BK MLADÁ BOLESLAV

Podruhé v sezóně s Libercem

7. 10. 2009
Autor: Štěpán Tomš
M l. B o l. – Na úterní vysokou prohru na Slavii musí boleslavští hokejisté rychle zapomenout, už čtvrtek 8. října je totiž čeká další těžké utkání. Druhou čtvrtinu zápasů letošního ročníku extraligy načne Boleslav na severu Čech, kde se v rámci 14. kola utká s Bílými Tygry Liberec, zápas začíná v 18:10 hodin a hrát se bude před televizními kamerami stanice Nova Sport.

Libereckému týmu se zatím nedaří zcela podle představ. Do sezóny sice Tygři vstoupili dvěma porážkami, pak ale v pěti utkáních zabrali a získali třináct bodů. Jenže porážka v Třinci odstartovala pětizápasový půst, ve kterém nezískali svěřenci trenéra Kalouse bod ani jeden.

Rozhodně nepříjemnou byla zatím poslední porážka, kterou si odvezli Severočeši z brněnské haly Rondo. Tamní Kometa si ve dvanáctém kole po dlouhé šňůře porážek připsala své první tři body, navíc Liberec v zápase kapituloval hned sedmkrát.

Zlepšení se dostavilo až v posledním zápase. Liberec v něm hrál na domácím ledě proti Mountfieldu a ani jednou neinkasoval, navíc třemi brankami zařídili výhru Víšek, Klimenta a Hunkes. V zápase se v bílo-modrém dresu představily dvě nové posily – americký obránce Jason DeSantis a forvard Denis Packard. Oběma se debut povedl, DeSantis asistoval u první branky, Packard u třetí.

Severočeské nebezpečí představuje hlavně první útočná formace. Trio Jan Hlaváč (6+4), Petr Nedvěd (6+5) a Tomáš Klimenta (3+8) zařídilo téměř polovinu všech gólů, které Liberec dosud nastřílel. Velkým nebezpečím je i obránce Jiří Hunkes (3+5), jenž se jeví jako velmi ofenzivní hráč.

Branku střeží Tygrům dvojice brankářů, která se pravidelně střídá. Lepší bilanci má Fin Tero Leinonen (úsp. zákroků 91,71%) před Michalem Fikrtem (úsp. zákroků 85,23%).

Po vysoké porážce na ledě Komety se liberecký realizační tým rozhodl dát týmu nový impulz v podobě příchodu dvou Američanů, o který již padla zmínka. “Chtěli jsme vytvořit konkurenční prostředí a hráčům tak dát najevo, že žádný z nich nemá místo jisté,“ řekl pro klubový web asistent Filip Pešán. A zdá se, že tento tah trenérům vyšel.

Boleslav tak v Podještědí rozhodně nečeká lehký duel. Navíc to bude pro Bruslařský klub už třetí venkovní utkání v řadě, ve kterém by bylo dobré po dvou porážkách bodovat. Středočechy ale k bodům dovede jedině lepší výkon než na Slavii. “Utkání jsme nezvládli, propadli jsme v pohybu a disciplíně,“ byl nespokojený kouč Vladimír Čermák s vystoupením svého týmu v Praze.

Do posledního utkání proti Českým Budějovicím nastoupil Liberec v sestavě: Leinonen - Derner, DeSantis, Pavlů, Hunkes, Čakajík, Rýgl, Jareš - Hlaváč, Nedvěd, Klimenta - Špaček, Kašpařík, Nedorost - Víšek, Packard, Bartovič - Vantuch, Blatný, Ondřej - Podkonický

Do posledního utkání proti Slavii nastoupila Boleslav v sestavě: Schwarz (21. Valent) – Jiruš, Frolo, Žabka, Kasík, Duben, Lehikoinen, Šterbák, Čížek – Gajovský, Sup, Pabiška – Fabuš, Šagát, Macho – Bahenský, Sýkora, Boháč – Ferebauer, Vrbata, Handlovský