BK MLADÁ BOLESLAV

Dorost v Karlových Varech uspěl i podruhé a doma zabojuje o finále

29. 3. 2024
napsal Tomáš Taybner, foto: Jakub Knap
HC Energie Karlovy Vary

2:5

2:1, 0:1, 0:3

BK Mladá Boleslav

Statistiky

Branky a nahrávky: 6. Sedláček (Poizl, Dyk), 15. Slavík (Wardas) – 2. Vasiak (Maxin), 33. Beran (Doležel, Hanyš), 41. Kurka (Beran), 46. Matějka (Kristek, Vasiak), 59. Maxin (Churáček). Rozhodčí: Valenta, Hucl – Sýkora, Uhlík. Vyloučení: 2:8. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 235. Střely na branku: 38:39. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:5.

HC Energie Karlovy Vary

Oršulák – Kůrka, Vrzal, Dyk (A), Pelikán (C), Čermák F., Postl – Wardas (A), Habla, Slavík – Poizl, Tomek, Blažek – Kváš, Sedláček

BK Mladá Boleslav

Sklenička – Kovář D. (A), Doležel, Čermák T., Hájek, Hora, Šilhavý – Hanyš, Beran (A), Kurka – Vasiak, Matějka, Kristek (C) – Hrouda, Churáček, Maxin – Václavík, Ždanov

K. V a r y – Dorostenci ve druhém duelu semifinále na ledě KV Arény brzy vedli, jenže Energie ještě do přestávky obrátila skóre ve svůj prospěch. Bruslaři se ale nedali ničím a nikým zastavit, srovnali a hned v úvodu třetí třetiny učinili dva důležité kroky k vítězství. Konečná Maxinova pojistka do prázdné branky stanovila stejné skóre jako ve čtvrtek - tedy 5:2 pro Bruslaře. Mladoboleslavský dorost si tak z lázeňského města přiveze domů dva mečboly a ve ŠKOENERGO Aréně tak může zabojovat o postup do finále. Třetí zápas série je na programu na Velikonoční pondělí 1. dubna od 18 hodin. Přijďte naše mladé naděje podpořit a pomoci jim k postupu.

Bruslaři do druhého duelu na ledě Energie nastoupili ve stejném složení jako o den dříve, na žádné vynucené změny nedošlo a vítězná sestava se tak neměnila. Středočeši měli navíc velmi dobrý vstup do zápasu. Už ve 2. minutě po tlaku domácích Maxin po prknech prostrčil puk na pronikajícího Sviatoslava Vasiaka, ten si s ním povyjel do mezikruží, položil si bránícího hráče a zápěstím pak zamířil přesně k vzdálenější tyčce - 0:1. Jenže vedení Bruslařům nevydrželo dlouho. V 5. minutě byl brankář Sklenička potrestán dvěma minutami za podrážení a Karlovarští srovnali. Po přihrávce Poizla mířil z levého kruhu přesně David Sedláček.

Ve 14. minutě potom při krátké početní převaze Boleslavských dostal dvojku Beran a Energie při hře ve čtyřech udeřila podruhé. Do přečíslení ujeli Wardas s Lukášem Slavíkem, který dostal od prvního jmenovaného dáreček v podobě přihrávky k pravé tyči a před téměř odkrytou klec - 2:1. Bruslaři pak měli několik nebezpečných náznaků, třeba když se zničehonic před Oršulákem objevili Hanyš s Beranem. V závěru první třetiny pak ještě Maxinovi vracel nápaditě kotouč Churáček, jeho pas k levé tyčce byl ale příliš prudký.

V úvodu druhé části se proti pravidlům provinil Doležel a krátce nato k němu na trestné přibyl ještě Beran, který odpykával Skleničkův trest za posunutí branky. Energetici tak dostali k dispozici 77 sekund vylepšené přesilovky. Tomek při ní dostal přihrávku k pravé tyči, namísto střely však přihrával na lépe postaveného spoluhráče. A domácí hráče to muselo mrzet, protože na Skleničku pak letělo několik dalších puků, za jeho záda ale neprošel žádný.

Při přesilovce Bruslařů zase dvakrát ujel Sedláček, jenže ani v jednom případě nenašel recept na skvělého Skleničku. A tak se Středočeši ve 33. minutě mohli radovat z vyrovnání. Doležel v pravém rohu udržel puk proti dvojici karlovarských hráčů a zpoza branky pak vyslyšel klepání Vojtěcha Berana ze slotu, který po jeho nabídce uklidil puk z jedničky do sítě - 2:2. Hned v dalším střídaní se Kristek s Matějkou dostali do tandemu dva na nikoho, Matějka ale přihrávku svého kapitána neprocpal přes Oršuláka.

Bruslaři nicméně už po 39 vteřinách třetí třetiny slavili obrat v utkání. Beranovi sice v mezikruží nevyšla stahovačka, na kotouč se ale díky tomu dostal Adam Kurka a ten už přesně mířenou ranou k tyči nedal Oršulákovi šanci. Po opětovném rozehrání zahrozil z hranice levého kruhu Maxin, jehož projektil orazítkoval brankovou konstrukci. Ve 46. minutě už se ale skóre opět měnilo. To když Kristek ve středním pásmu přebruslil karlovarské hráče, při přečíslení vymyslel přihrávku pro Filipa Matějku a ten se nemýlil - 2:4.

V 56. minutě ještě domácí dostali jednu příležitost, po vyloučení Hájka si zahráli přesilovku. Sklenička se v souhře s beky vyznamenal hlavně proti Tomkovi, jenž u pravé tyčky dorážel Poizlovu střelu z modré. Karlovarští si po dalším přerušení vzali čas na poradu a zbytek utkání dohrávali v šesti. Risk jim ale nevyšel, protože v 59. minutě Churáček dobře napadal a po zisku kotouče připravil snadnou pozici pro Imricha Maxina. Bruslaři tak v Karlových Varech podruhé zvítězili poměrem 5:2 a už jen jedno vítězství je dělí od finále.


Ohlasy trenérů

HC Energie Karlovy Vary:
Tomáš Andrys: Dnešní zápas nám opět ukázal rozdíl v koncovce a pochvalu zaslouží i jejich gólman, který pochytal spoustu šancí. Mladá Boleslav hraje účelný obranný hokej, který se nám nedaří prozatím prolomit. Nicméně poslední krok jim nedáme zadarmo. Uděláme vše pro to, aby nám sezóna v pondělí neskončila.
BK Mladá Boleslav:
Martin Škaloud: Dnes nám paradoxně ublížila první vstřelená branka. Domácí přebrali iniciativu a byli lepší. Zpět do hry nás vrátil gól na 2:2. Karlovy Vary poté znervózněly a my se dostali do vedení. Třetí třetina byla z naší strany odehraná chytře, hráči předvedli charakter a obrovskou touhu po vítězství. Máme radost, ale jsme si vědomi, že ten nejtěžší krok je ještě před námi.

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav