BK MLADÁ BOLESLAV

Bruslaři v Brně tlačili, těsný náskok Komety ale smazat nezvládli

3. 11. 2023
napsal Tomáš Taybner, foto: Vít Golda
HC Kometa Brno

2:1

0:1, 2:0, 0:0

BK Mladá Boleslav

Statistiky

Branky a nahrávky: 33. Cingel (Moses, Ščotka), 36. Holík (Flek, Ďaloga) – 16. Osburn (Novotný). Rozhodčí: Vrba, Květoň – Zíka, Rampír. Vyloučení: 2:3. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 6 254. Střely na branku: 26:18. Zblokované střely: 14:16. Hity: 8:2. Vhazování: 24:28. Průběh utkání: 0:1, 2:1.

HC Kometa Brno

Furch – Ščotka (A), Lintuniemi, Kučeřík, Holland, Ďaloga, Gazda, Kaňák – Pospíšil, Cingel, Moses – Zbořil, Marcinko (A), Kos – Zaťovič (C), Holík, Flek – Okál, Vincour, Kratochvíl

BK Mladá Boleslav

Novotný – Pyrochta (A), Osburn, Jánošík (C), Jeřábek, Bernad, Pláněk, Štibingr – Dvořáček, Závora, Stránský – Skalický, Malát, Lantoši – Rohdin, Fořt, Šmerha – Půček, Kulda, Malínek

M l. B o l. – Mladoboleslavští do Brna nevyrazili takříkajíc "v plné palbě", sestavu poznamenala viróza, která se jejich kabinou prohnala. To jim ale nezabránilo v tom, aby se v utkání 17. kola Tipsport extraligy dostali do vedení, o což se v 16. minutě postaral Osburn. Kometě se podařilo vývoj utkání obrátit na svou stranu po povedeném úseku ve druhé části. Boleslavští se ve třetím dějství těšili z vyrovnání, Lantošiho radost ale utnul videorozhodčí, který našel Rohdinovu vysokou hůl. Další honbu za vyrovnáním úspěšně odrážela brněnská obrana a domácí tak těsné vedení uhájili až do závěrečné sirény.

Virózou sužovaní Bruslaři byli nuceni do Brna vyrazit bez dvojice Finů, oproti nedělnímu klání proti Vítkovicím se k absentující dvojici přidali ještě Ondřej Roman s Filipem Suchým. Trenérský štáb tak musel reagovat, zápasovou sestavu doplnil Jan Půček, který se po letním zranění rozehrává v mladoboleslavské juniorce, extraligový debut si měl odbýt Vojtěch Malínek a ze Slavie si Bruslaři ještě vytáhli Edgarse Kuldu. Osmadvacetiletý Lotyš je v nižší soutěži zatím produktivní, při marodce Bruslařů tak dostal příležitost navázat na své bodové zisky v extralize v dresu Zlína ze sezony 2018/2019.

První desetiminutovka toho příliš nepřinesla, potom se hra ale rozproudila. Do tlaku se nejprve dostali domácí, aby potom za jejich obranu unikl Lantoši. Při přesilovce Bruslařů zase ujížděl směrem k Novotnému rychlonohý Flek, ani on však, stejně jako Lantoši, nedostal dostatek prostoru pro přesnější zakončení. Mohl toho litovat. Krátce po skončení přesilovky nabral kotouč u vlastní klece obránce Zach Osburn, který se prodral skrz střední pásmo a po přejetí modré vyslal přesnou ránu na vzdálenější tyč - Bruslaři se tak v 16. minutě ujali vedení. Asistenci si navíc připsal brankář Novotný, jenž mu puk za mladoboleslavskou brankou přenechal.

