BK MLADÁ BOLESLAV

Brány extraligy Boleslav otevře zápasem s Libercem

8. 9. 2009
Autor: Jitka Čechová
M l. B o l. – Letní příprava a s ní spojené přátelské zápasy sloužící k sehrávání a formování kádru je s definitivní platností za námi, teď už se začíná na ostro. Mladá Boleslav na rozdíl od předchozího ročníku zahájí extraligu na domácím ledě, kde ve středu 9. září přivítá tým libereckých Bílých Tygrů. Úvodní buly padne v 17:30. Připomínáme, že prvních 2200 fanoušků se může těšit na DVD O2 extraligy 2008/2009.

Neúspěch v loňském předkole play-off nenechal vedení libereckého klubu v klidu. Kabinu Severočechů nejspíš i právě proto můžeme zařadit mezi ty, kterými se přes léto prohnal největší vítr. Hned na začátek musíme zmínit trojici Pabiška, Žabka, Jiruš – všichni se totiž dohodli na nové spolupráci s Mladou Boleslaví. V obraně už nenalezneme Jaroslava Modrého a Lukáše Zíba, útočné řady opustili Petr Šachl a Václav Pletka.

Staronovou tváří v kabině Severočechů je obránce Martin Rýgl, naopak zcela novými výztuhami jsou Martin Čakajík a Zdeněk Ondřej. Nejnovější – a snad se dá říct i nejzajímavější – posilou je Jan Hlaváč. V neposlední řadě pak přebral vládu nad střídačkou nový trenér Jiří Kalous, jemuž asistuje dosavadní hlavní kouč Filip Pešán.

Liberečtí přes léto absolvovali včetně Tipsport Hockey Cupu a jakési "okružní jízdy" po Švýcarsku celkem jedenáct přípravných zápasů, přičemž čtyři z nich si mohou připsat jako vítězné, šest jich prohráli a jeden skončil remízou. Z extraligového hlediska nás podrobněji zajímají tři utkání s Litvínovem. První skončilo nerozhodně 2:2, ve druhém Liberečtí prohráli 3:4 na samostatné nájezdy, třetí vyhráli 5:4. Dalším extraligovým soupeřem byly Karlovy Vary, které Tygry porazily 4:2.

V rámci Tipsport Cupu měla nakonec s Libercem tu čest i Boleslav. Ta ve městě v Podještědí poměrně přesvědčivě zvítězila 4:2. O branky Středočechů se postarali Kotrba, Bahenský, Macho a Gajovský. Za Severočechy byli úspěšní Podkonický a Klimenta.

Pokud bychom měli nahlédnout do sezony 2008/2009, můžeme si zopakovat vzájemnou bilanci Boleslavi a Liberce. Ta hovoří pro Severočechy, kteří ze čtyř utkání tři vyhráli. V rámci pátého kola zvítězil Liberec doma 4:2, načež mu Boleslavští porážku oplatili na svém domácím ledě Metrostav Arény (2:1). Zbylé dvě výhry přinesly Liberci skóre 4:3 a 5:2.

V posledním přípravném utkání proti Litvínovu nastoupil Liberec v této sestavě: Leinonen - Čakajík, Rýgl, Hunkes, Derner, Jareš, Moravec, Holub, Kolmann - Podkonický, Nedvěd, Vantuch - Víšek, Kašpařík, Bartovič - Špaček, Nedorost, Dušek - Blatný, Plodek, Ondřej

Ve stručnosti můžeme shrnout i přípravu Mladé Boleslavi, která během léta odehrála dvanáct přípravných zápasů, z toho čtyřikrát vyhrála a osmkrát prohrála. Co se týče extraligových soupeřů, dokázali Středočeši porazit Liberec (4:2) a České Budějovice (5:3), s Litvínovem a Pardubicemi prohráli jen o gól.

V posledním přípravném utkání proti Kladnu nastoupila Mladá Boleslav v této sestavě: Schwarz - Frolo, Jiruš, Žabka, Kasík, Štěrbák, Duben, Čížek, Jindra - Nouza, Vrbata, Handlovský - Pabiška, Král, Sup - Bahenský, Sýkora, Boháč - Fabuš, Gajovský, Ferebauer