BK MLADÁ BOLESLAV

Hitchcockovo drama v Třinci rozhodly až nájezdy. Druhé semifinále pro Oceláře

4. 4. 2022
napsal Zdena Bobková
HC Oceláři Třinec

1:0sn

0:0, 0:0, 0:0 – 0:0 – 1:0

BK Mladá Boleslav

Statistiky

Branky a nahrávky: rozhodující nájezd Svačina. Rozhodčí: Veselý, Stano – Brejcha, Špůr. Vyloučení: 4:4. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5 400. Střely na branku: 46:34. Zblokované střely: 21:21. Hity: 7:4. Vhazování: 61:31. Průběh utkání: 1:0.

HC Oceláři Třinec

Kacetl – Doudera, Marinčin, Musil, Kundrátek, Zahradníček, Adámek – Daňo, Vrána (C), Růžička (A) – Nestrašil, M. Kovařčík, O. Kovařčík – Svačina, Marcinko, Hrňa – Hrehorčák, Roman, Chmielewski – Dravecký (A)

BK Mladá Boleslav

Krošelj – Pýcha, Ševc (C), Jánošík, Pláněk (A), Lintuniemi, Fillman – Kotala, Bičevskis, Šťastný – Eberle, Najman, Kousal – Lunter, Fořt, Kelemen – Raška, Knotek, Stránský (A)

T ř i n e c – Oceláři převzali otěže zápasu už v první třetině, ve které Bruslaře výrazně přestříleli. Do kabin se ale po dvaceti minutách odcházelo za bezbrankového skóre. A to nezměnila ani druhá třetina. S postupujícím časem bylo jasné, že rozhodne i každá maličkost, tedy hra od obou celků nebyla nikterak bláznivá, ale hrálo se ze zabezpečené obrany. Vypjaté utkání nakonec došlo až do prodloužení resp. do nájezdů. V nich rozhodl Vladimír Svačina.

Bruslaři sestavu pro druhou semifinálovou odvetu upravili jen lehce. Na pozici sedmého beka nahradil Davida Moravce jiný David, pro změnu Bernad. Na úvod se v nebezpečné šanci ocitl Nestrašil s Michalem Kovařčíkem, kteří dokázali před Krošeljem vytvořit solidní závar, Kovařčík zakončoval z bezprostřední blízkosti, ale Krošelj jeho pokus pokryl. Z protiútoku zahrozili Eberle s Lintuniemim, který jen těsně minul Kacetlovu bránu. Bleskurychlé nohy pak předvedl Fořt, který si nabruslil do kruhu a zkoušel Kacetla překonat bekhendem. Bruslaři pak zavřeli Oceláře v pásmu, kde nebezpečně operovali Kelemen s Fořtem.

Z první třetiny měli více domácí, Roman ujel do přečíslení s Kundrátkem, kterému na poslední chvíli sáhl do střely bránící hráč. O chvíli později čelil Krošelj dalšímu přečíslení. Hrňa nabídl kotouč Růžičkovi, ale tomu to na bekhend nesedlo. A horké chvilky před boleslavskou bránou pokračovaly, kdy Ondřej Kovařčík svůj pokus napasoval jen do clonícího hráče. Bruslaři se trochu nadechli v přesilovce, ve které na Kacetla vyslali dva dobré pokusy. Žádný ale v brance neskončil. Skvělým zákrokem pak Krošelj vykryl střelu Růžičky, která mířila do růžku. Stejně jako v prvním zápase série skončila úvodní třetina bez branek.

Druhá třetina byla z řad Bruslařů o poznání aktivnější, přesto měl opět více práce Gašper Krošelj. A to hned na úvod, kdy Třinečtí před boleslavskou bránou spustili slušný kolotoč. Tlak navíc domácí umocnili i v přesilové hře po faulu Pýchy. Pro Bruslaře, kteří oslabení bránili, to byly pořádně horké chvilky, jelikož Třinečtí je nenechali ani vystřídat a stále točili, boleslavská čtyřka ale dvě pekelné minuty přežila. Navíc po střele Růžičky se zdálo, že je puk v bráně, ale podivným obloukem zamířil ven z brány a rozhodčí ihned rozpažili. Hra se poté dostala i před Kacelta. Pýcha nastřelil kotouč, třinecký gólman jej vyrazil a k odraženému puku dříve zamířili domácí. Poté se mrštně kolem brány obtočil Lintuniemi, který předal Kotalovi, ale ten u tyče neuspěl.

Hra získala potřebný náboj a hrálo se nahoru dolů. Ke konci však více ze hry měli hosté. Eberle dostal ránu na teč, kterou poslal Kacetlovi mezi nohy, ale ten sklapl betony včas. Kelemen o chvíli později zakončoval k tyči, ale Kacetl se nalepil na brankovou konstrukci a slovenský útočník jen zdvihl oči v sloup. Další střídání se do pásma prohnal Kousal, který dostal až ze třetiny nahrávku od Ševce. Na druhé straně si Krošelj musel překontrolovat i prostor za svými betony, zda mu puk nepřešel skrz po Hrehorčákově pumelici. Ale i po čtyřiceti minutách byli oba gólmani stoprocentní a bezbrankový stav 0:0 trval i nadále.

Třetí třetina odstartovala v pořádném tempu. Ondřej Kovařčík se před Krošeljem zjevil hned dvakrát, jednou v úniku, podruhé zakončoval k pravé tyči boleslavské klece. Krošelj musel ustát i těžkou situaci, když nastřelený Svačinův puk doráželi na brankovišti ještě Marcinko s Draveckým. V podobné situaci se objevil i Šťastný, který objel branku a dorážel u tyčky. Osm minut před koncem třetiny se útočným faulem provinil Fořt. V největší šanci byl zřejmě Marcinko, jenž těsně před Krošeljem tečoval kotouč, který ale vyletěl vysoko nad boleslavskou bránu.

Pak se osmělili i Bruslaři, pálili Kotala i Pláněk. Hra byla ke konci hodně divoká, hrálo se nahoru dolů a v některých momentech se možná vkrádala na hokejky i nervozita. Hráči v šancích volili spíše střelu než složité přihrávky, aby se soupeř nedostal do protiútoku a přečíslení. V závěru třetí třetiny mohl rozhodnout o druhém bodu pro Třinec Nestrašil, ale Krošelj zakročil. Ani třetí třetina tedy jakýkoli gól nepřinesla a na řadu přišlo prodloužení.

Nevím, kde hráči i po šedesáti minutách brali síly, ale prodloužení mělo od začátku obrovskou dynamiku. Na jedné straně se objevili Bičevskis s Kelemenem, aby z protiútoku zahrozil Kovařčík. Marinčin pak nastřelil kotouč do hrazení a odražený kotouč dorážel Hrehorčák. Bruslaři pak vybojovali kotouč a na chvíli uzavřeli domácí tým v pásmu, ve velké šanci byl Najman. Na Kacetla šlo několik tečí i dorážek, ale se všemi si poradil. Eberle pak z červené čáry mířil k tyči, kde Kacetl zabarikádoval prostor.

V obrovské šanci se v polovině prodloužení ocitl Kotala, který dostal nabito od Šťastného zpoza brány, ale Kacetl skokem plavmo kotouč zachytil. Na druhé straně se v palebné pozici ocitl Marinčin, Krošelj zasáhl proti jeho pokusu ramenem. Sedm minut před koncem prodloužení byl vyloučen Chmielewski za hru vysokou holí. Ale domácí své oslabení výborně odbránili a svým napadáním nepustili Bruslaře do výraznější šance. Bruslaři v závěru špatně střídali a za hru v šesti šli do čtyř. V přesilovce Oceláři vsadili vše na svého snajpra Martina Růžičku, ale Krošelj si s jeho ranami poradil. V závěru ještě hráli krátkou přesilovou hru Bruslaři. Kombinace skončila u Pláňka, který vystřelil.

Drama dospělo až do nájezdů. Za Třinec se trefil Svačina, za Boleslav vyrovnával Kousal. Rozhodla až šestá série nájezdů, kterou v opačném gardu rozhodl Vladimír Svačina. A semifinálová série se tedy za stavu 2:0 pro Třinec stěhuje do Mladé Boleslavi, kde oba soupeři zkříží hole ve čtvrtek a v pátek, vždy od 17:00.

Ohlasy trenérů

Václav Varaďa (HC Oceláři Třinec): Od prvních minut to byl boj. Oba brankáři chytali skvěle a myslím si, že i přesto, že padl jediný gól v rozhodujícím nájezdu na konci, tak se to muselo líbit. Pro nás to je super vítězství do dalších bojů v sérii, a za to jsem rád. Očekáváme určitě ještě tuhou bitvu v Boleslavi, bude se nám dobře odpočívat a těšíme se na třetí zápas. Co se týče nájezdů, Vláďa Svačina to udělal velmi dobře, vstřelil branku, rozhodčí to uznal, nám to dalo vítězství a je konec zápasu.

Radim Rulík (BK Mladá Boleslav): Dnes je to trochu složité, protože z naší strany byl zápas asi výborný. Hlavně ubráněnými oslabeními, protože soupeř má skvělou přesilovku, a my jsme se díky tomu drželi celý zápas ve hře. Myslím si, že s výsledkem 0:0 to byl docela zvláštní zápas, protože aby Třinec doma nedal čtyři třetiny gól, se asi nestává často. Předvedli jsme hodně obětavý výkon, vyrovnaný zápas. Šlo to do nájezdů a bohužel rozhodl ten, o kterém nejsem přesvědčený, že byl regulérní. Kotouč se totiž dle regulí nesmí vrátit zpátky a musí být ve směru dopředu. Jenomže se tam vrátil zpátky, a to se nám nepozdávalo.

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav