BK MLADÁ BOLESLAV

Václav Hořejší: Věřím, že najdeme finanční zdroje tak, abychom to už všechno mohli se ctí smést ze stolu

13. 12. 2010
Autor: Jitka Čechová
M l. B o l. – BK Mladá Boleslav nebude vyloučena z extraligy. Klub však musí za nepravdivé či neúplně prohlášení o dluzích zaplatit do 30. dubna 2011 pokutu tři miliony korun. Valná hromada APK o tom rozhodla v pondělí 13. prosince ve Velké Bíteši. Přítomen byl i nový ředitel Bruslařského klubu Mgr. Václav Hořejší, který nyní pevně věří, že rozhodnutí, které padlo, příznivě ovlivní i momentálně na ledě dost tápající hokejisty. "Chceme jim vše vysvětlit a uvést na pravou míru, aby se už konečně mohli soustředit jen a pouze na hokej," slíbil.

Pane Hořejší, rozhodnutí padlo – Bruslařský klub musí zaplatit třímilionovou pokutu. Jaké budou vaše další kroky?

Musíme přehodnotit cash-flow. Musíme si sednout nad ekonomiku klubu, přepočítat příjmy a výdaje, které budeme mít do konce sezony, podívat se, kde by se dalo ušetřit a taky kde by se daly najít ještě nějaké zdroje. Bude to kombinace toho všeho, aby se nám podařilo dát tu částku dohromady. Té pokuty nás nikdo nezbaví, toho termínu také ne. Musíme se s tím vypořádat.

Čekal jste nižší částku? Tři miliony je přeci jen poměrně dost…

Tak nějak jsem doufal, že by se ta pokuta mohla pohybovat kolem toho milionu korun. I to by bylo poměrně vysoké. No ale je ještě vyšší. S tím se bohužel nedalo a nedá nic dělat.

Jak velký finanční problém pro klub to může znamenat?

Řekl bych, že ta částka je dosti hraniční. Kdyby byla ještě vyšší, bylo by daleko obtížnější se s tím srovnat. Já doufám, že ty zdroje najdeme tak, abychom to už všechno mohli se ctí smést ze stolu.

Jednání trvalo poměrně dlouho. Jaké z něj máte pocity?

Pocity jsou smíšené. Probíraly se nejrůznější detaily, navíc nejde naprosto vůbec odhadnout, jak to všechno dopadne. Ale to jednání je za námi a já bych se k tomu už nechtěl vracet.

Báli jste se vyloučení?

Báli. Báli, protože ty řády takové jsou a za určitých okolností k tomu klidně mohlo dojít.

Měl jste nějaké náznaky, jak by to mohlo dopadnout?

Samozřejmě, že jsem se bavil se svými kolegy, to není žádné tajemství. Snažil jsem se jim vysvětlit náš postoj, naši situaci. Ale až do poslední chvíle, kdy jsem tam seděl, jsem nevěděl, jak to dopadne. Až teprve po tom hlasování samotném se mi ulevilo.

Jaký vliv mají tyhle dvě obrovské kauzy, kterými si Bruslařský klub prošel, na mužstvo?

Já to neumím přesně vyhodnotit, protože jsem v klubu hrozně krátkou dobu. Nicméně když se podíváte na sled událostí v datech a na výsledky mužstva, tak od určité chvíle tam došlo k hernímu útlumu. Ačkoliv si to hráči nepřiznávají, tak někde v podvědomí to zřejmě zůstává a vliv na výkon toho mužstva to má.

Takže když je teď všechno už víceméně za vámi, tak půjdou zase jejich výkony nahoru?

Já v to doufám! Ve středu si s hráči sedneme, já budu teprve panem Plachým mužstvu představen. Chci tam všechny věci uvést na pravou míru, aby se už chlapci mohli soustředit jen a pouze na hokej a tohle hodili za hlavu.

Děkujeme za rozhovor!