BK MLADÁ BOLESLAV

Tvrdá příprava se bude hodit, uvědomuje si David Vrbata

16. 7. 2010
Autor: Jan Matyáš
M l. B o l. – Hokejisté BK Mladá Boleslav si nyní užívají dvoutýdenní pauzu. Určitě zaslouženou, odpočinek je také nedílnou součástí přípravy, která jako již tradičně stojí spousty sil. Jenže všechna ta dřina má pochopitelně své opodstatnění. "Myslím si, že je dobře, že tvrdě trénujeme. Letní přípravu sice většina hokejistů v oblibě nemá, musíme to ale vydržet. V sezoně z toho budeme těžit, to všichni moc dobře víme," tuší útočník David Vrbata (na snímku).

Právě David Vrbata patří k hráčům, kteří si sezonu v dresu Mladé Boleslavi v uplynulých ročnících vždy o nějaký ten týden prodloužili. V sezoně, kdy Boleslavští postupovali skrze baráž do extraligy, sice ještě dres Bruslařského klubu neoblékal, další dvě – méně příjemné – soutěže o udržení ale už absolvoval. "Je nepříjemné, s výjimkou finále první ligy, hrát baráž a vůbec tolik zápasů. Určitě je to náročné. My hráči se tak vlastně sami okrádáme o regeneraci a dovolenou. Letos trvala pouze tři týdny a znovu nás čekala příprava," konstatoval Vrbata.

Jenže jinak to nejde. Jiná cesta k úspěchu nevede. "Samozřejmě je to nepříjemné, ale je to důležité proto, abychom byli dobře připraveni. Je nutné před sezonou nabrat co nejvíce sil. Především proto, aby následující extraligový ročník byl v podání Mladé Boleslavi úspěšnější, než ten minulý. O to nám všem jde," hlásí odchovanec mladoboleslavského hokeje.

A dosavadní příprava? "I během tvrdé přípravy zbyl čas na volno a především regeneraci. Tělo si musí odpočinout. Jinak řečeno hokejovou terminologií máme za sebou dvě třetiny přípravy, ta závěrečná třetí nás čeká na ledě."

Také David Vrbata pochopitelně vnímá změny, kterými boleslavský klub během léta prochází. Novou podobu měla i dosavadní část letní přípravy. "Myslím si, že ona změna je skutečně velká. Letní přípravu letos poprvé absolvujeme pod trenérem Janem Tlačilem. A pan Tlačil je, v dobrém slova smyslu, blázen do hokeje. Snaží se objevovat nové věci pro přípravu a hokej. Přenáší věci z Ameriky i jiných zemí. Příprava je sice, jak už jsem zmínil, náročná, zároveň je ale pestrá a na sezonu bychom měli být dobře připraveni."

Pochopitelně nikdo nechce, aby se opakovala uplynulá sezona, kdy Boleslav po dobrém rozjezdu klesla až na samé dno extraligové tabulky. "Když to vezmu zpětně, v listopadu a prosinci jsme ještě měli některé zápasy, kde jsme i díky štěstí nějaké bod získali. To k tomu patří. Druhá půlka se nám už absolutně nevyvedla. Trestuhodně jsme prohospodařili náskok na brněnskou Kometu, a i když byla sezona velmi dobře rozjetá, skončila pro nás baráží. K tomu už není třeba co dodávat, ani co říci. Jen je potřeba se z toho poučit a věřit, že nadcházející ročník bude vypadat úplně jinak," boleslavský rodák.