BK MLADÁ BOLESLAV

Zoufalá Sparta přivítá poslední Boleslav

29. 1. 2011
Autor: Jitka Čechová, David Bohata
M l. B o l. - Základní část sezóny se pomalu chýlí ke konci a hokejové dostihy o body do tabulky nabývají na intenzitě. Zatímco v Mladé Boleslavi jsou na boje o nesestupové příčky tak nějaký zvyklí, role, ve které se letos ocitají Pražané s "eskem" na dresu, je pro ně neznámá a tristní. Sparta přes základní část nepostoupila naposledy před šestnácti lety, kdy skončila devátá, nyní však okupuje až dvanáctou příčku a na předkolo play-off ztrácí propastných třináct bodů. Boleslavi ale na Kladno stačí pouze pět bodů, navíc se jí v poslední době začíná dařit. Veledůležitá hokejová bitva začíná v neděli 30. ledna v 17 hodin.

Aktuality

Jinak než soubojem dvou marně se pachtících a po tmě tápajících celků asi nadcházející střet mezi Spartou a Mladou Boleslaví popsat nelze. I když… Středočechům se v posledních kolech nejspíš konečně podařilo vykřesat jiskru naděje. A soudě podle nálady v boleslavské kabině po minulém vítězství nad Litvínovem jsou hráči Bruslařského klubu odhodlání chránit onen imaginární plamének doslova vlastními těly.

Tři vítězství v posledních šesti zápasech prostě svěřencům trenéra Holaně vlila energii do žil. "Myslím si, že naše momentální hra napovídá o tom, že tam funguje nějaký ten systém. Nehoníme se za nějakými nesmyslnými brejky a všichni hrajeme zodpovědně. Zkrátka víme, o co jde," hlásil po utkání minulého kola Lukáš Pabiška.

Zato Sparta zažívá vůbec jednu z nejhorších sezon ve své historii. Už teď je na sto procent jasné (Boleslav sama by mohla potvrdit, že zázraky se prostě nedějí), že se Středočeši potkají s týmem z Holešovic také v play-out. Sparťané sice dělají první poslední, na nohou ale jako kdyby měli cihly, které je pořád drží u dna. V posledních třech zápasech třikrát prohráli a Boleslavští by se určitě nezlobili, kdyby si tuto sérii ještě protáhli.

Na Spartě v nedávné době skončil Tomáš Kůrka, který odešel na hostování do Pardubic. Jinak je docela zajímavá podobnost mezi hráčskými statistikami mladoboleslavských a sparťanských hokejistů. Jak ostatně můžete sami zjistit z níže položené tabulky.

Vzájemné zápasy

V prvním vzájemném souboji Středočeši Spartu porazili 5:0. Ale ne, zase takové bezstarostné utkání to nebylo. Boleslav spíše věděla jak na soupeře, když po první třetině vedla už 3:0. Domácí nedali svým skvělým pohybem Pražanům šanci dostat se do tlaku a pohodlně si dokráčeli pro tři body. I díky skvělým zákrokům Marka Schwarze.

Nic takového se ale neopakovalo, v dalším vzájemném střetu pro tentokrát nedala naopak gól Boleslav. Série zápasů, ve kterých se Bruslařský klub tehdy brankově neprosadil, se protáhla už na tři duely. Za Pražany skórovali ve 25. minutě Ton, klid týmu z Holešovic dodala branka Koreise – 0:2.

Utkání 20. kola mezi Spartou a Boleslaví mnoho hokejové krásy nepobralo. Po 30. minutě ale duel nabral přeci jen trochu jiný směr. Skóre utkání otevíral Výborný, Sparta se ale z vedení radovala jen 67 sekund. Pak se přihlásila o slovo Boleslav, konkrétně Bahenský. Ve třetí třetině pak rozhodly dvě situaci – jedna nedotažená a ta druhá dokonaná. Zatímco Středočeši svou příležitost před Pöpperlem nezužitkovali, prosadil se z následného brejku Ton. Do prázdné branky dával na konečných 3:1 pro domácí Broš - 1:3.

Sestavy z posledního kola

HC Sparta Praha: Pöpperle - Gulaši, Vykoukal, Philipp, Hanzlík, Macholda, O Brien, Husák - Kratěna, Broš, Ton - Smoleňák, Koreis, Bartánus - Žalčík, Karpov, Luňák - Kafka, Rubeš, Hromas - Přibyl

BK Mladá Boleslav: Schwarz – Hay, Marušák, Lehikoinen, Chaloupka, Macháček, Žabka, Benda, Mikuš – Boháč, Divíšek, Gajovský – Pabiška, Tvrdík, Vrbata – Matějovský, Štefanka, Bahenský – Hyka, Nouza, Plodek

Statistiky

TESLA ARENA | 30.1.2011 17:00

HC Sparta Praha 46. kolo BK Mladá Boleslav
znak týmu znak hokej.cz znak týmu
12. místo, 49 bodů umístění 14. místo, 27 bodů
100:122 skóre 112:140
5:1 (Třinec) nejvyšší výhra 6:0 (Liberec)
0:5 (Mladá Boleslav) nejvyšší prohra 2:10 (České Budějovice)
5 utkání bez vstřeleného gólu 5
4 utkání bez inkasovaných gólů 2
Petr Ton 29 bodů (11+18) nejproduktivnější hráč Tomáš Divíšek 28 bodů (15+13)
Michal Broš 15 gólů nejlepší střelec Tomáš Divíšek 15 gólů
Petr Ton 18 asistencí nejlepší nahrávač Boris Žabka 15 asistencí
Yorick Treille
Michal Zacpálek +4
nejlepší hráč v +/- Petr Macháček +4
Michal Gulaši -15 nejhorší hráč v +/- Juraj Štefanka -12
Doug O’Brien 65 minut nejtrestanější hráč Boris Žabka 115 minut
Tomáš Pöpperle 91,74 %
Filip Novotný 86,67 %
úspěšnost brankářů Marek Schwarz 91,14 %
Michal Valent 91,39 %
Tomáš Pöpperle 2,51
Filip Novotný 4,03
průměr inkasovaných gólů Marek Schwarz 2,95
Michal Valent 2,97