BK MLADÁ BOLESLAV

Marek Schwarz: Za nominaci do reprezentace vděčím celému týmu

10. 11. 2010
Autor: Daniel Langer
M l. B o l. - Pozvánku do reprezentačního výběru pro Karjala Cup dostal Marek Schwarz (na snímku) navzdory tomu, že se Středočechům bodově zrovna dvakrát nedařilo. Boleslavský gólman podává stabilní výkony a s úspěšností zákroků 93,45% patří zaslouženě mezi špičku extraligových brankářů. Ještě před tím, než se boleslavský rodák připojil k reprezentačnímu výběru, jsme ho požádali o rozhovor. A tentokrát se mluvilo jen o samých pozitivech – dozvíte se tak spoustu informací o jeho výstroji a reprezentačních i jiných cílech. Držme mu palce!

Marku, v Mladé Boleslavi působíte už třetí sezónou, zatím jste po každé z nich vyměnil výstroj. Jde o váš zvyk?

Spíše jde o nutnost. Mám trochu náročnější styl chytání, ve kterém je obsaženo hodně akrobacie, takže výstroj zkrátka odejde. Ale nebudu zastírat, že si rád hraju s barvami, zkouším různé věci, takže je to pro mě částečně i zábava.

Je pro brankáře složité zvykat si na novou výbavu? Podle čeho vybíráte?

Určitě nejdůležitější je, aby se člověk cítil dobře, ale i to chvíli trvá. Mně osobně stačí zhruba dva týdny, než si to všechno sedne, to k tomu zkrátka patří. To už je takový úděl všech brankářů. (smích)

Máte kromě opačného gardu ve výstroji nějakou zvláštnost nebo specialitu?

(chvíli přemýšlí) Myslím, že ani ne. Mám jen drobné úpravy na lapačce, ale to není nic zásadního. A nemám rád příliš tvrdé betony.

Takže ve výbavě kolegy Michala Valenta by vám zrovna dobře nebylo, že? Přeci jen on oproti vám sází spíš na stabilnější styl chytání a ta výstroj působí robustněji...

Určitě, to by byl úspěch dojet do branky. Ne, teď vážně – každý brankář volí výstroj trochu jinak podle stylu chytání a oba víme, co potřebujeme.

O brankářské dvojici Schwarz - Valent se mluví jako o jedné z nevyrovnanějších v extralize. Co na to říkáte vy?

Tak to v Boleslavi bylo vždy. Byl tu Růžička, který letos chytá perfektně za Pardubice, Šindelář, jednou tu bude Will. Pro mě jako brankáře je určitě dobré vědět, že mám za zády tak kvalitního gólmana, jako je Michal. Člověk nemůže ani na chvíli polevit, je to motivace.

Nešlo si nevšimnout, že máte letos už druhou helmu. Proč jste tu původní vyměnil? Nenosila štěstí?

Bylo to takhle: Doma jsem narazil na další dvě helmy a nechtěl jsem je nechat ležet ladem. Navíc se nám v tu dobu moc nedařilo, takže jsem chtěl něco změnit. Jelikož rád chodím na ryby, tak jsem si vymyslel tuhle tématiku...

Žil jsem v domnění, že brankáři rádi stylizují svou helmu do klubových barev, nebo se střelce snaží vystrašit nějakou šelmou. Co si slibujete od tohoto stylu?

Je to vyloženě pro můj pocit. Na rybách si člověk perfektně odpočine, a tak si chci kousek té pohody vzít s sebou na led.

Není rybaření trochu nezvyklý koníček pro hokejového brankáře? Přeci jen, na ledě se snažíte těch puků lovit ze sítě co nejméně, u rybaření je tomu naopak...

(smích) No jasně. Tady bych asi ani raději nehledal žádnou návaznost, zkrátka mě to strašně vzalo, moc mě to baví. Člověk si na rybách vyčistí hlavu, zbaví stresu a myslím, že mi to prospívá i na ledě.

Zpět k hokeji. Alois Hadamczik vás povolal do reprezentace navzdory tomu, že se v té době týmu s vámi v bráně zase tolik nedařilo. To je určitě pozitivní zjištění, že?

Nehráli jsme špatný hokej, velice dobře jsme od začátku sezóny bránili. Kluci mi dozadu hodně pomáhají, moc gólu nedostáváme, takže za tu nominaci vděčím celému týmu. Věřím, že nám to po pauze začne padat a budeme na tom zase o něco lépe.

U reprezentace došlo k výrazné změně. Vladimíra Růžičku vystřídal u kormidla právě Alois Hadamczik. Cítíte to jako šanci přesvědčit nového trenéra, že máte na to chytat i větší turnaje?

Záleží čistě na mých výkonech, když se předvedu v dobrém světle, třeba ta šance přijde. Musím si to zasloužit.

Na Karjale budete tvořit dvojici s Jakubem Štěpánkem, se kterým jste soupeřil o místo trojky na Mistrovství světa v Německu. Berete to jako takový minisouboj?

Samozřejmě to trochu souboj je, ale my všichni brankáři u reprezentace máme dobré vztahy, takže žádné zranění nebo něco podobného si navzájem nepřejeme. Jde zkrátka o momentální formu. U reprezentace nemusí zůstat ani jeden z nás, může se dařit někomu jinému a ten dostane šanci. Bude hodně záležet na individuálních výkonech, jak to dopadne, je ve hvězdách...

Po sezóně vám v Mladé Boleslavi vyprší tříletá smlouva. Nechcete naznačit, jak to s vámi bude dál?

Nemám tušení. Přestupové spekulace jdou zatím úplně mimo mě. Maximálně se soustředím na současnost, a co bude dál, se uvidí později. Osobně jsem tu spokojený, nic mi tu nechybí, ale kdyby se naskytla nějaká zajímavá šance jít ven, určitě by to bylo hezké.

V rámci extraligy tedy nějaký přesun vylučujete?

Chytám, pro tým je tu skvělé zázemí, v kabině je tradičně bezva parta. Nedovedu si v současné době představit nabídku, která by mě přesvědčila, abych Boleslav vyměnil za jiný extraligový tým.

Zmiňoval jste možnost zahraničního angažmá, co by vás lákalo nejvíc?

Můj velký sen je ještě jednou dostat šanci zachytat si NHL, to už mi ale asi nevyjde. Další odpověď je asi jasná, pěkné by bylo Rusko. Uvidíme...

Děkuji za rozhovor!

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav