BK MLADÁ BOLESLAV

Boleslavští hokejisté jedou ve čtvrtek do Plzně

29. 7. 2009
Autor: Michal Miškovský
M l. B o l. – Že se kolotoč přípravných zápasů roztáčí, o tom není pochyb. Po úterním úvodním přátelském duelu hokejistů Mladé Boleslavi proti Benátkám nad Jizerou (5:1) totiž Bruslařský klub změří síly už o dva dny později, tedy ve čtvrtek 30. července, s extraligovou Plzní. Zápas startuje v západočeské metropoli v 17:30!

V plzeňském klubu se během léta událo mnoho změn. Vzhledem k odchodu generálního partnera již klub nenese název HC Lasselsberger Plzeň, ale nově se jmenuje HC Plzeň 1929. S tím souvisí i změna loga: emblém hlavního partnera nahradil ve znaku klubu indián.

A pro plzeňské fandy změna největší a ze všeho nejpříjemnější? Počátkem července byla zažehnána varianta konce hokeje ve městě kvůli dluhům. Částku okolo 18 milionů uhradil z vlastní kapsy kapitán týmu a generální manažer Martin Straka a stal se zároveň většinovým vlastníkem klubu.

Změny, již ne tak netradiční, se uskutečnily i v realizačním týmu. Úspěšného trenéra Pavla Hynka, který dovedl Západočechy v uplynulé sezoně až do semifinále play-off, si vyhlédla Sparta. Z holešovického klubu naopak zamířil do Plzně Marian Jelínek, nový lodivod mužstva.

A co pohyb v samotném kádru? Branku už nebude hájit boleslavským fanouškům dobře známý Jan Chábera, jenž následoval trenéra Hynka do hlavního města. Další hráč se zkušenostmi s Mladou Boleslaví, útočník Roman Tomas, se vrátil do Třince. Lotyšský obránce Jekabs Redlihs zamířil do Dynama Riga. To je výčet nejzajímavějších odchodů.

Na oplátku za Jana Cháberu získali Plzeňští ze Sparty na hostování Tomáše Pöpperleho, z mistrovského kádru Karlových Varů přivedli Jiřího Hanzlíka, ze zámořských juniorských soutěží se vrátili odchovanci Dominik Boháč s Janem Stránským a Západočeši si také hodně slibují od trojice Kanaďanů – obránce Douga O´Briena a útočníků Tylera Scofielda a Marka Bomersbacka.

K obchodům došlo i mezi čtvrtečními soupeři. Mladoboleslavští si vyhlédli v plzeňském kádru kanonýra Petera Fabuše, Plzeň zase angažovala univerzála Jana Bendu.

Zatímco v případě Plzně jde o první zkoušku před novou sezonou, Středočeši už za sebou jeden přípravný duel mají. “Do zápasu s Benátkami jsme šli z plného tréninku. Myslím, že utkání splnilo očekávání. S asistenty jsme si udělali obrázek o hráčích a budeme podle toho sestavovat mužstvo v dalších zápasech,“ pravil trenér BK Mladá Boleslav Vladimír Čermák.

“Naše první formace, tedy Straka - Vlasák - Tvrdík, hrát nebude. Někteří další pak odehrají jen polovinu utkání. Naopak mladí a také nevyzkoušení hráči, kteří jsou v týmu nováčky, budou muset ukázat, co v sobě mají. Dostanou hodně prostoru, vyzkoušíme je v přesilovkách i oslabeních. Stejně tak se v polovině zápasu vystřídají gólmani,“ řekl v rozhovoru před utkáním na iDNES.cz plzeňský kouč Marian Jelínek.