BK MLADÁ BOLESLAV

Oficiální vyjádření Bruslařského klubu ke kontumační kauze

4. 11. 2010
Autor: Jitka Čechová
M l. B o l. – Bruslařský klub uspořádal ve čtvrtek brzy odpoledne tiskovou konferenci, na níž se oficiálně vyjádřil ke zprávě, která v uplynulých dnech otřásla sportovní veřejností, kdy světlo světa spatřila tisková zpráva ředitele extraligy ledního hokeje pana Stanislava Šulce uveřejněná dne 2. listopadu 2010, v níž prohlašuje, že třem extraligovým klubům (BK Mladá Boleslav, HC PLZEŇ 1929 a HC Vagnerplast Kladno) hrozí kontumace výsledků z důvodu neoprávněných startů některých hráčů. Stanovisko Bruslařského klubu najdete v článku.

Slova se nejprve ujal generální manažer klubu Cyril Suk: "Rád bych reagoval na situaci, která se teď v českém hokejovém světě odehrává. Bereme to tak, že základním dokumentem pro extraligu je herní řád, který vydává APK, která je řídícím orgánem extraligy. Samozřejmě existují i další předpisy ČSLH, které mají v některých bodech odchylky od herního řádu, ten však i tak zůstává základem. A právě podle hráčského řádu naši hráči nastupují do zápasů oprávněně, protože splňují to, co v herním řádu je – a to je zaregistrovaná hráčská smlouva a skutečnost, že je hráč na soupisce daného mužstva, která je také potvrzena ředitelem APK. Statusem hráče se rozumí to, že je tam právě ona registrovaná smlouva, že je hráč na soupisce mužstva a také že musí mít hráč hráčský průkaz, ve kterém ale nemusí být uvedeno, za který klub daný hráč právě hraje. Tohle všechno máme, takže nesouhlasíme s tím, že Divíšek s Marušákem nastupovali neoprávněně."

Michal Koliáš, ředitel klubu, se pustil do obšírnějšího a podrobnějšího výkladu: "Já si dovolím to celé ještě trochu doplnit. Celá tahle kauza se pohybuje okolo tvrzení, že došlo k neoprávněnému startu hráčů. Cyril už mluvil o herním řádu, který vydává APK, a já bych v tuto chvíli rád zmínil jeho 3. článek a v podstatě i 2. článek, ve kterém se hovoří, že ke stejnému datu, tzn. k 10. září – hovoříme o 10. září, protože se bavíme o herním řádu pro sezonu 2010/2011 – předloží všechny kluby extraligy ledního hokeje ke kontrole a k registraci hráčské smlouvy včetně všech dodatků. Následně jsou na základě toho tito hráči zařazeni na soupisku, kterou opět před zahájením soutěže podepisuje, a tím pádem schvaluje, ředitel extraligy."

"Teď přejdu do bodu 3, kde se hovoří o neoprávněném startu. To je podle našeho názoru jediný článek, kde se hovoří o oprávněnosti či neoprávněnosti startů. V extralize ledního hokeje mohou startovat pouze hráči se zaregistrovanou hráčskou smlouvou. Já jsem v tuto chvíli schopen ukázat hráčskou smlouvu hráče Marušáka i hráčskou smlouvu hráče Divíška. Ta hráčská smlouva je stejná, je typizovaná a nelze do ní nijak zasahovat. A zde, na konci smlouvy, je místo pro podpisy klubu, hráče. A zde je doložka "Smlouva zaregistrována dne 14. září". 14. září je to konkrétně na téhle smlouvě, což je v limitu od 10. září do začátku sezony, což bylo 17. září."

"Ze všech těchto důvodů, které byly právě řečeny, si my, klub BK Mladá Boleslav, dovolujeme tvrdit, že hráči Marušák a Divíšek jsou hráči BK Mladá Boleslav, a že mají platně zaregistrované hráčské smlouvy. Tady máme smlouvy o postoupení hráčských práv, ať už je to mezi Pardubicemi a Boleslaví v případě Divíška nebo mezi Zlínem a Boleslaví v případě Marušáka. Tito dva hráči oprávněně startují za BK Mladá Boleslav v letošním ročníku extraligy a podle herního řádu jsme se ničím neprovinili."

