BK MLADÁ BOLESLAV

Nemá cenu vymlouvat se na štěstí. Musíme střílet, burcuje David Vrbata

29. 10. 2010
Autor: Adam Sušovský
T ř i n e c - Na ledě Werk Arény nechal duši, rval se jako lev, vyhledával osobní souboje a chodil do brankoviště. V tutové šanci ale ani na konci zápasu brankáře soupeře nepřekonal a Mladá Boleslav počtvrté v řadě nevstřelila jediný gól. David Vrbata (na snímku) však důvod moc dobře zná: "Musíme více střílet," zná podle všeho na první pohled jednoduchý recept.

Davide, nepříjemná otázka - čtyři zápasy, žádný gól. Čím to je?

Kdybychom to věděli, tak ty góly dáváme. Je to naše ostuda, že nedokážeme dát žádnou branku. Střely jsou, ale ani v přesilovkách nejsme schopni proměnit šance. Nemá cenu se vymlouvat na štěstí a podobné věci, alespoň jednu šmudlu v těch čtyřech zápasech jsme měli dát. Věřím a hodně doufám, že se to prolomí už v příštím zápase.

Dá se po čtyřech prohrách v řadě, kdy jste navíc nedali ani jedinou branku, mluvit o krizi?

To si nemyslím. Přišel nový trenér, který s námi byl na tréninku jen jeden den. My musíme bojovat a dostat se z toho sami. Je třeba bojovat, střílet. O krizi nechci mluvit, na začátku se nám nějaké zápasy povedly, teď je to sice horší, ale sezona je ještě dost dlouhá na to, abychom se z toho dostali. Věřím, že budeme poctivě pracovat a v zápasech se to projeví.

Může být tím pravým impulsem tolik chtěná vstřelená branka?

Je to možné. Máme hodně přesilovek, ze kterých prostě góla musíme do brány dotlačit. Teď to vypadá, že brankářům ty čisté konta dáváme zadarmo. Musíme více střílet, jiný recept asi neexistuje. Je třeba poslat co nejvíce střel a čekat, že tam něco spadne. Jak už jsem říkal, je to ostuda nás útočníků.

Nicméně ta střelba se ani v Třinci moc nedařila. V prvnít třetině měl Hamerlík jen 3 zásahy. Bylo to dané hrou na brejky nebo právě tou střeleckou pasivitou?

Máme nového trenéra, který musí také zjistit, jaký má tým. Máme vše postavené na brankářích. Na tom, jak Marek a Michal chytají skvěle. Když dáme nějaké góly, tak to vypadá dobře, ale když v útoku nestřílíme, vypadají pak špatně i ti brankáři. Musíme se odrazit nějakým gólem a vůbec na to nemyslet. Kdybychom se do toho potápěli, bylo by to horší a horší.

Zápas začal s hodně vyloučeními. Bylo na ledě cítit, že oba týmy dnes musí vyhrát?

Určitě. Třinec je tým, který pomýšlí vysoko a chtěl to potvrdit. Má podle toho složený kádr. Jak na přesilovku, tak na hru pět na pět. Dneska to jenom potvrdili a dokázali využít každou šanci kterou jsme jim dali. My to naopak nedokázali. Mají zkušené mužstvo, které do toho od začátku šlo a přehrálo nás.

Ovlivnila zápas branka do šatny, kterou jste dostali na konci první třetiny?

Byla to škoda. Vždycky útočíme, máme nějakou šanci a pak jakobychom zapomněli na obranu, nebo si mysleli, že se nemůže nic stát. Je pak hodně těžké zápas otáčet, tím spíš když nedáváme branky.

Kde se podle vás lámal chleba zápasu?

Ubránili jsme hned v první třetině přesilovku pět na tři, což si myslím, že nás mělo odrazit k zápasu a díky tomu jsme třeba mohli dát góla. Hned by zápas vypadal jinak. Bez vstřelené branky se bohužel utkání vyhrát nedá.

Už jste říkal, že se na štěstí vymlouvat nedá, ale Třinec přesto nabídl několik šancí, kde Boleslavi možná právě to štěstíčko chybělo...

Je to takové klišé. Každý, komu se nedaří, se vymlouvá na štěstí. Nám teď něco chybí a musíme na tom zapracovat. Jediný recept je jít do zápasu naplno a střílet ze všech pozic. Nějaká ta šmudla, třeba i z hodně nečekané pozice, tam přece jednou musí padnout!

Kdo vás dnes sledoval, musel vidět velkou bojovnost. Několikrát jste šel i do náznaku potyčky. Jednou proti Květoňovi, jednou proti Bonkovi. O co šlo?

To jsou takové ty klasické zápasové věci. Hráč je zapálený do utkání a o to více je naštvaný, když čtyři zápasy tým nedá gól. Takže tam určitě i z mé strany nějaké emoce byly. Nejsem ale žádný rváč a šlo jen o slovní výměny názorů.

A pak jste mohl minutu a půl před koncem sebrat nulu jak Hamerlíkovi, tak vlastně Boleslavi. Bohužel Hamerlík se nenechal...

Peter určitě odchytal dobrý zápas, ale bylo to podpořeno i jejich ofenzívou. Ani nevím, co k té šanci říct. Pálil jsem z jedničky. Chtěl jsem střílet rychle, protože jsem nevěděl, kdo kolem mě stojí. Bohužel jsem trefil jen brankáře. Nicméně tak musím střílet pořád i v dalších zápasech a jednou to tam spadne.

Děkujeme za rozhovor.