BK MLADÁ BOLESLAV

Extraliga je za dveřmi. Bruslaři vyhlížejí úvodní duel s Olomoucí

17. 9. 2024
Autor: Tomáš Taybner
M l. B o l. – Přes šest měsíců čekání je u konce. Do mladoboleslavské ŠKOENERGO Arény se poprvé od 1. března vrací extraligový hokej a shodou okolností i Kohouti z Olomouce. Právě Hanáci byli posledním týmem, se kterým Bruslaři na konci sezony před vlastními fanoušky hráli. Tehdy se oba celky nacházely v takřka rozhodnuté situaci, nyní je všechno otevřené a oba dva jsou na startovní čáře. Kdo zažije úspěšný vstup do sezony? Přijďte se na vlastní oči podívat, utkání s Olomoucí je na programu ve středu 18. září od 17:30, vstupenky můžete koupit zde.

Úspěšná generálka a last-minute posila

Bruslaři v přípravě oproti původnímu osmizápasovému plánu sehráli o jedno utkání méně - tedy 7 utkání. A výsledky? Jako na houpačce a to doslova. Zelenobílí začali vítězstvím nad Litoměřicemi, následovala porážka s Plzní, výhra v Hradci Králové, neúspěšná odveta v Plzni, jednogólová výhra v Karlových Varech a nezdar na Kladně. V úterý 10. září potom přišla na řadu generálka v podobě druhého přípravného souboje s karlovarskou Energií. V ní sice Bruslaři ve 31. minutě prohrávali o dva góly, jenže se jim do přestávky podařilo vyrovnat a ve třetím dějství dokonat obrat. S přípravou se tak svěřenci trenérů Krále, Havíře a Slánského rozloučili vítězně.

- 21 -

tolik branek Bruslaři vstřelili v součtu všech přípravných zápasů

A krátce před startem ostré sezony přivítali do svého kádru posilu. Na měsíční zkoušku s následnou opcí dorazil finský forvard Julius Junttila. Zkušený třiatřicetiletý útočník má na svém kontě stovky zápasů ve finské Liize a téměř třicítku v modrém dresu finského národního týmu Suomi. „Je to výsledek našeho snažení o posílení týmu po zranění Steva Mosese. Je to šikovný levák, který má spoustu zkušeností z finského, švédského, ale i mezinárodního hokeje,“ říká na jeho adresu Tomáš Vlasák. Nastoupí Junttila k prvnímu utkání již ve středu na domácím ledě?

Olomoucká příprava? V zelených číslech

Kohouti v přípravě odehráli rovných osm duelů a jen ve dvou případech odcházeli jako poražení. Svěřenci trenéra Tomajka si třikrát zahráli proti celkům ze slovenské ligy, doma poměrem 2:0 porazili HKM Zvolen a vyšlápli si i na bratislavský Slovan - 4:0, na Belasé nicméně nestačili při odvetě hrané ve slovenském hlavním městě. Dále například zdolali Přerov, Kometu či Vítkovice a to jak doma, tak venku. Společným rysem přátelských zápasů Kohoutů byla pevná defenziva, která jen v jednom případě zapsala dva obdržené góly. Tím případem byla extraligová generálka s Kometou, hraná rovněž v úterý 10. září. Hanákům se v ní nevedlo podle představ nedařilo, brněnské Kometě nakonec nedali ani jeden gól a prohráli 0:3.

- 13 -

tolik branek obdrželi Hanáci v součtu všech osmi přípravných zápasů

foto: Michal Struž

Změny v kádru Hanáků? Minimální

Olomoucký sportovní úsek v letě řešil celkem tři odchody. Do nižší soutěže se stěhoval kdysi velmi produktivní útočník Lukáš Kucsera, nově bude oblékat barvy Frýdku-Místku v Maxa Lize. Angažmá mění také Aaron Chmielewski, který po deseti sezonách v české nejvyšší soutěži odchází k naším slovenským sousedům do Liptovského Mikuláše. Třetí odchod musel být pro fanoušky Mory tím nejbolestivějším, jejich kádr opustila loňská kometa Jan Bambula. Produktivní mladý centr se navíc stěhuje v rámci extraligy, další body bude sbírat ve Vítkovicích.

Všechny tři ofenzivní ztráty byly personálně nahrazeny. Právě z Vítkovic zamířil opačným směrem - tedy do Olomouce - útočník Petr Fridrich, obousměrná byla rovněž trasa mezi Olomoucí a Frýdkem-Místkem, odkud dorazil Jakub Doktor. Skutečnou perličkou byl potom příchod Martina Kohouta z brněnské Komety, který se k Hanákům hodí nejen stylem hry ale i svým jménem. Defenzivní řady navíc rozšířil pětadvacetiletý slovenský zadák Marek Korenčík, jenž vloni hrál za Michalovce.

foto: Daniel Klement


Sestavy z posledního utkání přípravy

BK Mladá Boleslav: Furch – Pyrochta, Čech, Gewiese, Lintuniemi, Jánošík (C), Pavlík – Skalický, Fořt, Lakatoš – Buchtele, Hradec, Doležal – Malát, Čajka, Rekonen – Dvořáček, Závora, Stránský

HC Olomouc: Sedláček – Ondrušek (C), Rutar, Sirota, Řezníček, Korenčík, Černý, Škůrek – Doktor, Musil, Orsava – Anděl, Kusko, Navrátil – Fridrich, Knotek, Kohout – Ministr, Menšík, Mácha

×
Dnes v 18:00 | JUN
BK Mladá Boleslav
HC Dynamo Pardubice