BK MLADÁ BOLESLAV

Po základních 42 kolech bychom rádi skončili do dvanáctého místa, hlásí nový trenér juniorů Tomáš Potěšil

2. 7. 2010
Autor: Jitka Čechová
M l. B o l. – Mladoboleslavští mládežníci ve svých řadách uvítali nového velitele. Před dvěma měsíci se kormidla jejich lodi chopil Tomáš Potěšil – šéftrenér mládeže a kouč juniorů v jedné osobě. V rozhovoru s ním jsme zabrousili hned do několika vod, takže se dozvíte, co ho do Mladé Boleslavi vlastně přivedlo, jak dalece se už v novém prostředí adaptoval, co plánuje pro mládež obecně i juniory konkrétně nebo jak na tom teď junioři vlastně jsou se složením kádru a letní přípravou.

Mohl byste se pro začátek představit? Protože pro většinu lidí z Mladé Boleslavi asi představujete tak trochu neznámou…

"Trénuji již dvanáct let. Zatím poslední štaci jsem jel v Havířově, odkud pocházím a kde jsem strávil převážnou část své hráčské kariéry. Zde jsem v průběhu posledních šesti let pracoval třikrát s dorostem, třikrát s juniory a v průběhu toho jsem také dvakrát nahlédl jako asistent trenéra do "A" týmu. V Havířově to fungovalo po sportovní stránce, ale nakonec zkolabovala ekonomika klubu." (HC Havířov Panthers v průběhu sezony 2009/2010 oznámil krach – pozn. redakce)

Takže to byl důvod vašeho odchodu?

"Ne, to ne. V Havířově to funguje obdobně jako tady v Mladé Boleslavi. Oddělení mládeže je vlastně občanské sdružení, separované od akciové společnosti. Dostal jsem v Havířově seriózní nabídku od nového vedení na post šéftrenéra mládeže a zároveň trenéra juniorů. Ale moje rozhodování ovlivnil fakt, že jsem chtěl zkusit něco nového. V tom regionu jsem působil vlastně celý život jako hráč i jako trenér. Rád bych získal nové zkušenosti, viděl, jak se pracuje i jinde. Momentálně jsem studující, dodělávám si trenérskou třídu skupiny A, už mi chybí jen diplomová práce. V Mladé Boleslavi vidím krok dopředu, je to nová motivace."

Také váš asistent Milan Nevosad je u boleslavského juniorského týmu nováčkem. Co můžete říct o něm?

"Milan tady v Boleslavi hrával, takže ho možná lidé budou trochu znát. Je to člověk, se kterým mám obdobné názory na hokej, rozumíme si."

Mohl byste nějak přiblížit, co vlastně práce šéftrenéra obnáší?

"Ta práce je z velké části daná smlouvou s Českým hokejovým svazem, takže každý šéftrenér se mu zodpovídá. Dále by měl kontrolovat ostatní trenéry v jejich činnosti, měl by vést schůzky, na kterých se řeší vzniklé problémy v různých mládežnických kategoriích, a nastavit sportovní koncepci klubu. Je to z velké části také o administrativě, protože svaz mládeži poskytuje určité finanční prostředky – za splnění smluvních podmínek. Jde o soupisky hráčů, trenérů, hodnocení mužstev a tak dále. Trenéři juniorů a dorostenců rovněž jezdí na školení a nové poznatky by měli předávat dalším trenérům."

Chtěl byste něco nového zavést i tady? Něco, co by třeba mohlo přilákat další potenciální hokejisty a jejich rodiče?

"Já se ještě pořád adaptuji, jsem tady teprve dva měsíce. Určitě se tu najde pár věcí, které by se daly změnit, ale rozhodně to nepůjde ze dne na den. Jsou tu velmi dobré základy. Velkou výhodou jsou například dvě plochy. Spolu s vedoucím trenérem sportovních tříd bychom se chtěli zaměřit na hokejovou školu. Také jsme se již dohodli s nedalekým hokejovým klubem v Benátkách nad Jizerou na spolupráci na úrovni všech mládežnických kategorií, což prospěje oběma stranám. Po dohodě s rakouským hokejovým klubem Red Bul Salzburg byl starší dorost zařazen do nového projektu tohoto klubu, který patří v Rakousku mezi nejlepší. V září proběhne hokejový nábor do těch nejnižších kategorií. Veškeré informace budou k dispozici na stránkách bkboleslav.cz koncem srpna."

Když se teď zaměříme už přímo na juniory, které trénujete – v loňské sezoně skončili v osmifinále, už máte nějaké vize a cíle do budoucna?

"Loňská sezona byla dost specifická. Podle regulí mělo sestupovat pět týmů – čtyři rovnou a pátý měl hrát baráž. Počet týmů v soutěži se tak měl snížit, jenže se od toho nakonec ustoupilo. Například proto, že se do toho sestupového pásma dostaly extraligové týmy… V polovině sezony se celá soutěž zkrátka znehodnotila, sestoupil jen jeden tým a tak si, myslím, utrpěla úroveň celé soutěže. Takže takovým obecným cílem je zlepšit kvalitu hráčů. Protože v juniorské extralize je strašně moc týmů a tím trpí právě ta kvalita, což se pak projevuje v mládežnických reprezentacích. Příští sezona zkrátka nebude lehká, všichni už teď zbrojí, protože by mělo sestupovat těch pět týmů. Od začátku sezony se spolu utkají všechny týmy dvoukolově, což je 42 utkání v základní části. Naším cílem je hrát do dvanáctého místa, což zaručuje po rozdělení jistotu a boje o nejvyšší umístění. Zbylých deset týmů bude bojovat o pět míst zaručujících záchranu."

V jaké jste teď s juniory fázi přípravy?

"V úterý 29. června jsme ukončili suché přípravné období, takže je za námi ta fáze, která je pro hráče obecně asi nejméně oblíbená. Je to dřina. Myslím si, že oproti minulým rokům jsme zařadili více tréninků na zvýšení kondice, ale věnovali jsme se samozřejmě i takovým těm věcem typickým pro hokej – rychlost, změna směru, změna rychlosti, pohyb na malém prostoru, orientace v prostoru, rovnováha a stabilita a samozřejmě silovým schopnostem. Každopádně to všechno ukáže až čas, jak dobře nebo špatně jsme se připravili."

Obuli jste už brusle, když tady v Boleslavi měla kemp reprezentační sedmnáctka a byl tak k dispozici led?

"Ne, na to nedošlo. Led byl hodně vytížený, takže jsme se na něj nedostali. Jdeme na něj 21. července a kombinovat to pochopitelně ještě pořád budeme i se suchou přípravou."

Plánujete se zúčastnit nějakého turnaje? Nebo se chystáte jen na přípravné zápasy?

"Momentálně máme na programu jedenáct přípravných utkání. Většinou s týmy tady v okolí – Slavia, Sparta, Chomutov, Ústí nad Labem, nejdál je, tuším, Jihlava. Takže budeme hrát, jak se tak říká, okolo komína, ale samozřejmě půjde o kvalitní soupeře."

Myslíte, že se dá nějak porovnat příprava "A" týmu a juniorů?

"Je to trochu odlišné. Podle mě jsou junioři kategorie, kde se do těch hráčů může tlačit prostě maximum. Samozřejmě s ohledem na určité zákonitosti. Zkrátka pokud junioři dobře a kvalitně trénují, tak z toho můžou čerpat delší dobu. V případě seniorů už se musí hledět na víc faktorů – jsou tam starší hráči, jsou tam chlapi limitováni po zraněních. Na druhou stranu ale ještě nutno dodat, že v mládežnických kategoriích je potřeba poměrně často řešit somatické fyziologické rozdíly jednotlivých hráčů a tomu se přizpůsobit."

Máte už stabilizovaný kádr? Nebo ještě někoho čekáte?

"Jádro máme, jen jsme se trošku potýkali s problémem, že nám někteří hráči odešli. Asi takhle: Já jsem byl vždycky zvyklý, že je v kádru takových 30 lidí, v srpnu se udělá nějaký ten kemp a vybere se 20 nejlepších. Tady už to máme více méně uzavřené, neměli jsme moc hráčů, ze kterých bychom mohli vybírat. Na led ještě doplníme kádr o dva až tři kvalitní útočníky. Trošku máme problém s hráči na pozicích v defenzívě. Musíme nutně doplnit kádr o jednoho až dva obránce. Takže abych to shrnul, když mám soupisku zrovna před sebou: Máme teď sedm obránců, čekáme na osmého. V útoku je ta situace lepší a k tomu máme v dorostu šikovné útočníky Frolíka a Hyku, kteří dostanou určitě dost prostoru mezi juniory."

A co brankáři?

"Máme tři brankáře. Romana Willa, který loni víceméně trénoval celou sezónu s "A" týmem. Nutno dodat, že v jeho případě čekáme na to, jak uspěje v juniorském draftu. Pokud mu to vyjde, tak nám odejde do Kanady. Takže jsme se samozřejmě pojistili, protože brankářský post je vlastně ten nejdůležitější. Takže tady máme Honzu Klimíčka a přišel ještě Petr Matoušek, který loni chytal za Kometu. Myslím, že s brankáři bychom neměli mít problém."

V loňské sezoně junioři docela dost spolupracovali s dorostem. Plánujete to také?

"Určitě bych chtěl dát šanci ze začátku Frolíkovi s Hykou, ale samozřejmě to budeme muset řešit individuálně, protože je bude potřebovat i trenér dorostu. Pokud budeme v "klidných vodách", tak se vůbec nebráním tomu, aby hráli i další hráči dorostu. Vše se bude odvíjet i od kvality jejich výkonu. Tyto posuny hráčů budeme samozřejmě řešit s trenéry dorostu pány Zbíralem a Hykou."

Doufáte ve spolupráci i opačným směrem? To znamená s "A" týmem?

"Hokej se proto dělá – aby ti kluci dostali šanci. V podstatě platí to, co jsem už řekl. Pokud budeme v klidných vodách a "A" tým také, tak si myslím, že trenér klukům, jako jsou Jiránek nebo Belay, dá šanci. Samozřejmě tomu musí odpovídat aktuální výkonnost hráčů."

Děkujeme za rozhovor.