Kometa zatlačila po návratu ze šaten, přenesla si totiž pro start druhé periody zbytek Kuldova trestu. Aktivitu domácích barev ale dokázali Bruslaři postupem času rozbít. V dobré příležitosti se po práci Maláta a Skalického objevil Stránský, z mezikruží se mu ale nepodařilo Furcha prostřelit. Ve 31. minutě putoval za katr Skalický za podkopnutí Okála a Kometě se podařilo srovnat. V čase 32:05 Lukáš Cingel dostal u tyčky dostatek prostoru na to, aby si puk přehodil na bekhend a zakončil mezi betony Novotného. O necelé čtyři minuty později inkasovali Bruslaři podruhé. Flek z rohu poslal puk před branku, kde měl Petr Holík čas na zakončení a především volnou hokejku, a tak puk propasíroval za boleslavského brankáře - 2:1.

V úvodu třetího dějství boleslavský Pyrochta křížným pasem přes vlastní pásmo nalezl jen domácího Ščotku, průšvih ale Novotný lapil. Právě Ščotka potom mladoboleslavské družině svým podrážením přihrál početní převahu. Bruslaři při ní dlouho mlčeli, nakonec se ale v pásmu usadili a děly se věci. Po bombě Pyrochty odrazil Furch kotouč do vzduchu, z něj jej sklepl Rohdin a Kulda jej v pádu dokázal poslat na pravý kruh, odkud jej do branky dopravil Lantoši. Celá situace byla prozkoumávána na popud videorozhodčího a gól byl nejprve uznán, zřejmě se v tomto případě řešilo postavení hráče v brankovišti. Domácí střídačka ale oba hlavní arbitry vyslala k videu nazpět a tentokrát byla předmětem jednání Rohdinova vysoká hůl. Kometa se svou výzvou uspěla, gól neplatil.

Bruslaři museli následně ubránit přesilovku hráčů v modrobílém poté, co Mosesův nebezpečný průnik hasil Osburn jen za cenu dvouminutového trestu. Bránící čtyřka jej ale dokázala přestát, a tak nadále mohli Mladoboleslavští snít o vyrovnání. To měl ve 49. minutě na holi Stránský, před jehož holí se ocitl puk po zablokované střele jeho spoluhráče. Zkušený útočník však, nejspíš pod vlivem bleskového sledu událostí, poloprázdnou klec minul. Minutu nato se po příhodném odrazu od hrazení dostal za záda boleslavských obránců Zbořil, na jeho bekhendové zakončení si u levé tyčky ale počíhala Novotného lapačka.

Středočeši byli v poslední desetiminutovce aktivní směrem dopředu, snahu jim rozhodně nešlo upřít, jenže Kometě se dařilo puky dobře dostávat ven z vlastní třetiny. Při závěrečném tlaku a hře bez brankáře hledal Rohdin střílenou přihrávkou jakoukoliv mladoboleslavskou hůl před brankou a našel ji, teč jednoho z Bruslařů ale zamířila jen těsně vedle. Trenérský triumvirát na střídačce Středočechů potom sáhl pro oddechový čas, který už však těsnou porážku neodvrátil.

Ohlasy trenérů

HC Kometa Brno:

Jiří Otoupalík: Očekávali jsme těžké utkání, což se nám nakonec potvrdilo. Boleslav má, i když je teď v problémech, kvalitní tým, v extralize není špatného mužstva. Byli jsme, dá se říct, horším týmem. Boleslav dobře bruslila a nenechala nám ani píď ledu zadarmo. Ve druhé třetině jsme vyrovnali z přesilovky, šli jsme do vedení a potom jsme to odedřeli až do konce. To všechno po dalším skvělém výkonu Dominika Furcha, který nás opět podržel. Jsme velice rádi za tyhle tři body, znovu opakuji, že to bylo velice těžké utkání a takové body se cení.

BK Mladá Boleslav:
Václav Pletka: Hodnotí se to špatně, protože zase nemáme body. Neřekl bych, že to byl zlý výkon. Kluci tam nechali všechno. Měli jsme tam nějaké šance na to, abychom dali gól a třeba i vyrovnali. My si to ale vypíjíme až do dna, protože máme vyložené šance a nedáme je. Klukům za dnešní zápas patří velký dík, odfárali to a plnili ty věci, o kterých jsme si řekli. Škoda. Doufám, že když budeme v takových výkonech a přístupu pokračovat, tak už se to štěstí musí otočit i k nám.

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav