BK MLADÁ BOLESLAV

Když budeme hrát pěkný hokej, budu spokojený, říká kouč staršího dorostu Petr Zbíral

6. 8. 2010
Autor: Štěpán Tomš
M l. B o l. – Novým trenérem starších dorostenců se stal před novou sezónou Petr Zbíral, bývalý hokejista, který hrával za Bruslařský klub se svým nynějším asistentem Tomášem Hykou. „Rád na ty časy vzpomínám. Bohužel jsme hráli v době, kdy se sestoupilo z první a druhé ligy, ale byla dobrá parta,“ říká v úvodu trenér se zahraničními zkušenostmi.

Jako trenér jste působil i v zahraničí. Mohl byste na úvod říci něco k tomuto angažmá?

Trénoval jsem v dánském Aalborgu. To byla obrovská zkušenost, protože se jezdilo i do Švédska. V té době začali u dánských juniorských a seniorské reprezentace trénovat Švédové, kteří tam jsou dodnes. Vnesli do tamního hokeje švédský model, který – jak je vidět podle výsledků ať dvacítky, juniorů nebo dospělých, kteří letos udělali obzvláště velký výsledek na MS – přinesl úspěch. Pro mě to bylo dobré v tom, že tam perfektně pracoval hokejový svaz, který často pořádal semináře pro trenéry. Ty se týkaly trénování a věcí s tím souvisejících, třeba fyzioterapie. Semináře vedli Švédové. Je pochopitelné, že sáhli do Švédska, když do Malmö je to z Kodaně přes most dvacet kilometrů.

Snažíte se zahraniční poznatky aplikovat na dorostence v Mladé Boleslavi?

Týká se to spíše organizace práce s mládeží obecně. Tu se sem snaží přenést Slavomír Lener, takže práce s mládeží začíná fungovat. Snaží se aplikovat své zkušenosti se švédským modelem. Zrovna jsme měli jeden seminář, další pro juniorské a dorostenecké trenéry bude v rámci Memoriálu Ivana Hlinky. Slavomír Lener tam bude prezentovat nové herní prvky a psychologickou práci v týmu. Naším úkolem je přenést tyto poznatky na naše svěřence.

Říká se, že kvalita naší hokejové mládeže není velká. Můžete to porovnat právě s Dánskem?

Zlepšuje se to. V době, kdy jsem hrál za juniory, tu byl nějaký model, tréninková střediska mládeže. Chodili jsme společně do školy. Pak se to rozbilo. Dnes se vracíme aspoň k té společné škole v žákovských kategoriích, obnovují se sportovní centra mládeže. Je to jediná cesta. Hodina na ledě evidentně nestačí, práce s mládeží musí být soustavná. Svaz se znovu snaží obnovit. I v Dánsku, kde není hokejová tradice velká, jsou trošku pozadu, ale už v kategoriích od patnácti let se snaží hráče držet spolu. Jsou školy, kde je vytvořena společná třída nejtalentovanějších hokejistů a fotbalistů. Mají tomu přizpůsobený program, není problém trénovat dopoledne, trénuje se dvoufázově. Výuka se přizpůsobí. Na školu dochází fyzioterapeuti…

U boleslavského staršího dorostu jste začal před letní přípravou, jak proběhla?

Byla kvalitní. Jsem spokojen s tím, že všichni hráči chodili v plném počtu, vyhnula se nám zranění. Prostoru na trénink bylo dost, zázemí je slušné. Byli jsme na soustředění v Krkonoších, kde se trénovalo dvoufázově až třífázově. Účel to splnilo. Prokázaly to testy před a po letní přípravě, byl vidět pokrok a zlepšení, takže jsem spokojený, stejně jako s přístupem hráčů, protože kluci to opravdu odmakali.

A jak to vypadá na ledě?

Na ledě jsme čtrnáct dní. Zatím se odehrálo jedno přípravné utkání, které nepřineslo pořádný obrázek. Soupeř nebyl z nejkvalitnějších, na hráče tak nebyl vytvořen tlak. Tři kluky máme v juniorech, ty budeme v určitém počtu využívat i v dorostu. Další dva kluci jsou v nároďáku. Základ je tu dobrý, cílem je hrát o první osmičku. Chtěl bych, aby mohl trenér juniorů Tomáš Potěšil využít některé kluky v juniorech a my mohli dát ve druhé polovině soutěže příležitost hráčům z mladšího dorostu, protože utkání se staršími hráči jsou vždy přínosná.

Jak jste stihl poznat hráče po hokejové stránce? Předpokládám, že vedete diskuse s asistentem.

Určitě. Když jsem přišel, Tomáš Hyka mi podal spoustu informací, vždyť kluky trénoval loni. Je to společná práce. Hlaví trenér a asistent nemůžou jeden bez druhého existovat.

Zmínil jste první osmičku v play-off. Kdyby někdo řekl, že skončíte šestí, byl byste spokojen?

Záleželo by na tom, co bychom předváděli na ledě a jakým způsobem bychom takového umístění dosáhli. Může být špatný rok, můžeme mít štěstí a hrát špatně, můžeme být šestí a hrát na hranici možností. Když se budou kluci na ledě zlepšovat, budeme hrát hokej a ne nějakou „holomajznu“, budu spokojený.

Děkujeme za rozhovor.