BK MLADÁ BOLESLAV

Je tu poslední utkání základní části, Boleslav míří do Karlových Varů

18. 2. 2009
Autor: Aleš Procházka
M l. B o l. - Ani jsme se nenadáli a máme tu poslední zápas základní části. Maraton dvaapadesáti utkání uzavírá duel s týmem Energie Karlovy Vary, což je soupeř, na něhož Boleslav umí. V každém utkání letošní sezóny totiž Středočeši dokázali s Energií uhrát vždy alespoň bod a v podobném duchu by chtěli pokračovat, vždyť nyní, ve nejvyrovnanějším závěru soutěže v její 71leté historii, je důležitý každý bod, obzvlášť v případě Mladé Boleslavi. Všechny zápasy čtvrtečního posledního kola, tedy i ten mezi Boleslaví a Karlovými vary, začínají v 17:30. Samozřejmostí je on-line reportáž i přímý přenos na mbradio.cz.

Ačkoli proti Zlínu hokejisté Mladé Boleslavi ještě pět minut před koncem vedli, ztratili v závěru třetí třetiny vedení a psychickou výhodu hosté zužitkovali v samostatných nájezdech, po nichž si Okenáři odvezli dva body. Bruslařský klub tak nyní ztrácí šest bodů na třinácté Kladno i na dvanácté Znojmo s lepším skóre. Do play out je tím pádem ještě všechno otevřené, ale o tom můžeme mluvit až po definitivním skončení základní části.

Ani Karlovy Vary nebudou hrát bez motivace, svěřenci trenéra Josefa Palečka úterý proti Budějovicím bojovali o elitní čtyřku, která zajišťuje výhodu začátku čtvrtfinálové série na domácím ledě. Jenže po těsné prohře 1:2 se Západočeši ještě strachují o první šestku, aby nemuseli procházet zrádným předkolem. Karlovarští jsou šestí se 79 body, ale na největšího rivala z Plzně mají náskok pouhého bodu, kromě toho je mohou z pohodlného a suchého místa do zrádné bažiny předkola strhnout i osmé Vítkovice, které ztrácejí dva bodíky. V případě výhry by ale mohli ohrozit pátý Zlín, který má k dobru bod, do první čtyřky už se Energetici jistě nedostanou.

Ofenziva týmu z lázeňského města se opírá o body dvojice Skuhravý – Kumstát. Dlouhán Petr Kumstát (17+27) měří bez tří centimetrů dva metry a je nejproduktivnějším hráčem, kapitán Václav Skuhravý (18+21) zase aktuálně nejlepší střelec mužstva a za svým kolegou z útoku bodově příliš nezaostává. Důležité branky si připisují i Jaroslav Kristek (15+11) a Jan Košťál (12+12). Václav Skuhravý je kromě toho také zlým mužem, ze všech spoluhráčů si odpykal nejvíce trestných minut (92).

Výkony Energie stojí a padají s výkonem Lukáše Mensatora. Velká brankářská naděje českého hokeje, která už poměrně pravidelně nastupuje za národní tým v sérii Euro Hockey Tour i letos podává skvělé výkony. Mimochodem v sezóně 2004/2005 po návratu z kanadské juniorské Ontario Hockey League hájil barvy Mladé Boleslavi, kde nastartoval svou kariéru mezi dospělými. Letos odchytal drtivou většinu utkání Varů, porce 48 utkání a celkových 2808 odchytaných minut mluví za vše. Úspěšnost zákroků drží na solidních 93,17 % a průměrně obdrží 2,5 branky.

V 51. kole sehráli Západočeši již zmiňovaný souboj s Českými Budějovicemi. První dvě třetiny televizního utkání se na ledě nic nedělo, až ve třetí části poslal Mountfield do vedení Mucha. Karlovarští hned odpověděli Hluchým, avšak důležité tři body Budějovicím vystřelil 8 sekund před koncem Stanislav Hudec! A zatímco se Jihočeši radovali z výhry, energie prohrála 1:2 a bodově vyšla na prázdno.

Do posledního utkání proti Českým Budějovicím nastoupily Karlovy Vary v sestavě: Mensator - Němec, Řezníček, Dobroň, Čutta, Mudroch, Prošek, K. Černý, Duben - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Hluchý, Dej, Sailer - Melenovský, Pech, Skladaný - Zucker, Zaťovič, Milan Procházka

Boleslav měla v utkání se Zlínem našlápnuto na tři body, soupeře po dvě třetiny přehrávala a zásluhou Nováka, Klimenty a Sýkory vedla pět minut před koncem tři jedna. Jako blesk z čistého nebe pak ale přišlo snížení z hole Köhlera, prodloužení vystřelil v 58. minutě probouzející se střelec Dušan Andrašovský, jenž pak proměnil i rozhodující nájezd. Zlín vyhrál v Mladé Boleslavi 4:3 po samostatných nájezdech a Bruslařskému klubu opět zbyly oči pro pláč, přestože i jeden získaný bod může hrát v konečném zúčtování velkou roli.

Do posledního utkání se Zlínem nastoupila Mladá Boleslav v sestavě: Schwarz - J. Novák, Kočí, J. Moravec, Zíb, Schnabel, Jindra, Mocek - Nouza, R. Král, Handlovský - Klimenta, Boháč, D. Vrbata - Padělek, T. Sýkora, Benda - Kazionov, Rod, R. Pšurný

Jak už bylo řečeno, Boleslavští si ze všech tři dosud odehraných zápasů odnesli vždy alespoň jeden bod a zatím ani jedno střetnutí neskončilo v základní hrací době. V říjnu hráči z města automobilů vyhráli po dramatickém průběhu 4:3 na nájezdy, ve Varech se Středočechům vyplatila závěrečná power play, při níž vyrovnal na 2:2 Daniel Boháč a zápas tak došel až do prodloužení, ve kterém rozhodl o prémiovém bodu pro Západočechy Pech. V posledním měření sil se Boleslavi podařilo otočit skóre z nepříznivých 0:2 na 3:2, ve hře bez brankáře vyrovnával Denis Kazionov, v prodloužení rozhodl Michal Důras.