BK MLADÁ BOLESLAV

V rámci šestého kola se Boleslav představí na Spartě

19. 9. 2009
Autor: Jitka Čechová
M l. B o l. – Po první domácí prohře s Plzní Mladá Boleslav opět vyráží lovit body do cizích vod. Tentokrát se bude jednat o jeden z pražských celků, konkrétně tým Sparty, kam Bruslařský klub zajíždí v neděli 20. září. Tým z Holešovic Středočeši nedokázali v loňské sezoně ani jednou porazit, nepochybně si tedy budou chtít tentokrát spravit chuť. Utkání začíná už v 17 hodin.

Sparťané v loňské sezoně skončili po základních 52 kolech na čtvrté příčce, což jim zaručilo bezproblémový postup do play-off. Úspěšní byli i ve čtvrtfinále, kde si poradili se Zlínem 4:1 na zápasy. Osudným se jim staly až boje semifinále, kdy podlehli (tehdy ještě budoucímu) mistru republiky z Karlových Varů.

Týmu z pražských Holešovic se přes léto nevyhnula obměna kádru, jako se nevyhnula žádnému týmu. Určitou zajímavostí je, že Spartu opustili hned tři gólmani – Tomáš Duba (Třinec), Tomáš Pöpperle (Plzeň) a Michal Valent (Mladá Boleslav). Do prvoligového Vrchlabí pak přestoupil obránce Jan Hanzl.

Současnou brankářskou jedničkou je Jan Chábera, který se vrátil z hostování v Plzni. Z téhož města Spartu posílil i bek Stanislav Hudec. Defenzivní řady vyztužil ještě Petr Macholda, který dorazil z německého Wolsburgu. Až do 25. října pak Sparťané mohou počítat s vydatnou pomocí v útoku. Až k tomuto datu totiž bude v Holešovicích působit Jaroslav Hlinka. Poté se vrátí do švédského Liköpingu.

Sparta přes léto odehrála jedenáct přípravných utkání, z toho jen dvakrát prohrála (s Hradcem Králové 4:6 a se Salzburgem 2:3 na samostatné nájezdy). Všechny zápasy s ostatními členy extraligy vyhrála – s Plzní 2:0, Českými Budějovicemi 3:2pp a Zlínem 2:1.

Jak už bylo řečeno dříve, proti Spartě nedokázala Mladá Boleslav ani jednou bodovat. Dvakrát s ní smolně prohrála o jediný gól 1:2, potřetí z toho byla prohra 1:3. V zatím posledním vzájemném duelu se Středočeši taktéž trefili jen jednou a prohráli 1:5.

Vzdor takřka oslňující přípravě se Pražanům zatím zrovna dvakrát nedaří. Z prvních dvou utkání si pokaždé odnesli po jednom bodu za prohry v samostatných nájezdech – 1:2 s Vítkovicemi a 2:3 s Pardubicemi. Zisk všech třech bodů se jim zatím podařil jen v zápase s brněnskou Kometou, poté totiž následovala prohra v pražském derby se Slavií 2:4 a výhra 3:2 po prodloužení nad Libercem.

Nejvíce gólů dal Petr Ton (3+1), naopak největší počet asistencí má zatím na svém kontě Jakub Langhammer (1+3). Procentuální úspěšnost Jana Chábery je 90,43 a průměrně sparťanský gólman pustí za svá záda 2,41 gólů za zápas.

Do posledního zápasu proti Liberci nastoupila Sparta v sestavě: Chábera - Hudec, Černošek, Mrázek, Gulaši, Hanzlík, Vykoukal, Macholda - Kratěna, Broš, Látal - Ručinský, Výborný, Ton - Langhammer, Hlinka, Hromas - Podlešák, Koreis, Kafka

Mladá Boleslav hrála v rámci minulého kola potřetí na domácím ledě a poprvé na něm také prohrála. Ačkoliv mohla už v první třetině využít trestného střílení a ujmout se vedení, této nabídnuté šance se nechopila a nakonec úvodní dvacetiminutovku prohrála 0:2. V prostředním dějství pak sice góly Handlovského a Jiruše vyrovnala, zároveň ale dostala třetí – a také rozhodující – úder.

Do posledního zápasu proti Plzni nastoupila Mladá Boleslav v sestavě: Schwarz - Frolo, Jiruš, Žabka, Kasík, Šterbák, Duben, Čížek, Jindra - Bahenský, Vrbata, Handlovský - Pabiška, Král, Sup - Nouza, Sýkora, Boháč - Fabuš, Gajovský, Macho