BK MLADÁ BOLESLAV

Bruslaři vyzráli nad Brnem, Růžička udržel čisté konto

28. 12. 2020
napsal Adéla Kvapilová
BK Mladá Boleslav

3:0

0:0, 1:0, 2:0

HC Kometa Brno

Statistiky

Branky a nahrávky: 23. Alderson (Claireaux, Bernad), 43. Šťastný (Ševc, Jääskeläinen), 60. Šťastný. Rozhodčí: Hejduk, Obadal – Kajínek, Votrubec. Vyloučení: 3:7. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: hráno bez diváků. Střely na branku: 41:19. Zblokované střely: 20:9. Hity: 17:15. Vhazování: 31:22. Průběh utkání: 3:0.

BK Mladá Boleslav

Růžička – Hrbas, Ševc (C), Šidlík, Pláněk (A), Bernad, Fillman – Lunter, Cienciala, Šťastný – Jääskeläinen, Claireaux, Alderson – Flynn, Najman, Kousal – Strnad, Bičevskis, Stránský

HC Kometa Brno

Vejmelka – Král, Pyrochta (A), Bartejs, Němec (A), Gulaši, Freibergs, Mlčák – Schneider, Holík, Mueller – Zaťovič (C), Brabenec, Klepiš – Valský, Kusko, Horký – Bondra, Dvořák, Šoustal

M l. B o l. – V pondělí 28. prosince hostila ŠKOENERGO Aréna poslední domácí zápas Bruslařů tohoto kalendářního roku, do města automobilů dorazila brněnská Kometa. Jednalo se o třetí vzájemný duel letošního extraligového ročníku. Duel se nesl ve znamení častého vyloučení na straně Komety, díky čemuž si zápas podmanili Bruslaři.

Od úvodních minut značně aktivněji působili Bruslaři. Již ve 2. minutě se mezi obránci Komety prosmýkl David Šťastný, který volil střelu mezi nohy. Jeho úmysl ale Karel Vejmelka vycítil a secvaknutými betony ránu vytěsnil. Na opačné straně zívala poloprázdná brána na Martina Zaťoviče a Petera Muellera, avšak žádný z brněnských útočníků vsítit puk nedokázal. Následně si domácí střihli početní převahu, ve které dokonce protiakcí zahrozila Kometa. Chvilku na to šli hosté opět do čtyř, ovšem ani tato výhoda, přestože ji Mladá Boleslav sehrála podstatně lépe než tu předchozí, branku nepřinesla.

Přibližně v polovině počáteční periody uzamkli domácí útočné pásmo. Nejprve brněnského Vejmelku otestoval David Cienciala, po něm se zkoušela prosadit nejčerstvější posila Středočechů Valentin Claireaux. Hra se ale také přesunula na opačnou stranu, kde se svým projektilem prezentoval Peter Schneider. Pět minut před sirénou hrála obě mužstva svižný hokej, ve kterém měla více příležitostí Mladá Boleslav. Avšak největší šanci měl několik vteřin před koncem na hokejce brněnský Peter Schneider. Po počáteční dvacetiminutovce hráči odcházeli do kabin za bezbrankového stavu.

Zpočátku druhého dějství připravilo Brno pro domácí další početní výhodu, která už skončila proměněná. Valentin Claireaux vyslal kotouč na branku, kde číhal připravený Brandon Alderson, jenž sklepnul letící touš za záda brněnského maskovaného muže. Poté patřila hra Středočechům, kteří na svém tempu neubírali. Na druhou stranu se dral Petr Holík, po něm Jakub Brabenec, avšak Jana Růžičku překvapit nedokázali.

Blízko k druhé brance Bruslařů měl ve 30. minutě Valentin Claireaux, který ale nedokázal kotouč vmísit mezi tři tyče. Francouzský forvard si připsal další zajímavý pokus i v následné přesilové hře, tentokráte trefil Vejmelkovu výstroj. O pár minut později už se pomalu radovali Bruslaři znovu. Po chybě v defenzívě Brna se kotouč objevil na hokejce Jana Stránského, který se ale do rány řádně neopřel. Kometě v tomto duelu chyběla kázeň, a tak nebylo divu, že necelých pět minut před koncem prostřední pasáže museli střežit obranné pásmo. V poslední minutě se provinil vysokou holí jeden z domácích hráčů, a tak i Moravané mohli okusit početní převahu, kterou ale v limitu nestihli využít.

Třetí dvacetiminutovku započala Kometa minutovou přesilovkou, která se jim ale nepodařila využít. Naopak několik vteřin po skočení přišlo další vyloučení z jejich řad. Tentokrát se Bruslařům tato výhoda zamlouvala a v čase 42:57 bylo skóre už o dvě branky. Úspěšným střelcem se stal hráč první boleslavské formace David Šťastný. Po další brance Bruslařů prahl ještě Marek Hrbas, jehož tažení Karel Vejmelka uhlídal. Následně více ze hry těžili hosté, kteří se snažili za každou cenu přecedit kotouč přes Jana Růžičku.

Přestože hosté prováděli různé kroky vedoucí k převratu, svatyně Jana Růžičky pro ně byla nedobytná. Drama přišlo necelé tři minuty před koncem základní hrací doby, kdy za katr usedl Valentin Claireaux. Během přesilové hry dokonce hosté odvolali gólmana, avšak radost ze vstřeleného gólu Brna nepřišla. Ta se objevila půl minuty před koncem z hole Davida Šťastného, jenž zapečetil výsledek na 3:0. Bruslaři tak slaví další vítězství, tentokrát i s čistým kontem.

Ohlasy trenérů

Radim Rulík (BK Mladá Boleslav): Celý zápas jsme měli dobrý pohyb, vytvářeli jsme si hodně příležitostí. Jsme rádi, že po první bezbrankové třetině, jsme se prosadili v té druhé. Pak jsme se takovým trpělivým výkonem dopracovali k vítězství. Věděli jsme, že Kometa je silná v rychlém protiútoku a v přesilovce, což se nám podařilo jim mockrát nenabídnout. Nějaké šance Kometa měla, ale něco jsme i se štěstím ubránili.

Jan Zachrla (HC Kometa Brno): Zápas se vyvíjel díky naší nedisciplinovanosti jednoznačně. Na takové úrovni je čtrnáct minut v oslabení strašně moc. Do toho ještě neplodnost na naší straně v brankových příležitostech, a proto je nula na našem kontě.