BK MLADÁ BOLESLAV

Útočné řady Bruslařů rozšíří Julius Junttila

16. 9. 2024
Autor: Klub
M l. B o l. – Prozatím měsíční smlouvu s následnou opcí podepsal BK Mladá Boleslav s finským útočníkem Juliusem Junttilou. Třiatřicetiletý rodák z Oulu do Čech přiletěl v neděli večer a už v pondělí vyjel s Bruslaři k prvnímu tréninku.

Julius Junttila je výsledkem našeho snažení o posílení týmu po zranění Steva Mosese. Je to šikovný levák, který má spoustu zkušeností z finského, švédského, ale i mezinárodního hokeje,“ říká sportovní ředitel Tomáš Vlasák. „Samozřejmě přichází ve složitém období, jen pár dní před začátkem ligy, a s českým hokejem nemá zkušenosti, takže bude na nás všech mu pomoct. Pevně věříme, že jsme vybrali dobře, že i on sám se u nás bude cítit dobře, a že za měsíc smlouvu prodloužíme,“ dodává Vlasák.

Profil Juliuse Junttily

Julius Junttila hokejově vyrostl v týmu Kärpät, kde také v sezoně 2009/2010 poprvé naskočil za chlapy. Po sedmi ročnících ve finské nejvyšší lize v dresu tohoto týmu se rozhodl odejít do Švédska, kde se na jaře 2016 dohodl na dvouleté smlouvě s Luleå. Zůstal ale nakonec jen rok, načež se vrátil do Kärpätu, odkud posléze krátce putoval do ruského Novosibirsku a poté opět do Švédska, tentokrát do Växjö Lakers. Necelé dvě sezony si střihl v Jokeritu, posléze se znovu vrátil domů. Poslední dva ročníky tak odehrál znovu za Kärpät, ten loňský potom s bilancí 69 zápasů, ve kterých vstřelil 12 gólů a na 27 jich nahrál. V reprezentaci Suomi zvládl 27 duelů, za Finsko hrál i na Olympiádě 2018 v Pchjongčchangu.

Julius Junttila: Čekají mě čtyři týdny tvrdé práce. Chci se osvědčit – kvůli sobě i klubu

Jaký byl váš první trénink?

Myslím, že byl v pohodě. Pochopitelně tím, že jsem dorazil teprve včera, to nebylo úplně jednoduché. Zítra už to bude určitě lepší.

Do Čech jste přiletěl včera večer. Co všechno jste stihl udělat?

Prakticky nic. Někdy v deset hodin večer jsem si v kabině vyložil výstroj a pak jsem jen přejel na hotel. Ráno mě pak vyzvedl kapitán Adam Jánošík a přivezl mě na zimák.

Jaký dojem na vás udělali spoluhráči? Nebo stadion?

Nemám si nač stěžovat. Stadion je sice starší, ale působí útulně. Spoluhráči byli hned od začátku přátelští a otevření. Zatím je to fajn.

Asi můžeme říct, že jste v poměrně složité situaci, k týmu jste se připojil tři dny před začátkem ligy. Bude to těžké?

Určitě jsem v jiné situaci než zbytek týmu, který spolu trénuje už nějakých šest nebo sedm týdnů. Ale ve Finsku jsem chodil na led, trénoval jsem a věřím, že za pár dní zapadnu a všechno si sedne.

Co víte o českém hokeji, potažmo české extralize?

Celý život hokej sleduji, takže něco o českém hokeji samozřejmě vím. Taky jsem pár českých hokejistů ve své kariéře potkal…

Koho?

Ivana Humla, Jakuba Krejčíka, Petra Tenkráta. Ke spoustě z nich jsem vzhlížel, když jsem byl mladší.

Takže znáte i českou mentalitu?

(smích) To zas asi ne. Ale jsem připraven se učit.

S klubem jste se prozatím domluvil na měsíční smlouvě. Jak to plánujete uchopit? Čeká vás tvrdá práce?

Beru to tak. Čekají mě čtyři týdny tvrdé práce a doufám, že to dopadne dobře. Pro klub i pro mě.

Po loňské sezoně v Kärpätu jste neměl žádné angažmá. Jak jste strávil léto?

Byl jsem s rodinou na dovolené, ale jinak jsem samozřejmě tvrdě trénoval a čekal na svou šanci.


Statistiky Juliuse Junttily


×
Dnes v 18:00 | JUN
BK Mladá Boleslav
HC Dynamo Pardubice