"Ještě doplním, že toto je první oficiální sdělení, které si se svazem neposíláme přes média nebo u stolu u pana ředitele. My, ani HC Plzeň 1929, jsme totiž až do dneška nebyli vyzváni k tomu, abychom se vyjádřili k celé problematice. Celá ta věc byla spuštěna minulý pátek, potažmo poté v pondělí, od úterka jsou toho plná média. A my jsme nedostali prostor, ani jsme nebyli vedením hokejového svazu ani APK vyzváni, abychom se vyjádřili k tomu, zda k něčemu došlo nebo nedošlo. Z toho důvodu, že se v médiích objevila různá definitivní stanoviska o tom, že k celé kontumaci skutečně dojde, jsme dnes ráno požádali oficiálně vedení soutěže, tedy pana ředitele, aby nám poskytl desetidenní lhůtu k tomu, abychom předložili a oficiálně vyjádřili své stanovisko k tomu, zda došlo nebo nedošlo k chybě, zda hráči hráli neoprávněně či nikoliv. V tuto chvíli už je naše stanovisko zřejmé."

Po oficiálním vyjádření zástupců klubu se pochopitelně zvedl celý les rukou novinářů. Vedení Bruslařského klubu se tak ještě vyjádřilo k několika dalším skutečnostem:

Bruslařský klub nechce na nikoho ve svém středu ukazovat prstem. Kdo tedy pochybil, se veřejnost nedozví. "Řídíme se heslem, že jsme všichni jeden tým," prohlásil Cyril Suk. "Je to záležitost celého klubu. A v úvahu momentálně nepřipadají ani žádné pokuty. Zatím ještě pořád není za co."

Padla i otázka ohledně sponzorů. Jaký dopad to bude mít na ně a jejich vztah s klubem? "Řekl bych, že rozhodně nejde jen o nás, ale o celou extraligu a možná vůbec celý český hokej. S tím, co se teď děje, nemůže být nikdo spokojen – tedy ani sponzoři," řekl Suk.

K poměrně pasivní pozici Kladna v celé záležitosti se zase vyjádřil Michal Koliáš: "Nepřísluší nám hodnotit jiné kluby. Člověk znalý hokeje si udělá obrázek sám."

Na závěr ještě promluvil sportovní ředitel Milan Hnilička: "Nechci věřit, že ke kontumaci nakonec opravdu dojde. Věřím, že zvítězí zdravý rozum. Vždyť my tady hokejem žijeme, hrajeme ho pro lidi. Kontumace by znamenala znehodnocení soutěže a podle mého názoru by měla nedozírné následky. Pevně věříme, že z toho nakonec bude jen takový zvednutý ukazováček, varování. A taky doufáme, že to kluky v kabině spojí, že se zvednou."

"Navíc, krom hráčů, jde taky o fanoušky. Ti jsou v tom naprosto nevinně. Slyšeli jsme už nejrůznější reakce, nelíbí se to fanouškům ani z jiných klubů. Vždyť se podívejte – jsme mistři světa, investujeme spoustu energie do mládeže. Pokud opravdu dojde ke kontumaci, pak je ale v téhle zemi něco špatně. Doufám, že z toho problémového seznamu Marušák s Divíškem zmizí stejně, jako zmizel Fabuš."

Prostor dostal i právní zástupce Bruslařského klubu Mgr. Jan Tůma, který byl na tiskové konferenci rovněž přítomen. "Rozhodně je špatně, že média všude píší, že kontumace určitě proběhne, i když ředitel extraligy ještě nic takového nerozhodl." A neunikl ani otázce, zda je reálné, aby Bruslařský klub šel s celou kauzou k civilnímu soudu. "Ta možnost tu opravdu je," přisvědčil. "A je jasné, že do konce sezony by se tento spor určitě nevyřešil."

Michal Koliáš tiskovou konferenci zakončil jednoznačně: "Počkáme si na zítřejší rozhodnutí. A podle něj se zařídíme."

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav