BK MLADÁ BOLESLAV

Bruslaři s Litvínovem prohráli nejtěsnějším možným způsobem, na play-off tak prozatím nedosáhli

24. 2. 2023
napsal Tomáš Taybner
BK Mladá Boleslav

1:2

1:2, 0:0, 0:0

HC VERVA Litvínov

Statistiky

Branky a nahrávky: 9. Šmerha (Šťastný, Pláněk) – 7. Zdráhal (Jaks, Sukeľ), 12. Abdul. Rozhodčí: Hribik, Sýkora – Zíka, Klouček. Vyloučení: 2:4. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 3 457. Střely na branku: 39:27. Zblokované střely: 21:9. Hity: 9:4. Vhazování: 33:28. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.

BK Mladá Boleslav

Novotný – Pýcha, Lintuniemi, Jánošík, Pláněk (A), Štich, Jeřábek – Malát, Roman, Lantoši – Söderlund, Bičevskis, Stránský (C) – Šmerha, Najman (A), Šťastný – Lunter, Dvořáček, Závora – Přibyl

HC VERVA Litvínov

Tomek – Zile, Strejček, Freibergs, Zeman, Demel (A), Jaks, Šalda – Kudrna, Sukeľ (C), Abdul – Stránský, Estephan, Zdráhal (A) – Fronk, Straka, Hlava – Havelka, Jurčík, Zygmunt

M l. B o l. – 49. kolo Tipsport extraligy přineslo souboj Bruslařů s Litvínovem, jehož vítěz se mohl s velkou pravděpodobností definitivně zbavit barážových obav. Na ledě ŠKOENERGO Arény začali lépe hosté, kteří si pomohli přesilovkou. Vyrovnat dokázal Šmerha, ještě v první periodě si ale Verva vzala ztracený náskok zpět. Skóre první třetiny na světelné tabuli vydrželo do třetí sirény, Litvínov tak bere tři body po těsné výhře 2:1.

Dobrý pohyb Bruslařů v úvodu utkání vyústil v přesilovou hru, po faulu Straky. Domácí hráči dokázali Vervu zatlačit před Tomkovou brankou, ani dvě dobré střely Lantošiho však gólový účinek nepřinesly. Také Cheza si poté vyzkoušela hru v početní převaze, narozdíl od domácích ji však využila. Po zisku puku v rohu Jaks oslovil na pravém kruhu stojícího Patrika Zdráhala, který se nemýlil - 0:1. Ačkoliv Litvínov po vstřelení první branky působil jako politý živou vodou, své vedení dlouho neudržel. Už za dvě minuty totiž Tomáš Šmerha vyrovnal střelou na vzdálenější tyčku poté, co se po levé straně protáhl do pásma. Stejný hráč dostal o Najmana nabito v 11. minutě, tentokrát mu radost zkazil Tomkův levý beton. Skóre se ale měnilo na druhé straně, když v brance skončila střela Jindřicha Abdula z vrcholku pravého kruhu. Bruslaři brankovou situaci napadli pro možné nedovolené bránění brankáři ze strany Sukel'a, to však video neprokázalo. Následnou přesilovku hosté nevyužili, stejnou šanci poté promarnili i domácí, Cheza si tak do kabin odnášela jednobrankový náskok.

Také na startu prostřední periody si Bruslaři vynutili faul soupeře, ani tentokrát se jim však nepodařilo potrestat nedovolený zákrok Freibergse. Následně se hra vyrovnala, její tvorby se ujali domácí hokejisté, zatímco Litvínovští čekali na chyby v rozehrávce a hrozili také z rychlých protiútoků. Dobrý tlak si před Tomkem vytvořila trojice Stránský, Bičevskis, Söderlund, jejichž kolotoč ukončil střelou od modré Pláněk. Ve 35. minutě Lantoši přihrávkou vysunul Maláta, ten však tváří v tvář Tomkovi nenašel prostor mezi jeho betony. Ani 13 střel domácích ve druhé části nestačilo na to, aby srovnali.

Kdo by čekal opatrný začátek třetího dějství, ten by se tuze mýlil. Již od prvních okamžiků se oba celky střídaly v tvorbě akcí a útoky se valily na oba gólmany. Také v poslední periodě se Bruslaři dostali k brzké přesilovce, napodobili však svůj počin z první i druhé části a nevyužili ji. Blízko ke gólu byl poté na druhé straně dobře postavený Zdráhal, před kterým po střílené přihrávce Stránského zela odkrytá boleslavská klec, hostující střelec ale druhý zářez nepřidal. Litvínovští se poté začali soustředit hlavně na defenzivu a to jim stačilo. Bruslaři už se gólově neprosadili a opět prohráli o pouhý jeden gól.

Ohlasy trenérů

BK Mladá Boleslav:

Jiří Kalous: Dlouhodobě se nám nedaří využívat přesilovky a získávat tak výhodu ve skórování. Je to znovu o těch vyložených šancích, které jsme si vytvořili, ale zase jsme je neproměnili. Musíme pokračovat dál a věřit tomu, že ta práce, kterou děláme, nám přinese dobré výsledky.

HC VERVA Litvínov:
Karel Mlejnek: My jsme měli všechny vstupy do třetin stejné. Pokud se nemýlím, tak jsme hned ve druhých minutách byli vyloučení. Podle toho a výsledku se dá říct, že rozhodovaly speciální týmy, kde to bylo využití 1:0 pro nás, ve hře 5 na 5 to pak bylo 1:1. Soupeř si samozřejmě vytvořil nebezpečné příležitosti a byly tam i situace, kdy nás domácí drželi dlouhou dobu v obranném pásmu. I z pozice nejhoršího týmu ligy na venkovních kluzištích dnes na naší straně bylo vidět srdce a obětavost. To byl druhý faktor, který společně s hrou speciálních týmů rozhodl utkání.