BK MLADÁ BOLESLAV

Boleslav proti Spartě rozhodla už v první třetině, vyhrála 3:2

2. 11. 2021
napsal Zdena Bobková
BK Mladá Boleslav

3:2

3:2, 0:0, 0:0

HC Sparta Praha

Statistiky

Branky a nahrávky: 3. Bernad (Grim, Závora), 5. Najman (Ševc), 19. Stránský (Kousal, Pláněk) – 6. Kaše (Chlapík), 13. Thorell (Řepík, Horák). Rozhodčí: Hradil, Sýkora – Lučan, Kis. Vyloučení: 2:3. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2 661. Střely na branku: 27:24. Zblokované střely: 26:13. Hity: 14:9. Vhazování: 23:26. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2.

BK Mladá Boleslav

Růžička – Pýcha, Ševc (C), Moravec, Pláněk (A), Jánošík, Lintuniemi – Raška, Fořt, Bičevskis – Kotala, Claireaux, Dufek – Kousal, Najman, Stránský (A) – Bernad, Závora, Grim

HC Sparta Praha

Cichoň – Mikliš, Moravčík, Pavelka, Jurčina (A), Dvořák, Jeřábek, Polášek (A) – Thorell, Horák, Řepík (C) – Konečný, Kaše, Chlapík – Prymula, Zikmund, Doležal – Šmerha, Hašek, Jandus

M l. B o l. – První třetina diváky musela navnadit, k vidění byl otevřený a útočný hokej z obou stran. Domácí šli do vedení už ve třetí minutě, kdy se trefil Bernad, druhou branku přidal o dvě minuty později Najman. Jenže hosté se nenechali zahanbit a ještě v první třetině dokázali srovnat na 2:2. Domácím vrátil vedení šikovnou tečí Stránský, který se postavil do Pláňkovy dělovky. Hosté se ve druhé i třetí třetině všemožně snažili, ale recept na překonání Růžičky už znovu nenašli. Stejně tak domácí nenašli recept na skvěle chytajícího Cichoně. Domácí tak díky první třetině berou ze zápasy všechny tři body, zato mizérie pražského celku dále trvá.

První třetina byla jako hokejová horská dráha. Oba týmy jakoby zapomněly na obranu středního pásma a prakticky existoval jen útok. Proto se gólový účet otevřel velice záhy. Boleslav vybojovala útočné pásmo a obránce, který ale v úterním zápase nastupoval na pozici útočníka čtvrté formace, David Bernad, z pozice na spodním kruhu skóroval. A byl to jeho první gól v sezóně. Obrana Sparty doslova hořela, a tak netrvalo dlouho a Boleslavští zvedali ruce nad hlavu znovu. Ondřej Najman střelou k tyči rozjásal domácí tribuny. Jenže hosté odpověděli velice záhy. Minutu poté chybovala domácí obrana a David Kaše střelou z mezikruží dostal hosty na dostřel.

Hra se poté trochu uklidnila a vyrovnala na obou stranách. Jenže faulem se provinil Polášek, takže se Pražané museli bránit. Paradoxně měli ale více ze hry právě hosté, kteří hrozili vyrovnávací brankou ve vlastním oslabení. Co se hostům nepodařilo v oslabení, toho dosáhli při hře v pěti. Skvělou nahrávku dostal Erik Thorell, který tvrdou střelou propálil Růžičku pod lapačku. Vyloučení postihlo také domácí, kteří špatně střídali a hráli v šesti. Oslabení ale ustáli a Sparta mohla litovat nevyužitých šancí, jelikož domácí si v závěru třetiny vytvořili před Cichoněm tlak a Pláněk na modré napřáhl a poslal na hostujícího gólmana tvrdou ránu, kterou těsně před ním tečoval Jan Stránský, který vrátil domácím vedení zpět. Situaci ještě zkoumal videorozhodčí, zda branka nebyla dosažena vysokou holí. Rozhodčí ale gól uznali.

Sparta byla od počátku druhého dějství aktivnější a snažila se o vyrovnání. V tom jí značně pomáhaly i časté chyby domácího celku a brzy také přesilovka, kterou svému soupeři daroval svým háčkem Pýcha. Hosté si vytvořili tlak, ale domácí vše i se štěstím ustáli. Zatímco první třetina dala vyniknout střelcům, v té druhé se zaskvěli maskovaní muži. Růžička musel likvidovat nebezpečnou střelu Zikmunda, který zasouval k tyči.

Druhá perioda přinesla krom oboustranného snažení i pořádnou řádku nepřesností a osobních soubojů. V závěru si sjel před Cichoně Claireaux, který chtěl doklepnout puk do brány, ale byl tvrdě odstaven Zikmundem, za což sparťanský útočník putoval za katr. Domácí se sice snažili ,ale Sparta závěrečný tlak ustála a přesilovku tak rozdělila druhá pauza.

Přes minutu trvající početní výhodu domácí neproměnili, ale tlak drželi stále. Ve velké šanci se ocitl nováček v týmu Bruslařů Alex Lintuniemi, který po přihrávce pálil z první, ale jen těsně minul Cichoňovu klec. Sparta s přibývajícím časem tlačila víc a víc a Růžička musel být velice ostražitý, skvěle zasáhl proti šancím Zikmunda a Chlapíka. O svůj tlak se ale připravila, když si šel za krosček posedět Kaše. Domácí mohli navýšit náskok a prakticky rozhodnout, ale proti výborné obraně hráčů v bílorudých dresech to šlo velice těžko.

V závěru třetiny byl v obrovské šanci opět Zikmund v situaci, kdy Růžička byl mimo branku, ale nedokázal si sklepnout kotouč tak, aby puk zasunul do prázdné boleslavské brány. Boleslavští také chtěli utnout sparťanské šance, snažili se o to Dufek s Bičevskisem, ale Cichoň to ustál. V závěru třetiny to hosté zkusili i bez brankáře a tlačili co mohli. Puk se sice v síti ocitl, ale stalo se tak až vteřinu či dvě po závěrečné siréně. Boleslav tak ze zápasu bere plný počet bodů, mizérie Sparty dále trvá.

Ohlasy trenérů

Pavel Patera (BK Mladá Boleslav): Do zápasu jsme vstoupili dobře, dali jsme rychlé dva góly, což nám možná trochu uškodilo, protože jsme poté trochu nepochopitelně začali stát ve středním pásmu, což po klucích vůbec nechceme. Netrénujeme to a ani to neumíme. A byli jsme za to právem potrestáni. Gól na 3:2 byl šťastný a hodně nám pomohl, protože jsme byli dole. Ve druhé třetině jsme přežili, kluci tam vylehali a vyklekali přesilovku Sparty, která byla ohromně silná. To se nám povedlo. Závěr byl vyrovnaný. Byl to těžký zápas a jsme rádi za tři body.

Josef Jandač (HC Sparta Praha): Bojovali jsme, byla tam snaha, nasazení, urputnost. Bohužel to pořád nestačí. Nechci se vymlouvat na cokoli jiného. Bojovnost tam byla, ale měli jsme asi špatný vstup do utkání. Dostali jsme se sice zpátky do zápasu, ale pak jsme dostali gól, kdy byla odvolaná přesilovka pro nás. Pak už jsme na to nebyli schopni reagovat. Chybí nám síla. Valíme to na pár lidí. Ti kluci v té finální fázi nemají patřičný klid, sílu a rychlost toho zakončení. Ale nemůžu říct ani popel. To mužstvo bojovalo.

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav