pro tuto chvíli zůstává stejná jako v posledním roce, v uplynulých letech nicméně k případným změnám docházelo vždy až krátce před startem play-off. V tuto chvíli tak můžeme jen tipovat, zda-li se nějakých úprav v budoucnu dočkáme a jak budou případně vypadat. Počítejme proto se stejným formátem - tedy čtvrtfinále a semifinále hrané na tři vítězné zápasy, ve finále pak na čtyři vítězné zápasy.

Rozlosování

Bruslaři do nového ročníku odstartují podle původního plánu – tedy v neděli 1. září na domácím ledě. Namísto Litvínova je však hned v úvodním kole čeká derby s rivalem z Liberce. Kompletní rozpis základní části DHL extraligy juniorů naleznete již nyní na našem webu, stejně tak jako program přípravných zápasů či průběžně aktualizovanou soupisku. Chybějící časy startů utkání budeme postupně doplňovat.


×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav