BK MLADÁ BOLESLAV

Brankář Will: Celých dvacet minut jsem byl nervózní

4. 8. 2009
Autor: Štěpán Tomš
M l. B o l. – Ačkoli se narodil roku 1992 a je mu teprve sedmnáct let, odchytal celou třetí dvacetiminutovku v zápase proti Ústí nad Labem. Pro mladého gólmana Romana Willa (na snímku) to nebylo žádné tréninkové utkání. Připsal si první ostrý start za mužstvo dospělých rovnou v Tipsport Cupu, prestižním letním turnaji, ve kterém si nejúspěšnější kluby mohou přilepšit o statisíce korun.

Ještě v zimě bojoval se svými vrstevníky v extralize dorostu o co nejdelší účinkování v play-off. V úterý hájil v Metrostav Aréně brankoviště extraligovému “A“ týmu v pohárovém zápase proti ústeckému Slovanu.

Tomu, že by si mohl zachytat, před zápasem příliš nevěřil. “Bylo mi něco naznačeno, ale protože jsem tak mladý, moc jsem nevěřil, že bych mohl chytat.“ Jenže o druhé přestávce dostal od trenérů důvěru a nahradil v brance Marka Schwarze.

Na led ale nešel za příznivého stavu, Boleslavští totiž po druhé třetině prohrávali 3:4. “Nebylo to lehké, ale jak jsme srovnali na 4:4, tak jsem doufal…,“ svěřil se po zápase, který nakonec domácí prohráli o gól.

Začátek neměl jednoduchý. Na puk si poprvé sáhl po třech minutách, pak byl dlouho bez práce, a po sedmi minutách ho už lovil ze sítě. “Není to příjemné. Při první střele jsem si také nebyl moc jistý, byl jsem hodně nervózní. Po celých dvacet minut jsem byl nervózní. Rozhodila mě také ta dlouhá pauza,“ mluvil o neplánované přestávce, při které se musel spravovat kus hrazení za Orctovou bránou.

I tak se dá jeho působení hodnotit jako úspěšné. V několika dalších momentech své spoluhráče skvěle podržel. A jestli by chtěl nastoupit i v extralize? “Byl bych rád, ale na to jsem asi ještě moc mladý,“ dívá se na celou věc realisticky.

Také řekl, že je to velký rozdíl, hrát se zkušenými muži. Vždyť věkový rozdíl mezi ním a některými spoluhráči je celé dvacetiletí. “Je to velký skok. Rozdíl je znát i na trénincích, všechno je přesnější, rány jsou tvrdší,“ dodal na závěr.