BK MLADÁ BOLESLAV

Vytvaruje Boleslav třineckou ocel podle svého přání?

12. 9. 2009
Autor: Jitka Čechová
M l. B o l. – Mančafty se v extraligovém ročníku 2009/2010 teprve rozhlížejí, už je tu ale v pořadí třetí kolo. Mladá Boleslav se v jeho rámci představí už podruhé tento týden na svém domácím ledě. Zatímco ve středu zde proti Liberci úspěšně zahájila novou sezonu, v neděli 13. září ji čeká tým HC Oceláři Třinec. Utkání je na programu od 17:30.

Třinečtí v loňské sezoně "utekli hrobníkovi z lopaty". Pochopitelně v hodně nadneseném slova smyslu. Společně s Českými Budějovicemi měli totiž po základní části na svém kontě 71 bodů a onen pověstný chleba se tak nakonec lámal na základě skóre. A tak šťastnější Třinec zamířil do předkola play-off, o poznání méně šťastné Budějovice pak do play-out. Oceláři ovšem v předkole narazili na družinu Martina Straky, a jak se ukázalo, nakonec na ni byli krátcí. Série skončila 3:2 pro Plzeň.

Vedení Třince se přes léto pustilo – stejně jako všechny ostatní kluby – do obnovy kádru. Oceláře natrvalo opustil jediný hráč – obránce Miloslav Gureň. Devět hokejistů ale odešlo na hostování do prvoligových klubů, rovných sedm potom konkrétně do Šumperka.

Naopak s posilami Oceláři nešetřili. Už v květnu přivedli takové hráče, jakými jsou třeba gólman Tomáš Duba, ostrostřelec Roman Tomas nebo do té doby plzeňský obránce Mario Cartelli. A zapomenout bychom neměli ani na Josefa Hrabala, který působil ve Švédsku, a reprezentanta Ladislava Kohna, jenž dorazil z Ruska.

Třinečtí odehráli přes léto dvanáct přípravných zápasů, přičemž jich osm vyhráli a pouhé čtyři prohráli. Z pohledu extraligových soupeřů, který nás asi zajímá nejvíce, odehráli zápasy se Zlínem (2:9), Vítkovicemi (3:4sn) a Brnem (4:1). Krom Tipsport Hockey Cupu se Oceláři zúčastnili ještě turnaje v Německu.

V období přátelských zápasů se sice Boleslav s Třincem nepotkala, určitě ale neuškodí, když si připomeneme, jak to ve střetech těchto dvou mančaftů vypadalo loni. Na prvním místě je důležité podotknout, že právě v zápase s Třincem Boleslav 23. září poprvé v extralize získala plné tři body (5:3) a podobně úspěšná byla i v dalším střetu (6:4). Zbylé dva zápasy už ovládli Oceláři 3:2 a 5:3.

Oceláři získali z dosavadních dvou mistrovských zápasů o jeden bod víc, než kolik jich má momentálně Boleslav. V prvním kole totiž Třinec porazil Slavii (5:4), v rámci toho druhé pak podlehl Mountfieldu 1:2 po prodloužení, přičemž onen jeden bod získali jen díky střele Davida Květoně, který se trefil pouhé dvě minuty před koncem základní hrací doby.

Do posledního zápasu proti Českým Budějovicím nastoupil Třinec v sestavě: Hamerlík - Zíb, Výtisk, Hrabal, Seman, Cartelli, Malec, Lojek - Polák, Polanský, Tomas - Květoň, Peterek, Martynek - Růžička, Kohn, Balej - Kanko, Hampl, Kůtný

Mladá Boleslav si v pátek poprvé v této sezoně vyzkoušela, jaké to je hrát před cizím publikem. Na ledě Zlína šla do vedení, když se v osmé minutě trefil Pabiška. Zlínští ale brzy vyrovnali a navíc ještě skóre otočili. Středočeši se sice nadechli k vyrovnání, když Král kotouč zasunul za záda zlínského gólmana, na třetí branku Moravanů ale už odpověď nenalezli. Boleslavští v zápase vyfasovali 12 trestů, což byl podle trenéra Čermáka asi největší problém.

Do posledního zápasu proti Zlínu nastoupila Mladá Boleslav v sestavě: Schwarz - Frolo, Jiruš, Žabka, Kasík, Šterbák, Duben, Čížek, Jindra - Bahenský, Vrbata, Handlovský - Pabiška, Král, Sup - Nouza, Sýkora, Boháč - Fabuš, Ferebauer, Macho