BK MLADÁ BOLESLAV

V posledním zápase tohoto roku přivítáme Spartu

29. 12. 2008
Autor: Jitka Čechová
M l. B o l. – Uteklo to jako ona pověstná voda v potoce a před námi je poslední extraligové kolo roku 2008. Posílené Boleslavi to v neděli v Pardubicích nevyšlo, další utkání ji čeká v úterý 30. prosince na ledě Metrostav Arény proti týmu HC Sparta Praha, kde si svou domácí premiéru odbudou nejeden bratři Vrbatové, ale také obránce Jiří Hunkes. Zápas začíná v obvyklých 17.30, on-line přenos bude připraven.

Rok s rokem se sešel a Mladá Boleslav tak stojí před posledním utkáním roku 2008. Vstupovala do něj ještě jako prvoligová, nyní už bojuje s dočista jinými soupeři a tečkou za tímto obdobím nebude nikdo jiný než pražská Sparta. Tým, který se v posledních kolech dokázal vykřesat s krize, jež v Holešovicích panovala hlavně v období října, nyní zvládá svou situaci už podstatně lépe – s počtem 61 bodů je teď tak na druhém místě tabulky.

Sparťané jsou silní v samostatných nájezdech. V této sezoně k nim došli v sedmi případech, z toho úspěšní byli pětkrát. Poslední dvě vítězství si v této, samotnými hráči nazývané, loterii připsali docela nedávno nad Třincem (5:4sn) a později nad Kladnem (4:3sn). Naopak v penaltách nestačili v rámci 30. kola na Slavii.

Nejvíce kanadských bodů a zároveň největším gólovým střelcem Sparťanů je Ondřej Kratěna (17+17). Naopak mužem s největším počtem asistencí je David Výborný (12+19). Do první pětky bodově nejúspěšnějších hráčů Sparty se vejde i jeden obránce – Jiří Vykoukal (4+12). Nejtrestanější článek mužstva je taktéž bek Libor Procházka (59 minut).

Po odchodu Tomáše Duby do Finska je jednoznačnou brankářskou jedničkou Tomáš Pöpperle, který nastoupil už v 31 utkáních a odchytal tak 1826 minut. Průměrně inkasuje 2,46 gólů za utkání a jeho procentuální úspěšnost je 92,47. V současnosti jej ze střídačky jistí Petr Přikryl, ten ovšem ještě do žádného zápasu nezasáhl.

Marodka Sparty v současnosti čítá dva hráče – dlouhodobě zraněného Martina Ručinského a Michala Broše, který si v polovině prosince narazil žebra.

Zatímco Mladá Boleslav v neděli bojovala v Pardubicích, Sparťané si to zamířili na jih Čech, kde se v 15. minutě ujali gólem Mrni vedení. Tento stav trval dlouho, přesněji až do 53. minuty, kdy se Českým Budějovicím podařilo vyrovnat, a duel tak zamířil do prodloužení. V něm se díky doznívající přesilové hře prosadil Ton a Sparta si proto z Budějovic odvezla dva body.

Do posledního zápasu proti Mountfieldu nastoupila Sparta v sestavě: Pöpperle - Ptáček, Gulaši, Vykoukal, Hanzlík, Procházka, Černošek, Jerofejevs, Vinogradov - Netík, Výborný, Kratěna - Ton, Langhammer, Koreis - Látal, Podlešák, Hromas - Mrňa, Hrdel, Kafka

Jak už bylo řečeno, Boleslavští v rámci 35. kola jela bojovat o body do města perníku. Posílení o navrátivší se bratry Vrbaty, uzdraveného Kočího a Hunkese a navíc ještě s novým obsazením na postu hlavního kouče, ale v Pardubicích neuspěli. Jako ve spoustě předchozích zápasů dokázali poměrně brzy strhnout na svou stranu vedení, když se už v 5. minutě prosadil Nouza. Na konci první dvacetiminutovky ale Boleslav inkasovala a ještě před polovinou zápasu pak najednou prohrávala 1:3. Dvoubrankové manko sice smazala, nezvládla ale závěr a nakonec prohrála 3:5.

Do posledního zápasu proti Pardubicím nastoupila Mladá Boleslav v sestavě: Chábera – Hunkes, Schnabel, Jindra, Kočí, Posmyk, Brňák, Mocek – Vrbata R., Vrbata D., Důras – Nouza, Král, Handlovský – Boháč, Padělek, Benda – Sýkora

Se Spartou hrála Mladá Boleslav již dvakrát a v obou případech jí podlehla 1:2. Poprvé tomu tak bylo na ledě Metrostav Arény, kdy Středočeši nejprve vedli díky Handlovskému, následovaly ale góly Výborného a Broše. V Holešovicích taktéž otevírali skóre utkání Boleslavští brankou Tomase, i tentokrát se ale domácí nadechli ke dvěma odpovědím z holí Podlešáka a Broše.