BK MLADÁ BOLESLAV

Na ledě Slavie se Boleslavští představí ve velice netradičním čase

21. 11. 2009
Autor: Jitka Čechová
M l. B o l. – Po pátečním neúspěchu na domácím ledě s Pardubicemi vyráží Bruslařský klub v neděli 22. listopadu do pražské O2 areny, kterou považuje za svůj "hlavní stan" tým HC Slavia Praha. Souboj s tabulkově pátým soupeřem slibuje zajímavou podívanou, ačkoliv Mladá Boleslav po čtyřech loňských a jednom letošním zápase asi nepovažuje Slavii za svého nejoblíbenějšího soupeře. Úvodní buly padne pro boleslavského diváka ve velice neobvyklý čas – už v 15 hodin.

Při pohledu na seznam až doposud odehraných utkání pražské Slavie narazíme na – dá se říct – skoro až jakousi symetričnost. S výjimkou prvního kola, kdy Pražené podlehli Třinci, totiž vždycky několikrát vyhráli (dvakrát, případně třikrát), poté ale vždy dvakrát prohráli. Tento krátký výpadek si ale odpustili už přibližně měsíc.

Od konce října se Slávistickým skutečně daří – všech šest zápasů od té doby totiž vyhráli, po jednom bodu tratili pouze v prodloužení s Plzní, v nájezdech s Vítkovicemi a znovu v prodloužení s Pardubicemi. Hlavně tato úspěšná série zápasů řadí Slavii s počtem 45 bodů na páté místo v tabulce.

Vedení Slavie se společně s trenéry v poslední době pustilo, stejně jako i většina ostatních týmů, do několika lehkých úprav kádru. Z Českých Budějovic tak dorazil Tomáš Kůrka a Zdeněk Kubica má vyřízené hostování z Plzně. Naopak na jih Čech putoval Tomáš Micka. Daniel Branda potom na Kladno.

Bodovým lídrem Slavie a vlastně i celé extraligy je Roman Červenka. Jeho dvaceti gólům a pětadvaceti asistencím zatím nikdo nedokáže výrazněji konkurovat. Tomáš Kůrka (11+8) zaujímá pozici s pořadovým číslem dvě a zmínit můžeme třeba ještě Michala Vondrku (4+12) nebo Lukáše Havla (7+6). Z řad obránců co do produktivity nejvíce vyčnívá se svými deseti asistencemi Petr Kadlec.

Do hry už zasáhli všichni tři gólmani, které mají Slávisté na soupisce, a o nikom se tak snad asi nedá říct, že je tutovou jedničkou. Největší počet zápasů, do kterých naskočil, zaznamenal Stanislav Neruda. Robert Slipčenko jich má na svém kontě devět a Dominik Furch sedm. Asi se tedy dá jen stěží odhadovat, kdo se postaví do branky v nedělním zápase s Boleslaví.

Jak už bylo řečeno, Mladé Boleslavi se proti Slavii příliš nedaří. V loňské sezoně ji dokázala porazit pouze jednou a to až na čtvrtý pokus. Před vítězstvím 7:5, které vzešlo z parádní přestřelky na domácím ledě Slávistů, tak prohrála 4:5, 0:2 a 1:3. V nepříznivé bilanci zatím pokračují Středočeši i letos, v rámci 13. kola prohráli zatím největším rozdílem 1:6.

Slavia zajížděla ve svém momentálně posledním zápase na led Zlína, odkud si přivezla tři relativně snadně nabyté body. Pražanům sice tak trochu utekl úvod utkání, na gól zlínského Köhlera ale nalezli po vystřídání gólmanů poměrně rychle odpověď. O pár minut pak vývoj zápasu otočili ve svůj prospěch a nakonec ještě vyhráli 3:1. Dvakrát se trefil Červenka, jednou Hruška.

Do posledního utkání proti Zlínu nastoupilo Brno v sestavě: Slipčenko (od 11. Neruda) - Kadlec, Žižka, Roth, Vašíček, Špelda, Drtina, Sloboda, Kolařík - Hruška, Beránek, Tomica - Růžička ml., Červenka, Sklenář - Havel, Jelínek, Vondrka - Kubica, Čermák, Doležal

Mladoboleslavští v pátek hostili na svém ledě celek Pardubic. Nevyvedla se jim hlavně první třetina, z níž pak soupeř těžil po celý zbytek utkání. Třígólovou ztrátu zkrátka Středočeši doháněli vzdor gólům Pabišky a Fabuše jen marně a nakonec prohráli 2:4.

Do posledního utkání proti Pardubicím nastoupila Mladá Boleslav v sestavě: Schwarz (21. Valent) – Kasík, Žabka, Šterbák, Duben, Lehikoinen, Jiruš, Jindra, Frolo – Pabiška, Král, Gajovský – Nouza, Sýkora, Boháč – Fabuš, Macho, Bahenský – Virkkunen, Vrbata, Handlovský