BK MLADÁ BOLESLAV

Vzhůru za třetí výhrou v řadě!

8. 1. 2009
Autor: Jitka Čechová
M l. B o l. – Po dvou utkáních venku – a ještě ke všemu vítězných – čekají na mladoboleslavské hokejisty naopak dva zápasy na domácí půdě. V prvním případě půjde v pátek 9. ledna o duel s týmem HC Energie Karlovy Vary. Středočeši si nepřejí nic jiného, než v Metrostav Aréně navázat na předchozí úspěchy v Budějovicích a Zlíně, podaří se jim to? Přijďte podpořit svůj tým, utkání začíná jako obvykle v 17.30. Připraven bude i on-line přenos.

Letošní sezona Karlových Varů je poměrně dobře srovnatelná s houpačkou nebo, jak praví známá píseň, rovnou se životem – jednou jste dole a jednou nahoře. A tak jsou Západočeši po odehraných 38 kolech s počtem 58 bodů v rovné polovině tabulky O2 extraligy, přičemž mají tříbodový náskok na osmý Zlín a naopak tři body ztrácejí na šestou Plzeň.

Při pohledu na dosavadní výsledky našeho nejbližšího soupeře zjistíme, že zatím největší krizí si Karlovarští prošli v období října, kdy z jedenácti utkání, náležících do tohoto měsíce, vyhráli pouze čtyřikrát, po jednom bodu si potom odnesli ze zápasů s Třincem (2:3sn) a právě s Mladou Boleslaví (3:4sn).

O dost úspěšnější jsou Karlovy Vary od listopadu a forma se jich zatím drží. Ještě před Vánocemi tak porazily například Vítkovice (4:2), Plzeň přemohly 2:1 na samostatné nájezdy a úspěšní byli i proti pražské Slavii, kterou na svém ledě porazily 5:3.

Malou zajímavostí navíc je, že pokud by v základní hrací době vyhráli právě Karlovarští, připsali by si tak poprvé v sezoně v pořadí čtvrté za sebou jdoucí vítězství. V podobné situaci bude i Mladá Boleslav, která má možnost poprvé vyhrát potřetí za sebou.

Nahlédneme-li pod pokličku týmových statistik, na samém vrcholu najdeme Petra Kumstáta. Na podzim sedmadvacetiletý útočník si v letošní sezoně připsal už 16 branek a 20 asistencí. Bodově nejblíže mu je Václav Skuhravý (15+16), který si také zároveň odpykal nejvíce trestných minut (64 minut).

O brankářské jedničce Karlových Varů netřeba dlouho diskutovat. Lukáš Mensator nastoupil do 34 utkání, v jejichž rámci odchytal už 1993 minut. Jeho procentuální úspěšnost je 92,63, průměrný počet obdržených branek potom 2,62 za zápas. Dvojkou je Lukáš Sáblík.

Na marodce Energie jsou Pavel Kuběna, pro kterého letošní sezona díky zpřetrhaným kolenním vazům skončila, a obránce Jiří Hanzlík, který má naopak kolenní vazy natažené. S angínou se potom potýká Jakub Čutta a po zranění se rozehrává Milan Hluchý. U obou jmenovaných je start v zápase s Mladou Boleslaví proto zatím nejistý.

Zatímco Mladoboleslavští bojovali ve Zlíně, Karlovy Vary čekal na domácím ledě zápas s Českými Budějovicemi. Boleslaví nyní pravděpodobně nejsledovanější tým, na který Středočeši v současnosti ztrácejí pět bodů, na západě Čech prohrál 3:4. Domácí ovládli hlavně první třetinu, kterou vyhráli 3:1 a poté již dokázali utkání dovést ze svého pohledu ke zdárnému konci.

Do posledního zápasu proti Českým Budějovicím nastoupily Karlovy Vary v sestavě: Mensator - Dobroň, Duben, Černý, Mudroch, Němec, Prošek, Řezníček - Sailer, Zaťovič, Košťál, Dej, Kristek, Kumstát, Skuhravý, Melenovský, Pech, Procházka, Skladaný, Zucker

Mladá Boleslav si z 38. kola, které odehrála ve Zlíně, přivezla plné tři body. Vyhrála první třetinu díky gólu Krále v přesilovce a brankou Handlovského, kterou dal boleslavský útočník dokonce ve vlastním oslabení. Zlínští sice ve 47. minutě snížili, pracně vykřesanou jiskřičku naděje jim ale krátce na to nemilosrdně uhasil Radim Vrbata.

Do posledního zápasu proti Zlínu nastoupila Mladá Boleslav v sestavě: Chábera - Hunkes, Schnabel, Jindra, Kočí, Posmyk, Mocek, Čížek - R. Vrbata, D. Vrbata, Důras - Nouza, Král, Handlovský - Padělek, Boháč, Benda - R. Pšurný, T. Sýkora, Kazionov

Jak už bylo jednou řečeno, Středočeši porazili Karlovy Vary na ledě Metrostav Arény 4:3 po samostatných nájezdech. Branky přitom za Boleslav zaznamenali Čech, Benda a Kočí, nájezdy rozhodl Barinka. Za hosty skóroval dvakrát Kristek a jednou Procházka. Bod si hráči Bruslařského klubu odvezli z odvety na západě Čech, kde prohráli 2:3 v prodloužení. Branky Varů si připsali Košťál, Kumstát a Pech, za Boleslav skórovali Kočí a Boháč.